מדריך להחלפה חלקית שמן גיר ופילטר גיר אוטומט ביונדאי גטס hyundai getz G4EA

מילוי שמן גיר אוטומט ATF-SP3 III SAE W80 04500-00100

בחלק נכבד מהרכבים הנוסעים על כבישי הארץ, ישנו המיתוס כי אין צורך לבצע החלפה של שמן בגיר אוטומט. הדעה הפופולארית הינה אורך חיים ארוך של שמן הגיר, אך כאשר מתייחסים למכוניות מתוצרת יונדאי וקיה, החלפה חלקית של שמן בגיר אוטומט הינה חלק מטיפול שגרתי מדי מספר טיפולים. במדריך זה נציג את ביצוע ריקון השמן, פתיחת אגן הגיר, החלפת פילטר גיר , איטום ומילוי מחדש

מדריכים ברמה זו מיועדים לבעלי ידע מתקדם ומעלה בתחום מכונאות או חשמלאות רכב בלבד. אנו ממליץ לשם ביצוע מדריכים בעלי סימן זה להתייעץ או אף להסתייע במכונאי / חשמלאי רכב לשם ביצועם. כמו כן נדרשים לשם ביצוע מדריך זה כלים ייעודים. 

קצת על גיר אוטומט

הגירים האוטומטים נכנסו ל"אופנה" ברכבים העממיים בתחילת שנות ה-80 של המאה העשרים. אלו היו בעיקר ברכבים האמריקאים ובכלל רכבי יוקרה בתקופתם – בדגש על גרמניות אשר היו נחלת "המסודרים" בארץ ישראל. רוב הרכבים שנעו על כבישי המדינה היו באמצעות הילוכים ידניים, הן בשל התחזוקה הזולה והחיסכון בדלק הנדרש לנסועה. כמו כן רכבים בעלי גיר אוטומט אשר קיימות גם גרסאות של גיר ידני – היו יקרות משמעותית ועל כן לא היו עניין נפוץ בארצנו. 

עם השנים התרבו המכוניות בעלות הגיר האוטומטי, המחירים היקרים יותר למכוניות בעלות גיר אוטומטי ירדו אמנם משמעותית והאזרח הממוצע החל לרכוש את ה"נוחות" הזאת, בעיקר כאשר צפיפות הכבישים בארצנו הקטנה התגברה ונסיעה ממוצעת בערי המטרופולין השונות טומנת בחובה בעיקר פקקים ורמזורים רבים. 

מידע מורחב אודות גירים אוטומטיים ושיטת העבודה ניתן לקרוא כאן – ויקיפדיה

מיתוסים שאלות ותשובות בנוגע להחלפת נוזל גיר אוטומט

  • לא מחליפים נוזל גיר לעולם, נוזל גיר לא נועד להחלפה – לא בהכרח, אמנם בחלק מהמכוניות אין מדיניות טיפולים קבועה להחלפה יזומה של נוזל גיר, אך אין זה אומר שאין צורך להחליף מדי פעם ולו במקצת לשם ריענון נוזל.
  • החלפה מלאה של נוזל  גיר הורסת את הגיר – נוזל רענן תמיד טוב להכניס למערכת , אך זאת במידה ובוצעו טיפולים שוטפים כנדרש בכל תקופה מסוימת בגיר אשר שמרו על איכות נוזל גבוהה בזמני פעילותו. במידה ומדובר בגיר שעברו שנים רבות והנוזל שחור שרוף וסמיך, יכול להיות שייוצרו תקלות בשל מזיגת נוזל טרי אשר יהיה דליל יותר מהנוזל הישן שמכיל כמויות אדירות של שבבי מתכת , דבר שעלול לגרום לפגיעה בגיר ו"החלקות".
  • האם יש רכבים שמבצעים החלפת נוזל גיר במסגרת טיפולים? בהחלט !, במיוחד מכוניות בהם אנו עוסקים באתר זה, החלפת נוזל גיר אוטומט מתקיימת בעיקר כל טיפול 45K (או 3 שנים) בחלק מהרכבים הללו, ההחלפה המתבצעת הינה החלפה חלקית אשר נועדה לרענן את הנוזל.
  • האם מחליפים פילטר נוזל גיר בטיפולים ? פילטר נוזל גיר אינה חלק מתהליך הטיפולים לרכבים השונים, זאת מאחר שבדרך כלל יהיה שוכן בתוך אגן הגיר. דבר זה דורש פירוק של הגיר , הסרת איטום האגן ולאחר מכן איטום מחדש, דבר שבדרך כלל מוסכים לא יבצעו יזום – אלא אם יתבקשו על ידי הלקוח. מבחינתי כאשר מחליפים נוזל , מומלץ להחליף גם את הפילטר מדי פעם שכן זה ספג לא מעט פיח, לכלוך ושבבים כתוצאה מחיכוך האלמנטים בגיר.
  • כיצד מבצעים החלפה מלאה ? החלפה מלאה מבצעים באמצעות פעולה הדומה מאוד ל"דיאליזה" , ישנה מכונה ייעודית אשר מבצעת ריקון של הנוזל מהגיר על כל חלקיו (ממיר , מומנט וכו') ומבצעת מילוי של נוזל טרי. פעולה זאת אמנם יסודית ומנקה את הגיר מכל שמן פגום ומשקעים, אך ברכבים ישנים אשר הוזנחו במשך שנים רבות יש לשקול היטב פעולה זו, שכן עשוי להיגרם נזק וההחלקות" של הגיר בשל הכנסת נוזל גיר שיהיה דליל משמעותית מהנוזל הישן המוצק והשרוף שהיה בתוכו.
  • נוזל דליל ושחור זה נוזל פגום וחייב להחליפו – לא בהכרח, שמעתי רבות מיתוס כאשר הנוזל שחור ודליל, מדובר בנוזל פגום שעלול לגרום נזקים. לא בהכרח הדבר נכון שכן נוזל גיר שמתחיל את דרכו בגוון אדום שקוף, יהיה דליל ביחס לנוזל ותיק שהספיק להשחיר ולספוג כמויות של שבבי פלדה מגלגלי השיניים, לפיכך נוזל שחור שרוף וסמיך, הינו המתכון לצרות בשל הזנחה ולא אחרת.

שנתחיל?

את התחלת התהליך נתחיל בהרמת הרכב בחלקו הקדמי, מומלץ משני צדיו של הרכב לשם האיזון הנכון, חשוב לאבטח את הרכב המורם באמצעות בוקים לכל מקרה. כמו כן יש צורך לפרק את הגלגל הקדמי שמאלי של הרכב לשם גישה נוחה. לאחר שהסרנו את הגלגל, יש להסיר את כיסוי הפלסטיק המגן על הגיר, זאת נעשה באמצעות בוקסה 10mm מומלץ עם מוט מוארך, שם נפרק 3 ברגים המתחברים לקורה השמאלית ולאחר מכן , 2 ברגים נוספים האוחזים בשפה הקדמית של אותו מגן ומתחברים לקורה התחתונה ליד המגן הקדמי. 

בשלב זה נכנס תחת הרכב ונראה את אגן הגיר ואת בורג הניקוז דרכו נרוקן את הנוזל גיר לפני פירוק האגן. אני ממליץ בעת התחלת פירוק האגן להשתמש בכפפות מגן. נוזל גיר עשוי להיות מסוכן מאוד. 

לאחר הסרת כיסוי הפלסטיק, נראה את אגן הגיר ובורג ניקוז השמן
לאחר הסרת כיסוי הפלסטיק, נראה את אגן הגיר ובורג ניקוז השמן

מאגן הגיר (קרטר גיר) אמורים בעת פתיחת בורג הניקוז להתרוקן כ-3 ליטר של נוזל , אם הרכב היה בנסיעה עד אותו רגע פתיחה, הנוזל יהיה גם חם, יש להזהר במגע. מתחת לאגן יש להניח מיכל ריקון (ישנו מיכל ייעודי לריקון שמנים, אותו ניתן לרכוש ברוב חנויות לחלקי רכב) , לפתוח בזהירות את הבורג ולאפשר לנוזל להתרוקן. את הבורג יש לאכסן בנפרד, לנקות אותו באמצעות מגבת. 

בעת פתיחת בורג הריקון, יתנקז שמן הגיר המשומש לקערה שנניח מתחת
בעת פתיחת בורג הריקון, יתנקז שמן הגיר המשומש לקערה שנניח מתחת

את הנוזל המשומש, יש לרוקן למיכל פלסטיק סגור ולמסור לאחד מהמוסכים הקרובים לביתכם. אין להשליך את הנוזל המשומש בפחי האשפה או בכך דרך שיפגע בסביבה. 

לאחר שניתן זמן מה לנוזל להתרוקן לגמרי , נתחיל בפירוק הברגים התופסים את אגן השמן. מדובר בכ-13 ברגים אשר אותם נפתח לפי הסדר באמצעות בוקסה 10mm, לפני הסיום, נשאיר שני ברגים מחוברים בחלקם אחד בקצה הקדמי והשני בקצה האחורי , אז נפרק בזהירות תוך הפרדה של האגן מבסיס הגיר. 

יש לשים לב: אגני שמן שטרם פורקו מהגיר מאז שיצא הרכב ממפעלי היצרן, יגיעו לרוב עם אטם שעם אשר נועד לאיטום בין האגן לבסיס הנוזל , לעומת זאת אגני נוזל אשר כבר טופלו ופורקו בישראל, יודבקו לרוב באמצעות דבק סיליקון עמיד בחום, בעת נסיון ההפרדה – חשוב להזהר שלא לפצוע את בסיס הגיר ו/או האגן נוזל באמצעות הכלים המפרידים. 

את הפירוק של האגן נוזל גיר, נבצע מעל מיכל הריקון של הנוזל , זאת מאחר שיש בתוכו נוזל שלא הגיע לגובה פתח הניקוז. יש לרוקן בזהירות לתוך המיכל. 

את האגן נוזל  גיר נשים על מגבת בתוך כלי ונתחיל בניקוי. 

  • אם מדובר באגן נוזל גיר שהגיע עם אטם שעם, יש להפריד בזהירות את השאריות שעל הדפנות עד להסרה מלאה. עליה נצטרך בהמשך להניח אטם חדש או לחילופין למרוח סיליקון עמיד בחום ופני השטח חייבים להיות נקיים בשני המקרים. 
  • למשקיעים שבנינו – מק"ט עבור אטם מקורי לגיר אוטומטי עבור מנוע G4EA – מק"ט 45285-22010 אותו ניתן לרכוש בחנויות החלפים השונות. אם הרכישה מתבצעת דרך אתרים מחו"ל, שם הפריט הינו: Gasket-Oil pan.
  • במידה ונסתפק בהדבקה מחדש באמצעות סיליקון RTV עמיד בחום, ישנה אופציה לרכוש מקורי תחת מק"ט 4C116-35100 , נקרא באנגלית: (Gasket-Liquid Ata). בשוק המקומי ממליצים רבות על דבק סיליקון RTV עמיד בחום של היצרן victor reintz , בתהליך המפורט במאמר זה , השתמשנו ב RTV אדום עמיד בחום של היצרן Loctite.

 

אגן השמן לאחר שהוסר מבסיס הגיר
אגן נוזל הגיר לאחר שהוסר מבסיס הגיר – לפני ניקוי
לאחר הורדת האגן נתחיל בניקוי הדפנות והסרת שאריות חומר האיטום
לאחר הורדת האגן נתחיל בניקוי הדפנות והסרת שאריות חומר האיטום

לאחר סיום ניקוי שאריות חומרי האיטום / טבעת השעם המתפוררת, נתחיל בניקוי המשקעים הרבים שהתנקזו לאגן, שם נראה שאריות של אלפי חלקי מתכת שהצטברו במהלך השנים עם משקעי נוזל סמיך , אותם ננקה עם מגבת נייר שתספוג את הנוזל .  בתחתית אגן הנוזל גיר, ישנם כחמישה מגנטים הצמודים ,אליהם מושכים את השבבים הזעירים, נרים את המגנטים , ננקה ונניח בצד עד תום הניקוי.

בעת ניקוי האגן, יש להרים את המגנטים המוצמדים בתחתית וננקה אותם משבבי הפלדה הצמודים אליהם
בעת ניקוי האגן, יש להרים את המגנטים המוצמדים בתחתית וננקה אותם משבבי הפלדה הצמודים אליהם

לאחר ספיגת הנוזל והסרת המשקעים מאגן נוזל הגיר מומלץ לנקות באמצעות ספריי ניקוי (ניתן עם ספריי לניקוי מנוע / קרבורטורים) , את הנוזל ניקוי יש לרוקן לתוך מיכל ריקון השמן ולפנותו בהתאם. לאחר סיום הניקוי נחזיר את המגנטים בחזרה למקומם. חשוב לשמור על הסדר מאחר שמדובר באיזור מאוד צפוף ומיקום שגוי עלול לפגוע ביעילותם ובאיטום האגן. 

נספוג את השמן המשומש והמשקעים עם נייר מגבת
נספוג את הנוזל המשומש והמשקעים עם נייר מגבת

 

אגן השמן גיר לאחר ניקוי ייסודי
אגן הנוזל  גיר לאחר ניקוי ייסודי
אגן השמן גיר לאחר ניקוי ייסודי
אגן הנוזל גיר לאחר ניקוי ייסודי
אגן השמן גיר לאחר ניקוי ייסודי
אגן הנוזל גיר לאחר ניקוי ייסודי

 

בסיום הניקוי נחזיר את המגנטים למקומם לפי הסדר המסומן להם.
בסיום הניקוי נחזיר את המגנטים למקומם לפי הסדר המסומן להם.
בסיום הניקוי נחזיר את המגנטים למקומם לפי הסדר המסומן להם.
בסיום הניקוי נחזיר את המגנטים למקומם לפי הסדר המסומן להם.

 

 כעת נניח את אגן נוזל הגיר בצד ונתפנה חזרה לרכב , כעת נבצע הסרה של הפילטר גיר המשומש. הפילטר נמצא בתחתית בסיס הגיר האוטומטי ומחובר באמצעות 4 ברגים לבסיס הגיר. ברגים אלו נפתח באמצעות בוקסה 10 מ"מ. 

  • שימו לב – הברגים של פילטר הגיר מאוד דומים לברגים של אגן שמן הגיר, יש לבצע הפרדה בין שני הסוגים למניעת בלבול. 
  • שימו לב – בעת פירוק הברגים של פילטר הגיר, יש להניח את קערת איסוף הנוזל מתחת לפילטר מאחר שגם ממנו יישפך בעת הפירוק כמויות מסוימות של שמן גיר משומש.  לאחר ניתוקו מהגיר, יש לארוז בשקית אטומה וחזקה ולפנות עם נוזל הגיר המשומש למוסך הקרוב לבית. 

 

נפרק את הברגים האוחזים בפילטר שמן הגיר - מסומנים בחיצים
נפרק את הברגים האוחזים בפילטר נוזל הגיר – מסומנים בחיצים
בסיס הגיר האוטומטי לאחר הסרת פילטר הגיר
בסיס הגיר האוטומטי לאחר הסרת פילטר הגיר

ניתן לנגב קלות את שאריות הנוזל , סביר להניח שבשלב זה עדיין יטפטף לסירוגין נוזל מתוך הגיר, על כן ממליצים להשאיר תמיד את קערת הריקון תחת הגיר לאורך כל זמן הפעילות בו. 

לאחר ניתוק הפילטר גיר יש להסיר את שאריות אטם האגן / דבק הסיליקון עמיד בחום שנמצאים על דפנות בסיס השמן, יש להזהר בעת שימוש בכלים חדים שלא לפצוע את בסיס הגיר מאחר שעשוי אלומיניום. 

יש לנקות את שאריות האטם או הסיליקון עמיד בחום הישן בבסיס הגיר האוטומטי
יש לנקות את שאריות האטם או הסיליקון עמיד בחום הישן בבסיס הגיר האוטומטי
דפנות בסיס הגיר האוטומטי לאחר ניקוי מקסימלי
דפנות בסיס הגיר האוטומטי לאחר ניקוי מקסימלי

כעת נחזור אל אגן הגיר הנקי, נוודא שכל המגנטים צמודים למקומם בתחתית האגן, כעת עלינו לבצע הכנה להרכבה ולאיטום מחדש של היחידה מול בסיס הגיר. אם רכשנו לפני כן אטם חדש מקורי , יש להצמידו בהתאם למגרעות הקיימות מול פתחי הברגים. במידה ובחרנו לבצע איטום באמצעות סיליקון עמיד בחום, נמרח אותו בשכבה של כ2 מ"מ במרכז הדופן של אגן הגיר לכל אורכו. בחלקים בהם ישנם פתחים עבור הברגים, ניצור טבעת סביב הפתח. חשוב מאוד שלא לגעת בידיים חשופות או כפפות מלוכלכות בשמן במרקם הדבק, דבר זה עשוי לגרום לפגיעה ביכולת האטימה וההדבקה שלו. 

למבצעים איטום מחדש באמצעות סיליקון , יש למרוח שכבה במרכז הדופן לכל אורכה ולבצע עיגולים בהתאם סביב הברגים
למבצעים איטום מחדש באמצעות סיליקון , יש למרוח שכבה במרכז הדופן לכל אורכה ולבצע עיגולים בהתאם סביב הברגים

במקביל , לפני סגירת אגן הגיר , נחבר את פילטר נוזל הגיר החדש למקומו , ההרכבה הינה באמצעות הצמדה לבסיס הגיר והידוק ארבעת הברגים שפרקנו זמן קצר לפני כן. 

לפני סגירת אגן השמן, יש להדק את פילטר הגיר החדש באמצעות ארבעת הברגים המסומנים בחיצים
לפני סגירת אגן נוזל גיר, יש להדק את פילטר הגיר החדש באמצעות ארבעת הברגים המסומנים בחיצים

כאשר הפילטר הותקן, נצמיד את אגן הנוזל חזרה למקומו , נהדק באמצעות בורג אחד בכל קצה , נקפיד שהאחיזה תהיה יציבה על מנת למנוע בריחה של הסיליקון העמיד בחום ונתחיל להבריג את כל הברגים סביב אגן הגיר, בעת שכולם יהיו סגורים , נבצע הידוק בהתאם, אך לא בעוצמה חזרה מאחר שהסיליקון צריך להתייצב. 

שימו לב: יש להמתין לפחות כשעה וחצי לייבוש הסיליקון העמיד בחום, (יש להיעזר בדף המצורף לשפופרת בהתאם לזמני הייבוש המוגדרים ולתת כ20% יותר זמן – מרווח בטחון) 

לאחר שחלף זמן הייבוש המירבי שנוכל לתת, נבצע הידוק סופי של ברגי אגן הגיר. 

פילטר שמן גיר משומש לאחר פעילות של כ14 שנות נסועה
פילטר נוזל גיר משומש לאחר פעילות של כ14 שנות נסועה
אריזת פילטר שמן גיר החדש ומק"ט
אריזת פילטר נוזל גיר החדש ומק"ט

כעת , נרוקן את נוזל הגיר המשומש לתוך מיכל או בקבוקי פלסטיק. המילוי ייתן לנו אינדיקציה לכמות הנוזל  החסרה כעת בגיר האוטומטי, בדרך כלל – במצב תקין , יוצא מהגיר בערך כ-3 ליטר נוזל . לפיכך, נתחיל במילוי הנוזל מחדש. 

 

מיכל השמן החדש מגיע באריזות של ליטר, נתחיל במילוי כדרך צינור המדיד בדיקה
מיכל השמן החדש מגיע באריזות של ליטר, נתחיל במילוי כדרך צינור המדיד בדיקה

את מילוי נוזל הגיר החדש נבצע באמצעות משפך (מומלץ עם רשת סינון בתחתית) לתוך צינור מדיד בדיקת נוזל הגיר. נמצא בתחילה 2 ליטר ראשונים ונתחיל את הבדיקה לאינדיקציה מול המדיד. 

שים לב: מאחר שהמילוי מתבצע כדרך צינור מדיד הנוזל , יש להמתין בין המילוי לבדיקה זמן מה, על מנת שכל הנוזל ירד לגיר ולא ייצור מצג שווא של נוזל בצנרת. 

בהנחה שרוקנתם 3 ליטר נוזל גיר משומש , במיכל השלישי יש לבצע במזיגה איטית ולבדוק לאחר החצי הראשון שלו , את מפלס הנוזל  גיר. כאשר מילאתם את הרוב, ניתן להניע את הרכב, לבצע העברה של ההילוכים מ P , ל D , לאחר כמה שניות לR , N וחוזר מספר פעמים שוב. בסיום, יש להשאיר את הרכב מונע ולבדוק את מצב הנוזל . 

שימו לב שמדיד נוזל הגיר מחולק לשתי שנתות, הנמוכה הינה במצב COLD עם MIN ו MAX, סביר להניח שבתחילה הנוזל יגיע לשם בהתאם לכמות הנמצאת בגיר, יש לאפשר לגיר להתחמם ולבצע את הבדיקה שוב בהתאם לנקודות הטווח MIN / MAX בעליונה – HOT. 

שים לב: את בדיקת מפלס הנוזל  בגיר האוטומטי יש לבצע רק כאשר המנוע עובד , בזמן זה הנוזל מוזרם בכל חלקיו ועל כן המדידה תהיה מדוייקת. 

מילוי שמן גיר חדש
מילוי נוזל גיר חדש

סוף דבר

פה סיימנו את תהליך ריענון חלקי של נוזל הגיר, בהנחה שנוזל הגיר הוחלף מדי 3 טיפולים כפי הרשום בסידור הטיפולים לרכב , מדובר בפעולה שתביא לשמירת מצבו של הגיר ותחזוקתו התקינה. מומלץ להקפיד לבצע זאת כנדרש. 

בסוף התהליך, נחבר את פלסטיק המגן בחזרה ונרכיב את הגלגל מחדש. יש לבצע נסיעה קצרה תוך בדיקה של ההילוכים לבדיקת תקינות.  בהצלחה ! 

שימו לב

המידע המופיע באתר הינו כחומר עזר לתיקון / ביצוע הטיפול בעצמך, הפעולות המופיעות במדריך זה ניתנות לביצוע בתנאים ביתיים אך מיועד לבעלי ידע חוש וידיים המתאימות לפעולה זו. אם אינכם בטוחים בביצוע , יש להיוועץ עם מומחה / מכונאי רכב לסיוע. האחריות לאופן וביצוע התיקון הינו על מבצעיו בלבד, אין האתר או כותב תוכן זה אחראי לכל נזק או תקלה שתיגרם בצורה ישירה או עקיפה כתוצאה מביצוע של פעולה זו. 

 

5 thoughts on “מדריך להחלפה חלקית שמן גיר ופילטר גיר אוטומט ביונדאי גטס hyundai getz G4EA

  1. האם יש שוני במק"טים של הפילטר והאטם בין דור 1 לדור 2

    במידה וכן, מה מהמקטים התואמים לדור 2 מנוע G4EE?

    1. במקרה של הפילטר לפי בדיקה בגטס דור שני מנוע ALPHA DOHC ולבין דור ראשון מנוע MPI-SOHC לא נמצא הבדל בין המקט"ים של הפילטר. 46321-22731
      כנ"ל בעניין אטם אגן השמן. 45280-22100

  2. במידה ואני משתמש באטם האם יש להשתמש גם הסיליקון?
    האם צריך למרוח משני צדי האטם שכבת סיליקון?
    תודה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.