אחת התופעות השכיחות בהם נתקלתי ברשת , הינן רעידות של ההגה או של הרכב בעת נסיון בלימה. התופעה מתקיימת בעיקר בשל צלחות בלם אשר התעוותו ובעת לחיצה על דוושת הבלימה, נוצר לחץ מכריות הבלימה על הצלחת המסתובבת בהתאם לגלגל ומפה ויברציות עוברות למערכת ההיגוי וגוף הרכב במקביל. במדריך זה נסביר כיצד לבצע החלפת צלחות בלם, ההחלפה בוצעה על רכב מסוג יונדאי גטס דור ראשון אך דומה מאוד לדגמים נוספים של יונדאי או קיה ובכלל רכבים של יצרנים אחרים.
מדריכים ברמה זו מיועדים לבעלי ידע מתקדם ומעלה בתחום מכונאות או חשמלאות רכב בלבד. אני ממליץ לשם ביצוע מדריכים בעלי סימן זה להתייעץ או אף להסתייע במכונאי / חשמלאי רכב לשם ביצועם. כמו כן נדרשים לשם ביצוע מדריך זה כלים ייעודים.
לפני הכל
במדריך זה נסביר כיצד לבצע החלפה של צלחות בלם שהתעוותו במהלך הזמן והשימוש ברכב. הצלחות מורכבות על הנאבה הקדמית של הרכב וננעלת באמצעות הברגים (ידועים גם כ-גוז'ונים) על אופן הגלגל. הצלחות מסתובבות במהירות עצומה במקביל לגלגל עליו מורכבת, בחלק מסויים של הצלחת , מכסה הקליפר משני צידי הצלחת ובאמצעות לחץ שנוצר במערכת הבלימה – דוחס לעברה רפידות בלימה (ידועות גם כדיסקיות) ובכך בולם את מהירות הרכב.
אז מדוע מתעוותות הצלחות ובכך יוצרות את הרעידות?
צלחות בלם אומנם עשויות מתכת קשיחה , זו אמורה להיות עמידה בטמפרטורות גבוהות מאוד , ובסביבה לא הכי ידידותית (מים, חול , אבק, פיח ועוד) ה"בעיה" שגורמת להתעוותות הצלחות הינה בעיקר בלימת החירום.
מה שקורה בעת בלימת חירום – הינו העומס הכבד הנוצר על הצלחת בחלק מסויים בה משום לחיצת הקליפר בבלימה. כתוצאה מכך משקל הרכב נופל במהירות עצומה על נקודה ספציפית בצלחת ומפה היא יוצאת מאיזון.
כיצד נבדוק שצלחת הבלם אכן לא מאוזנת?
הכלי המומלץ ביותר לבדיקה הינו Dial Test Indicator Tool אשר יושב על גבי המתלה או גוף הרכב ובמקביל המכשיר בדיקה מוצמד אל הדיסק בלימה ובעת סיבוב הדיסק ישתנה האינדיקטור בהתאם לזוית העיוות.
המכשיר ניתן לרכישה בקשת מחירים מנמוכה ועד לרמת דיוק גבוהה , אך היות שמדובר בפריט שנדרש רק לקבלת אינדיקציה והנתונים המופיעים עליו לא באמת נדרשים , ניתן לרכוש פריט מהזולים (כ50 עד 100 שח – לערכה מלאה) לטובת ארגז הכלים שלכם.
מצרף סרטון וידאו שמצאתי ב youtube הממחיש את אופן הבדיקה.
אז אחרי הכל
אחרי שהבנו את הגורם לתקלה , את מהות הבדיקה המתבצעת ומהם הסיפטומים, נתקדם הלאה לטיפול בבעיה.
מקט"ים וכלים נדרשים
- מספר קטלוגי של צלחת בלם קדמית ללא ABS מקורית עבור יונדאי גטס הינו: 517121C000
- מספר קטלוגי של צלחת בלם קדמית עם ABS מקורית עבור יונדאי גטס הינו: 517121C050
- שימו לב כי דור ראשון בגטס ודור שני הינן אותן צלחות בלם קדמיות, ההבדלים הם בעניין גרסת ה ABS או בלעדיה.
- בעת תיעוד מדריך זה , בוצע שימוש בצלחות בלם תוצאת קוריאה , אך לא מתוצרת יונדאי, הסיבה הינה פער עצום (כ250 אחוז יותר לצלחת) . הצלחות שהורכבו אינן נופלות באיכותן מול המקוריות ועלותן סבירה מאוד (נכון למועד כתיבת מאמר זה) כ100 שח לצלחת ללא ABS וכ-125 שח לצלחת עם ABS. יצרן הצלחות בלם הינו HI
ברוב רכבי היונדאי / קיה בהם נתקלתי, לאחר בדיקת צלחות הבלם ורפידות הבלם , מצאתי כי ישנו מנהג שלא להחזיר את ברגי הסגירה של הצלחות לנאבה הקדמית. מדובר בשני ברגים שהיצרן קבע שיחזיקו את הצלחת ולא להסתמך על הרכבתה על ברגי הגוז'ונים ובכל זאת התופעה קיימת ולצערי נרחבת. לפיכך, במידה ואתם מגלים כי הברגים הללו חסרים במכוניתכם, ניתן לרכוש אותם במחיר זעום בחנויות החלפים בארץ או כדרך ספק החלפים הקוריאני. מספר קטלוגי של הברגים: 1220306167K. (העלות נכון ליום כתיבת המדריך – כחצי דולר)
- כחלק מהחלפת צלחות הבלימה , נזדקק גם למיכל ספרי לניקוי בלמים. אותו ניתן לרכוש בכל חנות לציוד רכב ורשתות עשה זאת בעצמך. עלות בין 10 ל20 שח למיכל בממוצע.
- מבחינת כלים הנדרשים:
- מפתח רצ'ט עם בוקסה תואמת לפתיחת אומי הגלגלים – בדרך כלל 21 מ"מ לאום מקורי.
- מברג פיליפס גדול.
- סט בוקסות 10 עד 18 מ"מ לפתיחת הקליפר (נתקלתי במספר משתנה של מידות הברגים מרכב לרכב)
- רצועת גומי גמישה (לאחיזת הקליפר המפורק)
- כלי לפתיחת קליפר (נועד לדחוס את הבוכנה לאחר החלפת הצלחת)
מתחילים
ראשית נרים את הרכב בשני צדיו באמצעות ג'ק הרמה ייעודי , לאחר הרמת הרכב , נאבטח את ההרמה באמצעות רגלי מוסך תקניים בגובה זהה בשני הצדדים .
כאשר הרכב מאובטח , נפתח באמצעות מפתח רצ'ט את הגלגלים הקדמיים ונסיר אותם ממקומם.
כעת , לאחר שהגלגלים הוסרו , נוכל לראות בקלות את צלחת הבלימה המקורית מורכבת על הנאבה ואת הקליפר האוחז בחלקה הקדמי באמצעות רפידות הבלימה.
על מנת שיהיה נוח יותר לבחון את צלחת הבלימה המקורית , ניתן לסובב את ההגה ימינה או שמאלה , בהתאם למיקום שלכם, כאשר הקליפר מומלץ כי יהיה לכיוון החלק החיצוני.
במבט ישיר על דפנות הצלחת המשומשת , ניתן לראות את השטח המבריק , בו ישנו מגע בין הרפידות ואילו את החלק האמצעי שמהווה כתעלות אוורור בין הצד החיצוני לפנימי של צלחת הבלימה. בעת נסיעה מהירה , הצלחת מתקררת באמצעות החדרת אויר לתוכה. עם זאת – החלק של פתחי האוורור יהיה חלודים בשל הלחות , הנוזלים והאבק שנכנסים פנימה בעת סיבוב הצלחת.
לאחר שסיימנו לבחון את הצלחת , נתקדם לשליפתה מהנאבה הקדמית של המכונית, תחילה נשחרר את צמד הברגים הקטנים המהדקים אותה לנאבה. בשלב זה רק נשחרר אותם אך לא נסיר לחלוטין.
כעת , ניישר את ההגה חזרה ואת מיקום הצלחת , זאת על מנת למנוע לחץ על מערכת ההיגוי והמתלים.
כעת נפתח את הבורג התחתון של הקליפר , בדרך כלל יהיה באמצעות בוקסה 10 מ"מ או 12 מ"מ (בהתאם לדגמי הרכב) , לאחר שנפתח את הבורג , נשלוף את הבורג הארוך ונשמור אותו במקום נקי.
לאחר ששחררנו את הבורג התחתון הארוך , נרים את הקליפר כלפי מעלה.
לאחר שהרמנו את הקליפר, נראה את שתי רפידות הבלימה צמודות לצלחת הבלם, יש להסיר אותן בעדינות ממקומן , תוך הימנעות מנגיעה בשטח המגע שלהן עם צלחת הבלם. יש להניח את הרפידות במקום נקי בצד, עד לסיום ההחלפה.
לאחר שנסיר את הרפידות ממקומן, נוציא גם את שתי פחיות הקפיץ הנמצאות בחלק העליון והתחתון של מיקום הרפידות, מומלץ לנקות אותן באמצעות מברשת ברזל ותרסיס לניקוי בלמים. לאחר מכן יש להניח בצד לייבוש.
כעת , נתקדם לפירוק מסגרת הקליפר , על מנת שנוכל לשלוף את צלחת הבלם ממקומה. את הקליפר נפרק באמצעות שני ברגים המסומנים בחיצים האדומים בתמונה מטה. גודל הבוקסה הפותחת משתנה מדגם לדגם.
על מנת למנוע נזק לצנרת הבלימה, נקשור באמצעות הכבל גומי הגמיש את הקליפר לחלקו העליון של המתלה. זאת על מנת שמשקל הקליפר לא יפגע בצינור המחובר אליו.
כעת , נחזור אל שני ברגי האחיזה של הצלחת לנאבה ונשחרר אותם לגמרי.
לאחר שחרור שני הברגים , נמשוך בעדינות את הצלחת ממקומה. נניח אותה בצד וניגש לצלחת החדשה שרכשנו מבעוד מועד.
לפני הרכבת הצלחת החדשה, נפנק אותה בריסוס הגון של תרסיס ניקוי בלמים, יש לרסס היטב משני הכיוונים ולהניח לה להתייבש. מומלץ שלא לגעת בשום חלק מדפנות הבלם שכן הדיסק אמור להיות נקי לחלוטין בהרכבתו.
למען הנוחות , ניתן אף להרכיבה חלקית על ברגי הגלגל ולרסס , יש להזהר עם תרסיס הניקוי שלא יפגע בגוף הרכב, חלקי פלסטיק או מתכת צבועים. עלול לגרום נזק. כמו כן חשוב מאוד ! לרסס כאשר מתחת למקום המרוסס ישנו אגן קיבול לנוזלים. אותם יש לפנות לאחר מכן לנקודה לפינוי שמנים ונוזלי רכב.
לאחר שהרכבנו את הצלחת החדשה למקומה, נהדק חזרה את שני הברגים במקומות המיועדים. שימו לב כאשר הינכם מרכיבים את הצלחת , שהחורי תבריג בנאבה יהיו במקומם מול החורים בצלחת הבלם.
לאחר מכן , מומלץ לרסס כמות יפה של תרסיס ניקוי בלמים על הצלחת בשני צדיה.
כעת נחזיר למקומן את רפידות הבלימה. זו הזדמנות מצויינת לראות את מצבן והאם נדרשות החלפה. יש לפני החזרתן למקום , להרכיב את פחיות המתכת בקצוות ולאחר מכן להלביש את הרפידות.
כעת נוריד חזרה את גוף הקליפר למקומו , נחבר את שני הברגים של תושבת הקליפר למקומה ולאחר מכן נסגור את ראש הקליפר המתרומם מטה , במידה ולא ניתן להכניס בקלות , יש לבצע דחיסה קלה של הבוכנה פנימה. זאת באמצעות הכלי הייעודי לכך. לאחר מכן יש לסגור את הבורג הארוך בחלקו התחתון של הקליפר ולהדק היטב עם מפתח רצ'ט.
לאחר פעולות אלו , יש להדק את צמד הברגים האוחזים את הצלחת לנאבה למקומם באמצעות מברג פיליפס.
סיימנו !
שימו לב
המידע המופיע באתר הינו כחומר עזר לתיקון / ביצוע הטיפול בעצמך, הפעולות המופיעות במדריך זה ניתנות לביצוע בתנאים ביתיים אך מיועד לבעלי ידע חוש וידיים המתאימות לפעולה זו. אם אינכם בטוחים בביצוע , יש להיוועץ עם מומחה / מכונאי רכב לסיוע. האחריות לאופן וביצוע התיקון הינו על מבצעיו בלבד, אין האתר או כותב תוכן זה אחראי לכל נזק או תקלה שתיגרם בצורה ישירה או עקיפה כתוצאה מביצוע של פעולה זו.
כמו כן שימו לב כי: מדובר ב:
מדריכים ברמה זו מיועדים לבעלי ידע מתקדם ומעלה בתחום מכונאות או חשמלאות רכב בלבד. אנו ממליץ לשם ביצוע מדריכים בעלי סימן זה להתייעץ או אף להסתייע במכונאי / חשמלאי רכב לשם ביצועם. כמו כן נדרשים לשם ביצוע מדריך זה כלים ייעודים.
1 thought on “מדריך להחלפת צלחות בלם קדמיות ביונדאי גטס (פתרון לרעידות בהגה בזמן בלימה) – מתאים לדגמי יונדאי / קיה רבים”