ימי הקיץ הגיעו בשבועות האחרונים ועימם הצורך להפעיל את המזגן במכונית. כמו במזגנים בבית , גם במכונית נדרשים לתחזוקה ניקוי והחלפה. התעלמות ממצבו של המסנן מזגן עשויה לגרור ריחות לא נעימים, חדירת חלקיקים לפנים הרכב כדרך המפוח ואף לתחושה שהמזגן אינו מוציא אויר גם בעוצמה הגבוהה ביותר. במדריך זה נסביר כיצד לבצע החלפה של מסנן המזגן ביונדאי / קיה שלכם.
מדריכים ברמה זו מיועדים למתחילים אשר הינם בעלי ידע בסיסי וכי לא נדרשים כלים מיוחדים לביצועם.
הקדמה
תחזוקת מזגן נדרשת במכונית שלכם כחלק מכל תוכנית התחזוקה הקבועה שלה. במוסכים המכבדים את עצמם עורכים בדיקות למערכת המיזוג כחלק מהבדיקות השגרתיות מאחר שמזגן מוגדר כמוצר חובה בכל רכב. בין הבדיקות שמבצעים: מצב הצינורות ברכב, עוצמת קירור / חימום וכמובן מבצעים החלפה של מסנן האויר של המזגן.
חשוב לציין כי גם שאינכם משתמשים במזגן במכוניתכם, מסנן המזגן כן סופג לתוכו אויר , לכלוך , חרקים ואבק במהלך הנסיעה. זאת מאחר שבמרבית המכוניות פעולת הכנסת האויר מחוץ לרכב עובדת כברירת מחדל.
בתמונה הנמצאת מעל שורות אלו , נראה מסנן אויר של המזגן אשר הוחלף רק לפני 6 חודשים, מול חדש אשר נראה נקי לגמרי. אמנם המסנן הנ"ל פורק מרכב שבו המזגן עובד ברוב ימות השנה, אך מעבר לכך ניתן לראות בקלות את החלקיקים הרבים שהצליח לתפוס ולמנוע מהגעתם לתוך צלעות הקירור והלאה אל חלל הרכב כדרך פתחי האוורור.
בניגוד לדעה המצוינת אינספור ב made in korea לגבי מקוריות החלקים , בפריט זה – מסנן האויר למזגן ניתן גם "להתפשר" על יצרן קוריאני חליפי, זאת משום הפער העצום במחירים בין מקורי לחליפי. ברכבים אשר בהם מחליפים את מסנן האויר לעיתים תכופות, הדבר מתבטא בהוזלת עלויות משמעותית.
במוסך מורשה אגב, עלות החלפת פילטר מזגן ביונדאי / קיה ממוצעת , עשוי להגיע בקלות ליותר מ230 שח למסנן עצמו ולהוסיף על כך עבודה ומע"מ ויצאנו עם סכום מכובד לשמצה. מה שמביא אותנו להדריך כיצד נחסוך זאת ונרוויח בנוסף עוד כמה דקות של תהילה עם המכונית האהובה שלנו. מפה ל.. מספרים קטלוגים.
פילטר אויר למזגן קוריאני חליפי (Hyundai Getz 976171C000 Filter-Air
מקט"ים
המק"ט המקורי לרכב בו הוחלף המסנן (יונדאי גטס) הינו:
- 97617-1C001.
- את הפריט החליפי אותו רכשתי לשם ההחלפה קניתי אצל יבואן מקביל ליונדאי / קיה בתל אביב, מדי פעם כאשר נדרשים חלקים מסויימים מרגע לרגע ואין זמן לחכות לחבילה מקוריאה , אני מגיע למקום ורוכש, המק"ט על החבילה זהה למקורי כפי שניתן לראות בתמונה המצורפת.
- מסנן מזגן עבור יונדאי I-20 דור שני ( 2009 – 2015) הינו – 97133-4P00T
- מסנן מזגן עבור יונדאי אקסנט עד מודל 2005 הינו 97617-1C000.
מתחילים!
ביונדאי גטס , אקסנט , קיה ריו ובכלל ברוב הרכבים , פילטר המזגן נמצא בחריץ מאחורי תא הכפפות. ההסבר המוצע במדריך זה הינו לרכב מסוג יונדאי גטס דור ראשון אך תואם גם לדור שני ולרכבים נוספים דומים.
ראשית נשלוף מהאריזה את צמד המסננים החדשים, יש לוודא כי שניהם באותו הגודל וכי המסנן שלם וישר ללא חורים או חריצים. בדיקה זו תמנע מגופים זרים לחדור את המסנן בעת עבודת המזגן.
לצמד המסננים , יש כיוון החדרה מסויים לתעלה בה אמורים להכנס, כאשר נאחז במסנן , בחלקו העליון אמור להיות פס בולט אשר משתלב עם מגרעת בחלקו התחתון של המסנן המקביל. נסיון להחדרתם שלא בצורה הנכונה עשוי לגרום לנזק למסננים, לחריץ בהם אמורים להיות ואף לפגוע באיטום תעלת העברת האויר.
כעת ניגש אל תא הכפפות , אשר מאחוריו נמצא בית מסנן האויר של המזגן ,
כאשר נפתח את תא הכפפות , נראה כי את התא אוחזות שתי יחידות קליפס עשויות פלסטיק וגומי אשר מונעות מהתא להיפתח לגמרי.
על מנת לשלוף את הקליפס, נכניס את האצבע מחלקו החיצוני של תא הכפפות ונדחוף את הקליפס כלפי פנים תא הכפפות. בעת שעשינו זאת , נכניס מעט את תא הכפפות פנימה ונשלוף בו זמנית את הקליפס מתוך התא. בפעולה זו עם שליפת הקליפסים תא הכפפות ירד עד לשטיח המכונית.
לאחר שהורדנו את תא הכפפות מטה, נראה מולנו את המכלול הכמעט שלם של יחידת המיזוג / קירור ברכב. מצד ימין יהיה המפוח אשר תפקידו למשוך אויר – בין אם מפתח חיצוני אשר נמצא תחת קו המגבים של השמשה הקדמית ובין אם מתוך חלל הרכב. (אויר פנימי). בהמשך נמצאית יחידת הקירור המכילה את צלעות הקירור ובצמוד אליו התא אליו מוחדרות יחידות מסנן האויר של המזגן.
כעת , עלינו לפתוח את דלת החריץ לתא מסנני האויר , את הדרך כעת חוסם צינור שחור אשר מכיל את הכבל המעביר מהמתג הסיבובי בקונסולה המרכזית של המזגן – אויר חיצוני / אויר פנימי , מהנדסי יונדאי לא קיבעו אותו למזלנו בצורה קבועה אלא על קליפס פלסטיק בלבד, לפיכך נשחרר אותו בזהירות ממקומו ונגיע אל הדלתית אותה ניתן לשחרר ולמשוך מעלה.
כעת נשלוף את הדלתית החוצה ונראה לנגד עיננו את צמד הפילטרים הישנים שהם מוצבים אחד מעל השני. נשלוף בזהירות את העליון החוצה. מומלץ ישירות לתוך שקית אשפה על מנת שלא ייפלו שאריות אויר פיח וחרקים על שטיח המכונית.
לאחר ששלפנו את שתי היחידות היישר לשקית האשפה, נכניס את החדשים , ראשית את התחתון כאשר אנחנו נקפיד שהבליטה תהיה בחלק העליון ואילו המגרעת בחלק התחתון. כמו כן ישנה "ידית" קטנה בקצה הפילטר שאמורה להיות מול דלתית החריץ. לאחר שהכנסנו את התחתונה, נחדיר את העליונה בהתאם למגרעת ונסגור עליהם את הדלתית עד הידוק הקליפס מחדש. לאחר מכן נחזיר את צינור הכבל של בורר הכנסת האויר למערכת המיזוג, נסגור את תא הכפפות באמצעות החזרת הקליפסים בצידי התא למקומם.