החורף מתקרב בצעדי ענק אלינו ועימו התופעה של אדים על חלונות המכונית, מה שגורם לחסימת הראות בחלון האחורי של מכוניתנו. מעבר לכל מיני פתרונות קסם ותכשירים מיוחדים, במכונית ישנו מנגנון מובנה בשמשה האחורית אשר אמור להעלים בתוך זמן קצר את האדים מהשמשה, אך מה קורה שישנם פסים שאינם מצליחים לבצע זאת? במדריך זה נסביר כיצד לבצע תיקון נקודתי של פסי הלהט בשמשה האחורית ולהחזירם לפעילות מלאה. המדריך בוצע על hyundai Getz אך תואם לרכבי HYUNDAI / KIA ויצרנים נוספים.
מה זה אומר? לחצו כאן להסבר
הקדמה
ברוב כל המכוניות אשר עלו על הכביש מתחילת שנות השמונים, הוסיפו מנגנון לשמשה האחורית במכונית אשר מיועדת לחמם את הזכוכית ובכך לגרום ל"הפשרת" האדים המצטברים עליה בימי החורף הקרירים. המנגנון , לא משוכלל במידה רבה, מדובר בחוטי חשמל אשר מודבקים את השמשה בשבלונה מסוימת ובעת העברת זרם חשמלי, נוצר חום ובכך האדים נעלמים.
אך מה קורה כאשר יש נתק באחד מפסי מפשיר האדים? במידה ומדובר בנתק בפס רוחבי, אשר מתפרש בין עמודי אורך בקצוות השמשה, יישאר על גבי השמשה פס של אדים שלא הופשר. אך אם מדובר בנתק שנמצא באחד מפסי האורך, כנראה שהשמשה בחלקה הנרחב יותר תישאר עם האדים על גביה.
מדוע נוצרים נתקים במפשיר האדים בשמשה האחורית?
הפסים המוטבעים על גבי השמשה הינם פסי נחושת דקיקים מאוד, הפסים – מודבקים על גבי חלקה הפנימי של השמשה. לרוב לא אמורה להיות נגיעה או פגיעה כלשהי בהם, אך לעיתים בעלי רכבים מדביקים על חלקה הפנימי של השמשה מדבקות שונות או בעת הוצאת חפצים מתא המטען במכוניות בעלות דלת אחורית, פוגעים ברשת מפשיר האדים על השמשה ובכך נוצר נתק. אז איך מתקנים זאת? בשביל זה נכתב מדריך זה.
בתחילה, כאשר הבחנתי שישנו פס הפשרת אדים שאינו פעיל במכוניתי, שאלתי חברים ואנשים שעוסקים בתחום הרכב מה עלי לעשות, חלקם ענו שקשה מאוד לטפל בתקלה כזו, היו כאלו שאף אמרו שכדאי לבצע הלחמה באמצעות מלחם את הנתקים בשילוב עם בדיל ואף היו כאלה שפסקו ואמרו שלא שווה הטרחה להתעסק עם זה ואם ממש חשוב לי , שבור את השמשה האחורית ותתבע את ביטוח השמשות. תקבל שמשה חדשה ותקינה ללא תשלום. הזוי!
כמובן לשבור חלון מקורי בשל תקלה זו ובייחוד שמקבלים חלון חליפי בביטוח השמשות, לא רלוונטי. שום מתקין לא יגיע לרמת ההדבקה המקורית לחלונות כפי שהגיע מהיצרן ומאחר שאני תומך ב"עשה זאת בעצמך" , המשכתי לחקור.

יש פתרון ! והוא לא קשה כלל!
תיקון פסי הנחושת מסתבר, אינו קשה כלל, החלק העיקרי הינו לאתר את מיקום הנתק ולאחר מכן באמצעות חומר המשמש להשלמת נתקים במעגלים אלקטרוניים משלימים את החלק הריק ובכך משלימים את המעגל החשמלי על שמשת המכונית האחורית. אז איך עושים את זה? נסביר כעת.
מקט"ים וכלים נדרשים
אז במקרה זה אין מקט"ים של פריטים מקוריים הנדרשים לביצוע התיקון אלא בעיקר כלי עבודה ובקבוקון מהחומר המדובר.
לתיקון מפשיר האדים האחורי נצטרך את הפריטים הבאים:
- טסטר דקירה 12V בעל חוט וקרוקודיל. TESTER PROBE
- דבק סלוטייפ שקוף או נייר דבק ברוחב של כ-1.5 ס"מ.
- בקבוקון חומר Conductive Wire Glue/Paint , את החומר הנ"ל תוכלו למצוא בתוך בקבוקונים עם מברשת או אפילו בתוך מזרק דק שיגיע עם מחט הזרקה תואמת. אני ממליץ על בקבוקון עם מברשת לשם הנוחות.
- ריבוע קטן של נייר אלומיניום.

מתחילים!
לשם תחילת התיקון , נצטרך להפעיל את המערכת של מפשיר האדים האחורי, במכוניות יונדאי / קיה, נדרשת הפעלת סוויצ' באמצעות המפתח ולחיצה על לחצן מפשיר האדים. כעת כאשר המערכת עובדת נוכל לגשת לעבר החלון האחורי לביצוע הבדיקה.
תחילה, נחבר את הקרוקודיל של הטסטר לנקודת מינוס ברכב, הנקודה יכולה להיות כל חלק מתכתי חשוף – כמו בורג , או שלדת הרכב במקום שאינו צבוע. אני לשם העניין, נעלתי את הקרוקודיל על גבי המנעול הנמצא בתחתית הדלת.

לאחר מכן, ניקח את ריבוע נייר הכסף ונעטוף עימו את קצה הטסטר דקר וניגע בזהירות בחלק התחתון של פסי מפשיר האדים האחורי. בשלב זה אמורה להדלק נורה בטסטר, אשר מעידה על סגירת מעגל וכי מגיע מתח לרשת המפשירים.


כעת ננוע עם הטסטר לאורך הפסים מקצה לקצה ובזהירות רבה, כל עוד הנורה דולקת בטסטר, הדבר מצביע כי פס ההפשרה תקין. כאשר נגיע לפס שאינו תקין והנורה תכבה, נסתכל היטב על הפס ונזהה את הנקודה בה ישנו נתק. הנתק יכול להיות במגרעת של חצי מילימטר לעיתים וכמעט אינה נראית לעין, אך הטסטר ייתן לנו אינדיקציה היכן הנתק מתחיל ומאיזו נקודה הזרם אינו מתקדם הלאה.
כעת , לאחר שזיהינו את הנתק, נכין את השטח למריחת החומר. פעולה זו נבצע באמצעות פיסות סלוטייפ שקוף או נייר דבק אשר נדביק בצמוד לחלקו העליון של פס ההפשרה ובנוסף לחלקו התחתון של הפס. בדרך זו נוכל למרוח באמצעות מברשת דקה את החומר המוליך מבלי להתפזר על השמשה האחורית ולכלכה.

בשלב זה , יש לכבות את המכונית ואת מערכת הפשרת האדים במכונית עד לסיום התהליך.
כעת , נמרח בעדינות את חומר התיקון ונניח לחומר להתייבש, זמן ייבוש מומלץ הינו כחצי שעה בממוצע.

לאחר שחלפה חצי שעה, נסיר בזהירות את חתיכות הסלוטייפ, כמו כן נדליק מחדש את המכונית ונבצע בדיקת זרם כפי שעשינו לפני התהליך, במצב זה כאשר ביצענו את התיקון על כל הנתקים הקיימים, המפשיר אמור להיות מושלם ועובד ללא דופי.
במידה ומתגלים נתקים חדשים, יש לבצע את התהליך בהתאם.
סיימנו!
שימו לב
המידע המופיע באתר הינו כחומר עזר לתיקון / ביצוע הטיפול בעצמך, הפעולות המופיעות במדריך זה ניתנות לביצוע בתנאים ביתיים אך מיועד לבעלי ידע חוש וידיים המתאימות לפעולה זו. אם אינכם בטוחים בביצוע , יש להיוועץ עם מומחה / מכונאי רכב לסיוע. האחריות לאופן וביצוע התיקון הינו על מבצעיו בלבד, אין האתר או כותב תוכן זה אחראי לכל נזק או תקלה שתיגרם בצורה ישירה או עקיפה כתוצאה מביצוע של פעולה זו.
שלום,
פתרון מועיל מאוד, רק לגבי הדבק המוליך, אני מחפש היכן אפשר להשיג אותו ולא מצאתי.
אם תוכל לעזור היכן אפשר להשיגו?
בתודה מראש
מזוז אשר
נייד: 0548468576
Email: otek1@neto.net.il
כפי שפורט במאמר, מדובר בדבק מוליך שניתן לרכוש בחנויות האלקטרוניקה.
Conductive Wire Glue/Paint זהו שמו.
כמו כן יש קיטים של הדבק המדובר של LOC BONDSO לדוגמה, נמכר באתרים השונים (איביי אמזון וכו')
היי
תוכל להפנות לחנות שאתה יודע שמשווקת את הדבק הזה?
חיפשתי טלפונית בכל חנות אפשרית בחולון ותל אביב.
אשמח להכוונה
תודה חבר
היי , האמת שדי התקשתי למצוא בעצמי חנות שמוכרת את הפריט היום בארץ. רק בחו"ל התחום פעיל וניתן להשיג בקלות (איביי, עלי אקספרס ואמזון), בארץ היו כבר חכמים שאמרו לי שיותר קל לשבור שמשה ולהחליף מאשר לתקן את הפסי הפשרה. נו מיילא.