אמנם מדובר בשדרוג מאוד מאוד קליל אך מועיל לא מעט. במרבית המכוניות משנתונים 2002 והלאה, הגיעו המכוניות הממוצעות עם מתיזים שיושבים בראש מכסה המנוע. לא ניכנס כעת ליתרונות והחסרונות של מיקומי המתיז אלא נעסוק בהחלפה קלילה של המתיז מסוג של 2WAY ל 3WAY, משמעו – נוסיף נקודת התזה נוספת לכל אחד מזוג המתיזים לחלון הקדמי במכונית שלנו. המדריך בוצע על hyundai getz דור ראשון אך תואם לדגמי hyundai ו- KIA נוספים.
מה זה אומר? לחצו כאן להסבר
ולפני הכל
רוב המכוניות בשנתונים של יונדאי גטס דור ראשון ואף אחורה מכך הגיעו עם מתיזים המובנים על גבי מכסה המנוע. המתיז – המתחבר בצנרת גומי שחורה לאורך מכסה המנוע ומתחברת מצד אחד למשאבת המים במיכל נוזל השטיפה בתא המנוע ואילו בצד השני מתפצל לשתי נקודות של ראשי התזה ומשם היישר אל שמשת הרכב הקדמית בכל הפעלה.
במקרה שלנו, יצרני המכונית החליטו כי מספיק 4 נקודות התזה על השמשה, אמנם ניתן לכוונן אותן קלות (ואולי אף מומלץ מדי פעם על מנת שלא נשטוף את הרכב הנוסע אחרינו או לצדינו) אך הנקודות מאוד ספציפיות בכל התזה. כך היה במתזים של דור ראשון לדגם זה (2003 עד 2006). אך בדור הבא לאחר מכן , 2006 עד 2012 , יצרו מתיזים משודרגים מעט אשר הניבו יחדיו 6 נקודות התזה, מה ששיפר את אופן הניקוי של השמשה הקדמית.
כמו רוב החלקים בגטס, אשר מאפשרים לשימוש הדדי בין דור ראשון לשני – גם פה ניתן לבצע את ההחלפה הקלילה לשם ניקוי טוב יותר של חלון המכונית.
מקט"ים נדרשים
- לשם ביצוע ההחלפה נצטרך לרכוש שתי יחידות של המתיז המשולש, המק"ט עבור יונדאי גטס הינו 98630-1C510. המתיז החדש מגיע עם צינורית קצרה אותה נחבר בהמשך לנקודת הפיצול בצנרת הקיימת במכסה המנוע.
כלים נדרשים
-
- מברג שטוח דק
- שפיץ פלייר קטן
- מחט לתפירה
- מומלץ אדם נוסף לסיוע בכיוון הסופי
מתחילים!
את ראשית התהליך נעשה באמצעות פתיחת מכסה המנוע, ידית המשיכה לפתיחת המכסה נמצאת ליד מושב הנהג בחלק תחת ההגה מתחת לתא האכסון מצד שמאל.
לאחר שהרמנו את מכסה המנוע, נאבטח אותו באמצעות המוט בצד ימין (שמאל כאשר עומדים מול הרכב). כעת נוכל לראות את הצנרת המובילה לרוחב מכסה המנוע אל המתזים ומצד שני את החיבור היורד מטה אל מיכל נוזל השטיפה.
כשלב ראשוני, ננתק את הצינורית מהמחבר של המתיז (צד נהג) כפי שנראה בתמונה מטה:
לאחר מכן ננתק גם את הצינורית של צד הנוסע באותה צורה, ונעבור במקביל לחלקו העליון של מכסה תא המנוע, אז בפעולה מקבילה, נלחץ את הקליפסים של כל מתז ישן מחלקו הפנימי של מכסה תא המנוע ומצד חיצוני נמשוך את המתיז כלפי חוץ.
במידה והנכם מתקשים ללחוץ את הקליפסים בתחתית המתז לשם הוצאתו, נסו באמצעות שפיץ פלייר ללחוץ בשני צידיו ובאמצעות אצבעותיכם מהצד השני למשוך החוצה את המתז.
לאחר שהוצאנו את המתזים ממקומם, ניגש אל החדשים ונכניס אותם בצורה הפוכה – מחלקו העליון של מכסה תא המנוע לחלקו הפנימי. שימו לב כי הצינורית הצמודה אליהם תצא בצורה ישרה בפתח הייעודי ולא תתקפל פנימה.
לאחר שהשחלנו את המתז החדש למקומו, נחבר את הצינורית החדשה למחבר המקורי ממנו ניתקנו את המתז הקודם. יש להשחיל את הצינור היטב עד הסוף של המחבר. חיבור חלש או של הקצה בלבד יגרום לניתוק בשל זרם המים שעובר בו.
גם בצד השני הקרוב יותר למפצל, נחבר שם את הצינור היטב.
כעת נוודא שוב שהחיבורים בוצעו כהלכה, כמו כן שהמתזים יושבים היטב. נסגור את מכסה המנוע וניכנס למכונית לבצע חצי סוויצ הנעה לשם הפעלת המתזים.
הכיוון הסופי
לרוב המתזים יהיו כמעט מכוונים לגמרי, אך כל אחד והטעם שלו. בשלב זה יש לתת התזה רגעית ולראות היכן הנקודת פגיעה של זרם המים בכל אחד משלושת הנקודות בכל מתז. במידה ואתם מרגישים שהוא גבוה או נוטה לצד כלשהו מעבר לרצוי, הכניסו את המחט בעדינות לחור של המתז וכוונו אותו בהתאם לצורך, שימו לב שיש לבצע כיוון סופר-עדין מאחר שכל מאית מילימטר של תזוזה שם תגרום לכיוון התזה שונה משמעותית. הרבה עדינות נדרשת פה.
סיימנו!
תודה לאלעד על ביצוע השדרוג והתיעוד המשותף
שימו לב
המידע המופיע באתר הינו כחומר עזר לתיקון / ביצוע הטיפול בעצמך, הפעולות המופיעות במדריך זה ניתנות לביצוע בתנאים ביתיים אך מיועד לבעלי ידע חוש וידיים המתאימות לפעולה זו. אם אינכם בטוחים בביצוע , יש להיוועץ עם מומחה / מכונאי רכב לסיוע. האחריות לאופן וביצוע התיקון הינו על מבצעיו בלבד, אין האתר או כותב תוכן זה או המכונאי המבצע אחראי לכל נזק או תקלה שתיגרם בצורה ישירה או עקיפה כתוצאה מביצוע של פעולה זו.