אחת התקלות מהן מפחדים רבים מבעלי הרכבים לפני המבחן השנתי (טסט) למכונית, הינה תקלה בממיר הקטליטי. אותו רכיב שיושב על סעפת הפליטה ומוביל את הגזים מתאי הבעיה היישר למפלט (אגזוז) המכונית – מתיישן לו ובכך תפקודו הופך לקוי. כאשר אחד מהחיישנים היושבים על הצנרת "מגלה" כי שהגזים שיוצאים מהסעפת אינם מסוננים ברמה הנדרשת, תידלק לרוב נורה שמעידה על תקלה בממיר. התקלה כפי שמופיעה ברכבי יונדאי / קיה יוצגו לרוב כתקלת P0420 ומפה ברוב המקרים מעידה על הצורך בטיפול בממיר.
במדריך זה נתמקד באופן החלפה של ממיר אחד במשנהו. בוצע ב hyundai Getz דור ראשון ותואם לרכבים אחרים בעלי מנוע G4EA או G4EB.
מה זה אומר? לחצו כאן להסבר
ולפני הכל
מה זה ממיר קטליטי בעצם?
ממיר קטליטי הינו מכלול שיושב בין סעפת הפליטה של מנוע המכונית שלנו ולבין דוד העמם של המפלט – משמעו האגזוז. לממיר יש תפקיד אחד ומיוחד והוא לסנן את הגזים הנפלטים מהמנוע ברמה ניכרת בטרם יצאו באחורי המכונית כדרך האגזוז.
התקנה למניעת זיהום אויר החלה את דרכה אז בשנת 1994, אשר כל בעל רכב חדש חויב להתקין ממיר במכוניתו וזו במטרה למנוע זיהום אויר מיותר.
הממיר, מעין קפסולה אשר מגיע בשלל צורות מכיל 2 פתחים, כניסה ויציאה כאשר בניהם קיימות לוחות קרמים הדומים מאוד לחלת דבש ותפקיד לוחות אלו הינו לקלוט לתוכם את הגזים הרעילים (פחמן חד חמצני) ובעת המגע בין הגז ללוחות אלו נוצרת ריאקציה כימית והגזים הופכים (ברובם) לאדים ופחמן דו חמצני. המומחים טוענים כי עצם קיומו של הממיר במכונית עוזרת לצמצם את כמות הגזים הרעילים בערך בשישים אחוזים, נתון מכובד לכל הדעות.
אז מה עכשיו בעצם?
לרוב אין סיבה לגעת בממיר, מדובר בפריט סטטי במכונית, הבלאי שלו יחסית איטי וברוב הפעמים קשור באופן זה או אחר לטיפול השוטף של המכונית ובאיכות חומרי הטיפול.
התופעות שעשויות להופיע כתקלת ממיר יכולה להיות כממיר שבור, ממיר סתום או פשוט ממיר שעבר זמנו והתיישן.
לכל אחד מהמקרים יש את הפתרונות שלהם, בין אם החלפה בחדש, או ניקוי באינפוזיה וכדומה – פתרונות אלו נדון בעתיד שניתקל בהם. במקרה שלנו, לאחר שהחלה להופיע נורת check engine בלוח השעונים ובחיבור מחשב נסרקה התקלה P0420, הבאנו מפירוק ממיר משומש לשם החלפה.
מקטי"ם
במקרה שלנו, דאגנו להביא ממכונית זהה שירדה מהכביש ממיר קטליטי אשר ככל הידוע לנו היה תקין עד להורדתה. המכונית היתה במצב מכני יחסית טוב ועל כן הוחלט לקחת את הריזיקה ולהתקין את הממיר ממנה במקום הממיר שידוע שתקול בוודאות. מחיר של ממיר קטליטי חליפי מאיכות טובה (תוצרת ארה"ב או UK) נע בחנויות הרשת בסכומים של כ600 עד 850 שח כולל משלוח לישראל, אם כי סביר שבשל המשקל ייעצר במכס ויידרש אישור מעבדה מוסכמת לשם הכנסתו לארץ. במקרה שמדובר בפריט מקורי של היצרן , סביר להניח שיקלו את הכניסה לארץ שכן ברוב המקרים חלקים שעברו את התקינה כדרך היבואן הראשי רשומים כבר לפי המק"ט שלהם. בכל מקרה, ממליצים לכם להתייעץ עם גורם מקצועי העוסק בייבוא חלקי חילוף לרכב.
בארץ לעומת זאת, מחירים ינועו בין 800 ועשוים להגיע גם ל2000 שח בגין החלפת ממיר במכונית, ברוב המקרים יהיה חליפי שכן המקורי יקר להחריד או בלתי ניתן להשגה בדגמים מסוימים.
מקטי"ם נוספים
בעת החלפת הממיר, ניתן לשקול להחליף את האטמים שיושבים בין סעפת הפליטה לראש צומת הצנרת של הממיר ואחד נוסף שיושב בחיבור עם צנרת העמם בתחתית המכונית.
- מק"ט לאטם העליון – 28521-22020, הנ"ל קרוי Gasket-Exhaust manifold העלות שלו זניחה – כ6 דולר (לא כולל משלוח)
- מק"ט לאטם התחתון – 28751-25000, הנ"ל קרוי Gasket-Exhaust pipe, עלותו כ- 3 דולר (לא כולל משלוח)
מק"ט נוסף הינו של מגן החום שנמצא בחזית הממיר, למגן יש נטיה להתבקע עם השנים בחלקו המרכזי (סביב החיישן העליון) ולעתים בפירוק עשוי להתפרק לכם ביד בהם לסדק הקיים בו.
- מק"ט למגן חום – 28525-22700 , קרוי גם PROTECTOR-HEAT. עלותו כ-10 דולר (לא כולל משלוח)
כלים נדרשים
כצפוי ברכבי יונדאי / קיה, גם פה אין צורך בכלים וציוד מיוחד:
- מפתח 12 מ"מ פתוח / סגור
- מפתח רצ'ט בעל בוקסה 12 מ"מ ארוכה + קצרה
- מפתח רצ'ט בעל בוקסה 17 מ"מ
- מגנט זרוע גמיש (מומלץ)
- כפפות מכונאים
- מסכת נשימה (מומלץ)
חשוב מאוד!
הממיר אותו אנו הולכים לפרק מכיל חומרים מאוד מאוד מסוכנים לבריאות, אל נשכח כי כדרכו עוברים גזים רעילים מאוד עבורנו ועבור הסביבה בכלל. לפיכך, כאשר נפרק את הממיר נעשה זאת בעדינות יתרה. לא נחבוט, לא נפיל, לא נדפוק ולא נרסס לתוכו חומרי ניקוי כלשהם וכמובן לא נרוקן כל אבקה או נוזל שיצא ממנו על הסביבה והטבע.
יש לפרק בזהירות את הממיר, להניחו ובסיום העבודה לעוטפו היטב ולהעביר אף לבעל מקצוע העוסק לשם המשך טיפול / שיפוץ או פירוק. אין להשליך לפח האשפה או בכל מקום אחר שאינו מיועד לכך.
מתחילים!
לפני שמתחילים, מומלץ לבצע את הפעולה כאשר המכונית עמדה כמה שעות טובות בחניה ללא הנעה. הממיר הינו החלק שמתחמם בצורה הכי קיצונית במכונית, התעסקות עימו שהינו חם עשויה לגרום לכוויות קשות. לא מומלץ!
ראשית נרים את חלקה הקדמי של המכונית, מומלץ משני צידה ולגובה המקסימלי שניתן, הסיבה לכך היא מאחר ואנו צריכים לנווט את הממיר התקול החוצה כחלק הצד התחתון ודרכו גם להכניס את התקין למקומו.
הרמת המכונית תבוצע באמצעות ג'ק הרמה תקני ולאחר מכן נאבטח את המכונית באמצעות בוקים.
לאחר שהרמנו את המכונית, נפתח את מכסה המנוע, כשלב ראשון ננתק את הקונקטור של החיישן העליון מהתקע הצמוד אליו,
באמצעות מפתח 12 מ"מ נפתח את שלושת הברגים שאוחזים את מגן החום לממיר. את הברגים נזהה בצד החיצוני של המגן לכיוון הרדיאטור.
שימו לב כי הבורג השלישי נמצא מתחת לחיישן, פתיחה שלו גם היא באמצעות מפתח 12 מ"מ.
לאחר שהסרנו את הברגים של מגן החום, ננתב אותו החוצה כלפי מעלה, שימו לב שלא לפגוע בצמת החיישן אשר עוברת כדרך חור במגן החום, על מנת להוציא אותו בצורה הקלה ביותר, יש לסובב אותו כלפי צד שמאל (שאתם מול המנוע) ולנתב בזהירות החוצה בין האלטרנטור, צינור הרדיאטור וצמת החיישן.
כעת שהמגן חום בחוץ, ניגש באמצעות מפתח רצ'ט 12 מ"מ לאומים האוחזים את צנרת הממיר לסעפת הפליטה.
בסה"כ יש שתי שורות ברגים, בעליון מדובר ב-4 ברגים ובתחתון ב-5 ברגים. כל בורג מהודק עם אום וטבעת. לשם פתיחת האומים בשורה העליונה מומלץ להשתמש באמצעות מפתח 12 מ"מ עמוקה, בשורה התחתונה אפשר גם עם קצרה.
שימו לב כי בצד השמאלי של המנוע (ימינה שלכם כאשר הינם מולו) קיים אום אחד בשורה התחתונה שגלוי ואילו מעליו ישנו אום אחד נוסף שמסתתר תחת וו עם חור. יש לשחרר גם אותם כמובן.
אחרי ששחררנו את כל האומים, מומלץ באמצעות זרוע מגנט גמישה למשוך את הטבעות שנותרו על הברגים. יש להן נטייה "להצמד" לסעפת ולאחר משיכת הממיר ממקומו מבלי להסירן , הן יפלו מטה.
כעת במקביל , לפני שאנחנו מושכים את הסעפת ממקומה, נרד תחת המכונית ובאמצעות מפתח רצ'ט ובוקסה 17 מ"מ נבריג החוצה את שני האומים שמחברים את הצינור תחת הממיר לצנרת האגזוז.
לאחר ששחררנו את שני הברגים, נשחרר את הצנרת ממקומה, במידה ותרגישו קושי, ניתן לשחרר את הבורג הצמוד וזה יאפשר לכם תנועה רחבה יותר. כאשר הוצאתם את הצינור התחתון של הממיר, תוכלו כבר מהחלק העליון של המנוע לשלוף החוצה את הממיר מצד סעפת הפליטה.
לאחר ששלפנו את הממיר ממקומו, ננתב אותו כלפי מטה בזהירות, יש להימנע מנפילתו ארצה או פגיעה במכלולים אחרים כמו המאוורר , רדיאטור או האלטרנטור. יש לתפוס את הממיר בחלקו העליון ולנתב אותו בהתאם עד הרצפה תחת המכונית, מומלץ לבצע זאת עם אדם נוסף.
הממיר בחוץ, זה השלב שנוכל להחליף את האטמים במידה ורכשנו כאלה. במידה ולא, יש לבדוק שהם יושבים כנדרש במקומם וכעת יש להשחיל את הממיר החדש מתחת לרכב לעבר מקומו באותה דרך שהוצאנו את התקול.
לאחר שהחזרנו את הממיר התקין למקומו במקום התקול, נשחיל את הטבעות על הברגים ולאחר מכן נהדק את האומים, במקביל יש להבריג את האומים והבורג בחלק התחתון של הממיר לצנרת הפליטה.
לאחר מכן יש להרכיב את מגן החום באותה צורה שפרקנו – רק הפוך, גם פה להזהר על צמת החשמל של החיישן.
לאחר שהכל הוברג למקומו, יש לחבר את הקונקטור של החיישן למקומו ואת הכבל יש לנעול על הקליפס במגן החום.
כעת שהכל מחובר כנדרש, נניע את הרכב ונחבר את הסורק, שם נמצא את התקלה שהיתה מוצגת בלוח השעונים בטרם ההחלפה, כעת נבצע איפוס לתקלות הרכב ונבצע סריקה מחדש. התקלה אמורה להיעלם.
בהצלחה!
שימו לב
המידע המופיע באתר הינו כחומר עזר לתיקון / ביצוע הטיפול בעצמך, הפעולות המופיעות במדריך זה ניתנות לביצוע בתנאים ביתיים אך מיועד לבעלי ידע חוש וידיים המתאימות לפעולה זו. אם אינכם בטוחים בביצוע , יש להיוועץ עם מומחה / מכונאי רכב לסיוע. האחריות לאופן וביצוע התיקון הינו על מבצעיו בלבד, אין האתר או כותב תוכן זה אחראי לכל נזק או תקלה שתיגרם בצורה ישירה או עקיפה כתוצאה מביצוע של פעולה זו.