מוטות קישור למוט מייצב פגומים מתגלים בדרך כלל במבחן הרישוי השנתי. הבוחן ב"בור" מגלה על גומיות קרועות של מוטות הקישור ומשם שולח למוסך מאחר שמצב אינו תקין. מה תפקידם של מוטות הקישור ובכלל המייצב הקדמי וכיצד הוא משפיע על הנהיגה ברכב? כמו כן כיצד מבצעים את ההחלפה הפשוטה לחדשים? כל זאת במדריך הבא! שימו לב כי מדריך זה נכתב על בסיס תמונות של יונדאי גטס דור ראשון, אך תואם בכללותו לכל דגמי הגטס המוכרים ואף לדגמי יונדאי או קיה נוספים.
מדריכים ברמה זו, מיועדים למתחילים בעל ידע בסיסי ובעלי חוש טכני ולשם ביצוע המדריכים נדרשים כלים ייעודים לביצוע הפעולה.
ולפני הכל
כפי שנכתב בהקדמה , מוט מייצב פגום בין אם באופן התחלתי או אופן סופני , יתגלה בדרך כלל אצל הנהג הממוצע בעת מבחן הרישוי השנתי או הטיפול במוסך הקבוע. מאחר והבלאי שלו די איטי לרוב לא שמים לב לתופעות המגיעות בעקבות התבלות הגומיות והמסב הכדורי הקבוע במוטות הקישור.
מוט קישור למוט מייצב , כשמו הוא , אחראי על ייצוב הגלגלים הקדמיים ברכבים שונים. ניתן אף לומר כי הפעולה מאוד זהה בכל הרכבים הנוסעים על הכבישים ובפרט גם הקוריאניות בהן אנו עוסקים כאן. מוטות הקישור מתחברים למתלה הגלגל, במקרה של יונדאי / קיה , ברוב המקרים מדובר ביחידה אחת שלמה המכילה גם את בולם הזעזועים ואת הקפיץ המקיף אותו. בעת נסיעה ברכב ובעיקר בכביש משובש נכנס מוט המייצב לפעולה. לדוגמא: הרכב נוסע בכביש , מגיע לפס האטה, הרכב עולה עם גלגל שמאלי על פס האטה אך הגלגל הימני עובר דווקא בחלק בו הפס האטה אינו גבוה, במצב שכזה המתלה השמאלי סופג את האנרגיה ומוט הקישור מותח את מוט המייצב המקביל בגלגל השמאלי , מה שמונע הטיה של המכונית לצד הנגדי. דוגמא נוספת: בעת נסיעה בכביש משובש המכיל בורות ושקעים , גלגל ימני שוקע לתוך הבור, משום כך מוט הקישור שלו דואג למשוך את מוט המייצב המחובר למוט הקישור השני על מנת לייצב את הרכב גם אם אינו נמצא בתוך בור.
כמו כן, כאשר המכונית נוסעת בכביש מפותל, בעת פניה ימינה מתלה הגלגל ישקע מעט ותוך כדי ימשוך את המתלה השמאלי באמצעות מוט המייצב לכיוונו , זאת על מנת למנוע מהרכב להכנס לגלגול יתר. משמעו – מניעת הטיית הרכב על צדו ברמה מוגזמת שתגרום להתהפכות.
הסבר שמצאתי ב youtube על מהות המוט מייצב וכיצד עובד (במקרה יצא שההדגמה הינו על רכב KIA קוריאנית)
אז אחרי שהבנו את משמעות המוט המייצב ותפקיד מוטות הקישור למייצב. נעבור לשלב הבא.
מספרים קטלוגים וכלים נדרשים
המכונית בה ביצענו את ההחלפה הינה HYUNDAI GETZ דור ראשון (2003 / 2006) אך עם זאת ההחלפה והפריטים זהים בכל השנים של הרכב לדגם זה. כמו כן , הפעולה זהה ברכבים נוספים של HYUNDAI או KIA ואף יצרנים נוספים.
לשם ביצוע החלפה של זוג מוטות הקישור למוט המייצב, יש לשים לב כי מדובר בשני פריטים בעלי מספרים קטלוגים שונים. צד ימין וצד שמאל.
- מק"ט עבור מוט מקשר צד ימין (right) – עבור hyundai getz 2002 – 2011 הינו: 54840-1C000
- מק"ט עבור מוט מקשר צד שמאל (left) – עבור hyundai getz 2002 – 2011 הינו: 54830-1C000
חובבי ה"עשה זאת בעצמך" אף יוכלו להזמין את הגומיות והטבעות בנפרד במידה וירצו לבצע שיפוץ של מוטות הקישור הקיימים, מקט"ים מדויקים ניתן לראות לדוגמא כאן – באתר המקט"ים epcdata.ru.
מאיפה רוכשים?
כמו כל אדם שדואג לכיסו וארנקו , אני מבצע לפני כל רכישה של פריט מעל 50 דולר – גם סקר שוק באתרי המכירות השונים. במקרה זה, מצאתי חנות באתר ebay שעוסקת אף היא במכירת חלפים מקוריים של hyundai / kia ואצלם נמצאו הפריטים בסכום נמוך יותר ובאריזה מקורית וחדשה. החנות – שוכנת ב LATVIA, קיבלה את הזמנתי ותוך כשבועיים בלבד הגיעה החבילה המיוחלת.
כמו כן קיימות אפשרויות נוספות גם בישראל בין אם ספקים מקבילים או חנויות חלפים כלליות , אך אלו לא נבדקו לפריט זה.
כלים נדרשים:
- מפתח רצ'ט בעל בוקסה 14 מ"מ
- מפתח פתוח 14 מ"מ
- מפתח לאומי הגלגל (21 מ"מ)
- ג'ק הרמה למכונית
- זוג רגלי מוסך (בוקים) תקניים לאבטחת הרמת הרכב.
- כפפות
שנתחיל?
לפני הכל – חשוב מאוד לציין לפני החלפת מוטות הקישור, יש להרים את המכונית בשני צדיה, משמעו שני גלגלים קדמיים באויר באותו הגבוה. במידה ויורם בצד אחד, לא יהיה ניתן לשחרר את מוט הקישור מאחר שהמוט קישור המקביל ילחץ את מוט המייצב בשל הטיה של הרכב.
את הרכב נרים באמצעות ג'ק ונאבטח את הרמת הרכב בגובה באמצעות רגלי מוסך (בוקים) תקניים.
שימו לב: אין להשאיר את הרכב מורם על גבי ג'ק הרמה בלבד!
ראשית נרים את הרכב, ונייצב אותו על רגלי מוסך (בוקים) בצורה ישירה, יש להקפיד כי הרכב יונף בחלקו הקדמי כאשר שני הגלגלים הקדמיים יהיו באויר, כמו כן לשים לב כי לא יעמוד בזווית ימינה או שמאלה.
לאחר שהרמנו את המכונית בשני צידה, נפרק את הגלגלים הקדמיים הצידה.
לאחר שפרקנו את הגלגלים , נראה מולנו את מתלה הגלגל ועליו מוט הקישור למוט המייצב. אז תוכלו לראות את מצב הגומיות בשתי קצותיו של מוט הקישור.
שימו לב כי צד שמאל של הרכב יהיה בעל סימון אדום במרכז המוט וצד ימין יהיה נטול הסימון.
שימו לב כי מוטות הקישור למוט המייצב מתחלקים לשני סוגים – ימין ושמאל , יש להתאים כל אחד לזווית המוט הקישור המקורי במכוניתכם. במידה ואינו יהיה זהה – יהיה קושי רב להכניסו.
כעת נפרק את מוט הקישור הישן, את הפירוק נבצע באמצעות מפתח רצ'ט בעל בוקסה 14 מ"מ, במידה ואתם מרגישים כי הבורג מסתובב במקום , יש להיעזר במפתח 14 פתוח מחלקו האחורי של האום, פעולה זו תאפשר לכם לבצע פתיחה מהירה וקלה. לאחר מכן , יש לבצע פירוק של האום התחתון ולהוציא את המוט מקשר הישן ממקומו.
כעת תוכלו להניח את המוט מקשר הישן מול המוט מקשר החדש ולהבחין בהבדלים הרבים בראשיהם.
כעת לאחר שסיימנו להבדיל בין הישן לחדש, נרכיב את המוט קישור החדש במקומו , כפי שהיה הקודם לו , ראשית נבריג את הבורג התחתון המחובר למוט המייצב ולאחר מכן למיקום התבריג על מוט המתלה. יש להדק היטב את האומים הסוגרים.
את אותו התהליך נבצע גם בגלגל המקביל , לאחר שהידקנו היטב את האומים , נרכיב את הגלגלים חזרה למקומם ונוריד את הרכב לקרקע.
יש לבצע נסיעת מבחן איטית בה תוכלו כבר עוד בהתחלה להבחין בהבדל של אופי הנהיגה בעת עליה על מהמורות, כניסה לבורות , סיבובים בכבישים מפותלים ועליה על גבי פסי האטה.
בפעם הבאה , נסביר כיצד לבצע החלפה של תותבי המוט המייצב, אשר אלו אחראים על הצמדת המוט לשלדת הרכב.
שימו לב
המידע המופיע באתר הינו כחומר עזר לתיקון / ביצוע הטיפול בעצמך, הפעולות המופיעות במדריך זה ניתנות לביצוע בתנאים ביתים אך מיועד לבעלי ידע חוש וידיים המתאימות לפעולה זו. אם אינכם בטוחים בביצוע , יש להיוועץ עם מומחה / מכונאי רכב לסיוע. האחריות לאופן וביצוע התיקון הינו על מבצעיו בלבד, אין האתר או כותב תוכן זה אחראי לכל נזק או תקלה שתיגרם בצורה ישירה או עקיפה כתוצאה מביצוע של פעולה זו.