בדגמי hyundai או KIA מסוימות החל משנת ייצור 2010 והלאה ישנה תקלה שכיחה בסליל שעון ההגה. התקלה המדוברת מופיעה בדגמי hyundai i20, i25 ,i30 וב KIA במספר דגמים כמו RIO, C'eed, ועוד. מקור התקלה הינו בלאי בסליל השוכן תחת הגה המכונית וכתוצאה מכך ישנם ניתוקים בפעילותה של כרית האויר בהגה, צופר המכונית ואף לחצני השליטה במערכת האודיו והדיבורית במידה ומותקנים במכונית. במדריך זה נסביר החלפה של הסליל התקול במכונית מדגם KIA RIO שנת 2011.
מה זה אומר? לחצו כאן להסבר
ולפני הכל
מדובר בתקלה שכיחה במכוניות הקוריאניות (ואף אצל יצרנים נוספים שככל הנראה חולקים את אותו היצרן רכיב). נתק בסליל שעון ההגה, אשר אחראי להעביר מתח של צופר הרכב, כרית האויר של ההגה ולחצני שליטה על מערכת הקול והדיבורית בהנחה וקיימים.
הפעולה שמבצע אותו סליל שעון הגה מאפשרת לסובב את ההגה של המכונית מבלי למתוח או לתלוש חוטים אלו. סלילי הגה של יונדאי / קיה מסוגלים לבצע מנקודת האמצע לדוגמא, 3.5 סיבובים שמאלה ולחילופין 3.5 סיבובים ימינה. בפועל, נדרש פחות מהיכולת שלהן.
אז מה קורה שיש נתק באחד או יותר מפסי הסליל היושבים בתוך קופסת סליל השעון של ההגה? לרוב התופעה תהיה ניתוק בפעילות הצופר – משמעו בעת השימוש בו ייתכן ולחיצה על הצופר לא תניב צפירה כלשהי, דבר נוסף הינו תקלה במערכת הכרית אויר הנמצאת במרכז ההגה. במידה ויש נתק ייתכן מאוד שבעת תאונת דרכים הכרית עשויה שלא להיפתח כנדרש – תקלה שעשויה להביא לפציעה חמורה ואף להביא לסכנת מוות. בעת שישנה תקלה כזאת הקשורה לכרית האויר, לרוב תידלק נורת AIRBAG אדומה בלוח השעונים אשר תעיד על התקלה.
חשוב לציין שרכב שיעבור את המבחן הרישוי השנתי (טסט שנתי) ייכשל במבחן אם הנורה האדומה תתגלה בידי הבוחן, שכן מדובר בתקלה בטיחותית שלא ניתן להזניח.
אז מה עושים?
הפתרון הינו לבודד את התקלה, לוודא שאכן מדובר בתקלה של הסליל המדובר. את בידוד התקלה מומלץ לבצע באמצעות סורק תקלות ייעודי לפירוט התקלה.
בעת חיבור הסורק תקלות למחשב הרכב, נתגלו תקלות מסוימות אשר בהן נעסוק במדריכים הבאים, אך נסרקה גם התקלה הבאה: B1346 / ACTIVE Driver airbag resistance too high 1 st stage
אז מה הסורק בעצם אומר לנו?
נכתב שיש תקלה של ההתנגדות גבוהה מדי בכרית אויר של הנהג, משמעו ככל הנראה ישנו נתק בחיבורי המתח המובילים לכרית ומפה השיבוש בזרמים הנדרשים לפעילותה.
על מנת להמשיך ולבודד את התקלה, ניתן לבצע מחיקת התקלה באמצעות סורק התקלות ולשחק עם ההגה, ימינה / שמאלה, סביר להניח שבמצב זה התקלה תחזור ותופיע ובכך אנחנו בטוחים שמדובר בתקלת סליל שעון הגה.
מקט"ים נדרשים
- המק"ט הראשון אותו נחפש הינו של סליל שעון הגה במכונית שלנו, במכונית בה בוצע מדריך זה – KIA RIO 2011 המק"ט הספציפי הינו: 93490-1W110 דגם זה מכיל בנוסף לכרית ולצופר בהגה, גם שליטה במערכת הקול ובדיבורית. ברמות גימור אחרות של הרכב ובדגמים נוספים ייתכן כי הסליל יהיה עם יותר "ערוצים" או פחות "ערוצים" ובהתאם לכך המק"ט משתנה. לדוגמה: סליל שעון הגה ללא שליטה על מערכת קול ודיבורית יהיה בעל מק"ט 93490-1W010 ואילו דגם "משוכלל" יותר של המכונית שיהיה בעל חימום גלגל הגה יהיה תחת המק"ט 93490-1W310 אך למק"ט זה ספציפית אין רלוונטיות בישראל מאחר ולא הגיע לכאן כלל. את הרכיב ניתן לקנות בחנויות חלפים השונות.
כלים נדרשים:
- מפתח 10 / 11 מ"מ (בהתאם למחברי המצבר
- מפתח טורקס 40.
- מברג שטוח דק
- טוש סימון לבן
- מברג פיליפס
- מפתח רצ'ט בעל בוקסה 22 מ"מ
- מאריך רצ'ט בינוני
שנתחיל?
את התהליך נתחיל ביישור ההגה למצב אמצע ואת הגלגלים כמובן בהתאם. לאחר מכן נכבה את המכונית וננתק את המינוס ממצבר המכונית הנמצא בתא המנוע. את המינוס ננתק באמצעות מפתח 10 או 11 מ"מ (בהתאם לסוג ההדקים הקיימים במכוניתכם) ונפריד אותו לגמרי מטרמינל המצבר. לאחר כעשר דקות, נתחיל בפירוק ההגה.
את פירוק ההגה נבצע באמצעות פירוק שני ברגי טורקס במידה 40 הנמצאים בחלקו האחורי של ההגה משני צידיו. ברגים אלו יאפשרו להסרת כרית האויר (היחידה אשר עליה נמצא הצופר וסמל ההגה).
כאשר נבריג את הברגי טורקס, שימו לב כי הם לא יצאו לגמרי, לכן עד שתרגישו שהם משוחררים ואז תוכלו להרים בזהירות את יחידת כרית האויר של ההגה ממקומה. בשלב זה יש להפוך אותה בזהירות , שימו לב כי מחוברת באמצעות חיווט לטבור ההגה ועל כן אין למשוך יתר על המידה.
בשלב זה נצטרך לנתק את החיווט ממקומו, את הפעולה נבצע באמצעות שחרור קליפס אבטחה של הצמה, לאחר מכן את הקונקטור עצמו ננתק באמצעות הרמה של לשונית כתומה עם מברג שטוח ואז משיכה החוצה של הקונקטור.
כעת, יחידת הכרית של מרכז ההגה מנותקת ונוכל להניח אותה בצד. בשלב זה ישנם שני קונקטורים נוספים שעלינו לנתק. האחד מדובר במינוס שגם מפעיל את הצופר למעשה. במקביל ישנו קונקטור נוסף מלבני המכיל מספר חוטים וזה אחראי על העברת הנתונים מלחצני השליטה מההגה. את שניהם ננתק ממקומם.
בשלב זה, נבצע סימון באמצעות טוש לבן על הבורג ציר של ההגה על מנת שנוכל לדעת כיצד להחזיר את ההגה למקומו המדויק כפי שהיה לפני הפירוק. בתמונה מטה תוכלו לראות חריץ של היצרן "בשעה 12" והסימון שבוצע היה לפיו.
שימו לב! אין לפרק את גלגל ההגה מבלי לסמן מראש את מיקומו על מוט ההגה.
כעת, נפתח באמצעות מפתח רצ'ט בעל מאריך בינוני ובוקסה 22 מ"מ את האום המרכזי בגלגל ההגה. שימו לב כי נדרש מעט כוח לפתוח אותו בייחוד אם לא נפתח מעולם לפני כן.
את הבורג לא נפתח לגמרי מאחר שנדרש נענוע קל של גלגל ההגה על מנת לשחרר אותו מהמוט המשונן עליו מהודק. רק לאחר שנרגיש שהוא חופשי בתנועתו, נשחרר את האום 22 מ"מ ממקומו ונרים את גלגל ההגה החוצה. שימו לב כי מתחת לאום ישנה טבעת קפיצית, אותה יש לשמור ולאחר מכן להחזירה למקומה בטרם נהדק את הבורג 22 מ"מ למקומו חזרה.
את גלגל ההגה נוציא ממקומו תוך תמרון צמת החשמל של כרית האויר תוך הפתח הייעודי.
כעת הגענו אל פירוק חובק ההגה. מדובר בפלסטיק העוטף את חלקו האחורי של ההגה ומורכב משני חלקים, עליון ותחתון. את הפירוק של חובק ההגה נבצע באמצעות מברג פיליפס לשני הברגים בצידיו ובורג נוסף בחלקו התחתון. בשלב ראשון לאחר הסרת הברגים נסיר את החלק העליון ולאחר מכן את החלק התחתון אשר ישתחרר יותר בקלות.
כאשר הפרדנו את שני החצאים של חובק ההגה, נוכל לנתק את שני הקונקטורים מתחת לסליל שעון ההגה.
הקונקטור הצהוב של כרית האויר יוצא באמצעות לחיצה עליו והזזת הלשונית במרכז שלו. הנ"ל רצה על מסילה – השני כרגיל.
כעת כל שנותר זה להוציא את סליל שעון ההגה התקול ולהתקין את החדש במקומו. הסליל הגה מחובר באמצעות 3 רגליות / קליפסים. אותם נזיז מעט הצידה ונמשוך את הסליל התקול ממקומו.
כעת נרכיב את סליל שעון ההגה החדש במקומו. נוודא כי מהודק חזרה למקומו באמצעות שלושת הרגליים ונחבר לאחר מכן את שני הקונקטורים חזרה בחלקו התחתון.
כעת שימו לב לפרט חשוב מאוד!
יחד עם סליל שעון ההגה החדש יגיע מעין מנעול צהוב על חלקו העליון. חשוב כי לא לשלוף אותו כל עוד ההגה לא מחובר. מטרת המנעול הינה לשמור על נקודת ה-0 המרכזית של הסליל, (זוכרים בתחילת המאמר – ימינה 3.5 סיבובים שמאלה 3.5 סיבובים? – אם לא יהיה מאוזן למרכז, ההגה לא יסתובב עד הנקודה הנדרשת והסליל יתקע / יינזק).
רק כאשר סיימנו להלביש חזרה את ההגה על המוט בהתאם לסימונים שבוצעו בתחילת הפירוק, ולאחר שווידאנו שלא להזיז את הסליל ובמקביל נתמרן את הצמה שלו כדרך הפתח הייעודי בהגה, – נוכל להסיר את המנעול הצהוב.
כעת, נחבר חזרה את הקונקטורים של המינוס (הצופר) ושל צמת החוטים של השליטה מההגה., נהדק היטב את האום המרכזי (22 מ) באמצעות ידית כוח, סוגרים את ברגי מודול כרית האויר של ההגה (טורקס 40 מ"מ).
כעת כל שנותר זה לחבר את המינוס של המצבר, ולהניע את המכונית. יש לוודא ברגע ההנעה כי כל הנורות חיווי נדלקות לבקרה רגעית וכבות לאחר מכן. כעת נותרת הכרית אויר האדומה אמורה להיות כבויה.
סיימנו!
תודה ליוסי צ' על החומרים והתמונות לטובת מדריך זה.
שימו לב
המידע המופיע באתר הינו כחומר עזר לתיקון / ביצוע הטיפול בעצמך, הפעולות המופיעות במדריך זה ניתנות לביצוע בתנאים ביתיים אך מיועד לבעלי ידע חוש וידיים המתאימות לפעולה זו. אם אינכם בטוחים בביצוע , יש להיוועץ עם מומחה / מכונאי רכב לסיוע. האחריות לאופן וביצוע התיקון הינו על מבצעיו בלבד, אין האתר או כותב תוכן זה אחראי לכל נזק או תקלה שתיגרם בצורה ישירה או עקיפה כתוצאה מביצוע של פעולה זו.
מלך , החלק היום עולה גרושים כי הוא נפוץ מאוד במוסכים הגנבים מבקשים 600 שקל רק עבור החלק