חלק בלתי נפרד מהמתלה הקדמי במכוניתנו, יושב על הזרוע התחתונה. זו מתחברת בשתי נקודות לבסיס המכונית ובנקודה שלישית למכלול עליו מחובר הגלגל הקדמי. בלשון העם קרויה הזרוע – משולש תחתון והחיבור אל שלדת הרכב מתחבר באמצעות תותב גומי (או בוקסה) ובמקביל חיבור אנכי לגשר התחתון. לאחר שנים של נסועה סביר כי יתבלה אותו תותב גומי וייצור חופש תנועה לא בריא במתלים הקדמיים. במדריך זה נסביר כיצד לבצע החלפה נקודתית של אותו תותב גומי. המדריך בוצע ב hyundai Getz אך תואם לדגמי hyundai או KIA נוספים ורבים.
מה זה אומר ? לחצו כאן להסבר
ולפני הכל
מה זה בעצם בוקסות משולשים? מתי צריך להחליף והאם יש צורך בהחלפת מכלול שלם מאשר חלק מסויים? ננסה לענות כל מרבית השאלות שעולות בכל הנוגע להחלפת המשולש או חלק ממנו.
בוקסה בזרוע משולש – תותב גומי קשיח אשר יושב באיזור תחת מסרק ההגה ותפקידו לאפשר תנועה גמישה של זרוע הגלגל אל מול השלדה והמתלה. במקביל לחיבור המאוזן של הבוקסה, ישנו חיבור נוסף מאונך אשר מתחבר לגשר התחתון (נמצא תחת המנוע מקצה לקצה. משמעו – משולש צד ימין <> גשר תחתון <> משולש צד שמאל. הנקודה השלישית של הזרוע, מתחברת למעשה לנאקל, שהינו החיבור למכלול של המיסב, בית הצירייה והנאבה ומעליו – המתלה הכולל את בולם הזעזועים.
מתי נדרשת החלפה? כאשר נוצר חופש קל בתנועת המתלה, בנסיעה על במפרים ומהמורות יצוצו רעשים ונקישות מעצבנות מאיזור הגלגלים הקדמיים. עיקר הבלאי נוצר בעיקר באותו תותב משולש – הבוקסה המתחברת לשלדה מאחר שבבסיס פעילותה נמצאת בתנועה קבועה בהתאם למתלה ובולם הזעזועים. החיבור השני, המקביל המחובר לגשר נע בתנועה מאוזנת (למעלה / למטה) אך מבוסס על ציר של בורג ארוך שמתחבר לגשר התחתון, בחיבור זה כמעט אין בלאי למשך שנים רבות שכן עיקר המאמץ הינו על המקבילה. ברוב המקרים ניתן לראות סדקים וקרעים באותה בוקסה רק כאשר מפרקים אותה מהמכונית. שכן נמצאת בתוך אוזן סגורה במרכב התחתון של המכונית.
האם יש צורך בהחלפת מכלול שלם? ברוב המקרים לא, אמנם סביר להניח כי אצל בעלי המקצוע השונים במוסכים רבים יתנו לכם הצעת מחיר להחלפה של המכלול בשלמותו. השיקול כמובן כלכלי ולרוב אם נבצע זאת במוסך השיקול משתנה משמעותית. עלות של משולש שלם והתקנתנו, לרוב תהיה כמעט זהה להחלפת בוקסה בלבד מתוך משולש קיים, מאחר והמכונאי במוסך יידרש לבצע חליצה באמצעות press ודחיסה של בוקסה חדשה לתוך המשולש של מכוניתכם והרכבה. כך שיוצא ברוב המקרים מחיר זהה – כאן יעדיפו רבים לבצע החלפה שלמה של המכלול.
אך מה קורה אם תעשו זאת בכוחות עצמכם? מבחינת הוצאות תוכלו להרשות לעצמכם לרכוש פריט מקורי של יצרן המכונית שלכם ולבצע זאת במינימום הוצאות ומקסימום הנאה. אמנם אין מדובר בעבודה קלילה. אך אפשרית למי שמחזיק את הציוד הנדרש לכך.
האם הרכב יעבור את מבחן הרישוי השנתי עם בוקסות פגומות? אמנם לוקח די הרבה זמן להגיע למצב של גומיות שחוקות ברמה שמסכנת את בטיחותכם (וכמובן שאין סיבה להגיע למצב כזה) אך ישנו סיכוי שאם הגומי בבוקסה התייבש והתפורר ומגיע למצב של חופש תנועה במשולש, הרי שסביר שמכוניתכם תיכשל במבחן הרישוי. מומלץ לתקן את המשולשים עוד טרם נכנסתם לטסט ובכך לחסוך את עלויות המבחן החוזר.
אז מה אנחנו צריכים בעצם? שנעבור לשלב הבא?
מקט"ים
- במדריך זה בוצעה החלפה של גומיות תותב (בוקסות) ביונדאי גטס דור ראשון (2003-2006). במכונית המדוברת נסועה של כ-135,000 בלבד (שנת ייצור 2004) אך ניכר שהשנים נתנו אותותיהם בגומי המקורי. במקרה זה הוחלפו בוקסות המשולש בלבד, שאר האלמנטים – התותב המקביל והתפוח היו במצב תקין, מגורזים ושלמים. מק"ט לרכישת בוקסות מקוריות – 54584-1C300.
- במידה ונדרשים חלקים נוספים של המשולש, כגון התותב המקביל (תנועה מאוזנת) המק"ט הינו: 54551-1C000.
- באם נדרשת החלפה של המפרק הכדורי, המק"ט המיועד הינו 54530-25000.
כלים נדרשים:
- כלי ראשון שבלעדיו לא נוכל לבצע החלפה של בוקסה ספציפית, הינו מכשיר PRESS, מכשיר זה אמור לבצע חליצה של תותב הגומי מתוך מבנה זרוע המשולש, ולאחר מכן גם לבצע לחיצה של תותב חדש לתוך המשולש במקום.
- ג'ק הגבהה תקני למכונית.
- זוג רגלי מוסך (בוקים) לאבטחת הרמת הרכב בעת העבודה.
- מפתח אימפקט או ידית כוח לפתיחת הגלגלים הקדמיים
- חולץ ball joint או פטיש כבד.
- מפתח רצ'ט בוקסה 19 מ"מ
- מפתח רצ"ט בוקסה 22 מ"מ
- מפתח פתוח / סגור 19 מ"מ
- טוש סימון לבן
מתחילים!
את תחילת הדרך נבצע באמצעות הרמת המכונית בחלקה הקדמי, ממליץ להרים את המכונית כמה שיותר גבוה, כאשר נקודת ההרמה המומלצת (באמצעות ג'ק עגלה) הינה מנקודת החיבור האחורית של המשולש. לאחר שהרמנו את המכונית נאבטח את ההרמה באמצעות רגל מוסך (בוק) בנקודות ההרמה הייעודיות בתחתית המרכב.
לאחר שהרמנו את המכונית משני צידיה וכעת הגלגלים הקדמיים באויר, נפרק את הגלגלים באמצעות ידית כוח או מפתח אימפקט למהדרין שבנינו.
לאחר שהסרנו את הגלגלים. ניגש אל המתלה הראשון בו נתחיל לבצע את הפירוק. את הפירוט נתחיל בפתיחת אום של המשולש המתחבר אל הנאקל. הנאקל הינו המכלול אליו מתחבר המשולש ובמקביל לגשר התחתון ולמתלה המכונית (בולם הזעזועים).
כעת, באמצעות מפתח 19 מ"מ נבצע פתיחה של האום של התפוח המתחבר לנאקל, לאחר שפתחתנו נסיר אותו לגמרי וכעת עלינו לשחרר את המשולש ממנו מעט באגרסיביות.
אם קיים חולץ ייעודי לכך, מה טוב. יעשה לנו את החיים קלים יותר. במידה ולא, באמצעות פטיש נדפוק במהלומות יפות על הדופן (לא לפגוע בבורג, בראשו של הבורג או בכלל במכלול מעבר לחיבור עצמו. עלינו לשחרר באמצעות מכות אלו את הטבעת חיבור של הנאקל מהגוז'ון של תפוח המשולש. (BALL JOINT).
לאחר שפתחנו את האום והצלחנו לשחרר את הגוז'ון תפוח מן הנאקל, נשחרר באמצעות ידית כוח עם בוקסה 19. במקביל לפני שהסרנו לגמרי את הבורג הארוך של המפרק הקדמי, נפרק גם את האחורי כאשר הינו מורכב מבורג שנכנס מחלקו התחתון של המרכב כלפי מעלה. בחלקו העליון – מהצד השני סוגר אותו אום שאותו עם מפתח 19 מ"מ נתפוס בעת הפתיחה של הבורג שנכנס אליו (בוקסה 22 מ"מ)
שימו לב, כאשר הנכם פותחים את הבורג משולש האחורי באמצעות מפתח רצ'ט ובוקסה 22 מ"מ, במקביל יש לתפוס את האום שנמצא בחלקו העליון באמצעות מפתח פתוח / סגור במידה 19 מ"מ במקביל. אחרת לא יפסיק להסתובב במקומו.
בשלב זה נארגן את הברגים שפרקנו בצורה מסודרת, אלו יצטרכו לחזור באותה צורה ולמקומם מחדש.
כעת לאחר שהוצאנו את הברגים ממקומם, נשלוף בזהירות את המשולש ממקומו. ראשית נסיט מעט את המתלה קדימה ובמרווח שנותר לנו נמשוך את המשולש החוצה. ראשית יש להוציא מהמפרק הקדמי ולאחר מכן מהמפרק האחורי – הצד של הבוקסה הנדרשת החלפה.
לאחר שהוצאנו את המשולש, נסמן באמצעות טוש לבן את הסימונים על כיוון התותב גומי הקיים במשולש. לפי סימון זה נבצע את הלחיצה של התותב החדש בהמשך.
לאחר שהמשולשים חזרו מהחלפת תותבי הגומי (הבוקסות), לפני הכנסתם חזרה למקומם, יש למרוח כמות יפה של גריז בנקודות בהם אמורים להתחבר חזרה – בנקודה של הבורג האחורי במשולש ובמקביל בנקודה של הבורג הקדמי במשולש. מעט נמרח גם על הball joint המתחבר לנאקל.
לאחר שמרחנו, נכניס את המשולש ראשית בחלקו האחורי למקומו. נייצב אותו באמצעות הבורג חזרה למקומו ונסגור מעט את האום מעל. לא נהדק בשלב זה.
בשלב זה נחבר את הבורג האנכי הקדמי של המשולש, כזכור בבורג זה אין אום, אלא הוא מתברג לתוך הגשר התחתון. גם פה לא נסגור אותו לגמרי.
כעת לאחר שהרכבנו את כל הברגים, באמצעות ג'ק הרמה, נרים את המתלה מנקודה של התפוח, עד שהמשולש הופך להיות מקביל לגובה קרקע (מצב טבעי שהמכונית על הגלגלים שלה) ורק אז נהדק היטב את כולם למקומם. את הבורג האחורי במשולש נהדק באמצעות ידית כוח עם בוקסה 22 מ"מ ובמקביל נסגור את האום למעלה באמצעות מפתח 19 מ"מ. את הבורג הקדמי באמצעות ידית כוח עם בוקסה 19 מ"מ ולסיום את חיבור התפוח לנאקל עם מפתח רצ'ט 19 מ"מ אף הוא.
כמעט סיימנו
כעת לאחר שסיימנו בשני הגלגלים לבצע את אותה פעולה. נרכיב את הגלגלים מחדש, נהדק היטב את האומים ונוריד את הרכב לקרקע. כעת נצא לנסיעת מבחן ונרגיש כבר את ההבדלים.
מה נותר?
מה שנותר לנו זה לבצע כיוון פרונט של המכונית, את הפעולה זו נבצע כבר במכון מורשה אשר עוסק ביישור זויות היגוי וגלגל. מאחר שביצענו שינוי של תותבי הגומי במשולש, סביר להניח כי השתבשו זוויות ההיגוי. עלות ממוצעת נכון ליום כתיבת מדריך זה , הינה כ150 עד 200 שח למכונית מדגם זה.
סיימנו!
שימו לב
המידע המופיע באתר הינו כחומר עזר לתיקון / ביצוע הטיפול בעצמך, הפעולות המופיעות במדריך זה ניתנות לביצוע בתנאים ביתיים אך מיועד לבעלי ידע חוש וידיים המתאימות לפעולה זו. אם אינכם בטוחים בביצוע , יש להיוועץ עם מומחה / מכונאי רכב לסיוע. האחריות לאופן וביצוע התיקון הינו על מבצעיו בלבד, אין האתר או כותב תוכן זה או המכונאי המבצע אחראי לכל נזק או תקלה שתיגרם בצורה ישירה או עקיפה כתוצאה מביצוע של פעולה זו.
איך מחליפים גומיה במסרק הגה ברכב קיה פורטה 2013 הטלפון שלי 0547600482