תקלות כגון סל"ד מנוע אשר משתגע או צונח במהלך נסיעה עשויות להפתיע אותנו בשלל רכבים ובשל מספר סיבות אפשריות. כאשר מנוע המכונית כבה במהלך נסיעה או בעת עצירה ברמזור או האטה, או שהסל"ד קופץ בנסיבות לא ברורות הרי שהדבר מעיד על תקלה של יניקת אויר לא תקינה לסעפת המנוע. החשוד העיקרי יהיה בדרך כלל מנוע צעדים היושב על סעפת היניקה ואחראי על הזרמת אויר בעת שהמנוע במצב סרק והמצערת אינה פתוחה. במדריך זה ננסה להבין מדוע התקלה מופיעה ביום בהיר, כיצד נפרק וננקה את הרכיב והאם יש באמת צורך בהחלפת הרכיב היקר . המדריך בוצע על hyundai Getz ותואם לדגמי hyundai ו – KIA נוספים.
מה זה אומר? לחצו כאן להסבר
ולפני הכל, מהו מנוע הצעדים?
מנוע צעדים, מוכר גם תחת שמות נוספים (מייצב מצערת, מייצב סל"ד וכו) הינו רכיב שיושב על גבי המצערת של המכונית ואחראי על הכנסת אויר בכמות מדודה ומדויקת ככל הנדרש על מנת להחזיק את המנוע במצב של הילוך סרק.
כאשר אנו נוסעים במכונית ולוחצים על דוושת המצערת זו נפתחת ומאפשרת כניסת אויר חלקה לתוך המנוע, אך כאשר אנו עוזבים את אותה דוושה – לדוגמה במצב של עצירה ברמזור, או האטה לפני כיכר לשם העניין "משהו צריך לשמור את המנוע" במצב פועל גם בהילוך נמוך וכאן נכנס אותו רכיב מדובר לפעולה.
בפועל, מדובר ברכיב חשמלי, עם תעלת כניסה ויציאה של אויר ובניהם שסתום המונע על ידי מנוע סרבו ומנוהל בהתאם לצורך של המנוע ומצב המצערת. כמו שציינו – כאשר המצערת משוחררת למצב סרק נכנס לפעולה אותו מנוע צעדים ומתחיל להזרים כמות אויר מדודה לשם שמירת המנוע במצבו הפעיל.
אז מה קורה כאשר יש תקלה?
אמנם מדובר ברכיב די פשוט ובעל עבודה מאוד מוגדרת ויחידה אך לעתים עשויות להופיע תקלות כגון – גמגום של המנוע, אי יכולת שמירה על סל"ד יציב במנוע ואף מקרים של מנוע שכבה בעת נסיעה שגרתית במכונית, אז למה זה קורה?
סיבות לתקלות שציינתי יכולות להופיע משלל סיבות חלקן נדירות מסוגן אך יש שתי תקלות עיקריות שברוב המקרים נפתרות בפעולה פשוטה עליה נספר בהמשך ובהן בעיקר נעסוק.
תקלה עיקרית הינה שהרכב כבה במהלך נסיעה, כל עוד המצערת תהיה פתוחה הרכב יצליח לתפקד, ברגע שתעזבו את הדוושה הרכב יתחיל לאבד סל"ד , המחוג יצנח והמנוע יכבה, או אפילו נסיעה במהירות אטית בה מנוע הצעדים עדיין פועל ברקע ובעת האטה המנוע יגמגם ויכבה לעתים קרובות.
תקלה שניה שגם נפוצה מאוד ואופיינית הינה קפיצת מחוג הסל"ד מבלי שתגעו כלל בדוושת המצערת. מצרף לכם סרטון לדוגמה. הרכב מונע – עומד בהילוך סרק כאשר בורר ההילוכים במצב של PARKING והרכב "מקבל חיים משלו"
מנוע צעדים חשוד! מה עושים?
מנוע צעדים אינו רכיב זול, לפיכך נמליץ תמיד במסגרת האפשר לעשות את המיטב על מנת לחסוך רכישה של פריט חדש ויקר ולנסות לפתור את התקלה בצורה הטובה ביותר, המהירה והזולה. (על הדרך גם נלמד משהו על המכונית).
כפי שציינו יש שתי תקלות עיקריות שקשורות באותו הרכיב עליו אנו דנים ומפה יש גם שתי תקלות עיקריות שגורמות לו להשתגע ולשגע לנו את המכונית.
תקלה ראשונה, צפויה מאין כמותה, פיח בתעלות מנוע הצעדים והמצערת. פיח, אותם חלקיקים קטנים שנפלטים מפעולת המנוע מגיעים גם לשם, תעלות המצערת הצרות אשר אמורות להעביר סה"כ חמצן למנוע שואבות את הפיח ובכך משתבשת פעולתו הסגירה של מנוע הסרבו ברכיב, כפי שציינו בתחילה, בין תעלות האויר יש שסתום שאחראי על כמות האויר המדודה, כאשר אותו שסתום מקבל מעטה של חלקיקי פיח נוצר שיבוב בפעילותו החלקה של השסתום ומפה הדרך קצרה לשבש את המנוע כולו.
תקלה שניה, גם היא צפויה, כניסת אויר למנוע הצעדים בשל העדר איטום של הרכיב מול המצערת או כניסת אויר מנקודה שלא אמורה להתקיים ובכך כל כניסת אויר שלא כדרך הדרכים המקובלות של הרכיב גורמות לדיווח מידע שגוי למחשב הרכב וזה מנסה לאזן את עצמו באמצעות הקפצות של הסל"ד באופן ישיר אשר גורמות גם הן לשיבוש פעילותו התקינה של המנוע. לרוב תקלה של כניסת אויר בצורה עקיפה תתקיימנה בשל אטם שאיבד יכולתו הבסיסית
ובכן, אין ספק שאם תחליפו את מנוע הצעדים בחדש התקלות הללו לרוב יפתרו בכמה דקות של עבודה, אך מצד שני – לא מחליפים צמיג על כל פנצ'ר נכון?
מה הפתרון המעשי?
הפתרון שלנו במקום לבצע החלפה של רכיב שלם, הינו פשוט לנקותו. את הניקוי נוכל לבצע בקלות באמצעות השפרצה של חומר כדוגמה – תרסיס קרבורטור לתוך תעלות האויר של מנוע הצעדים, שקשוק מהיר וריקון, כך מספר פעמים עד שהנוזל יצא נקי מפיח. פעולה שניה שמומלץ לבצע הינה החלפת אטם מנוע הצעדים, העלות מינימלית ובכך אתם מבטיחים שהשטח בין מנוע הצעדים למצערת אטום לגמרי לכניסת אויר.
מקט"ים
- מק"ט ראשון הינו של האטם שמומלץ להחליף בכל פירוק והרכבה של מנוע הצעדים , מק"ט עבורו הינו 35156-33271 הפריט נקרא GASKET-ISC ACTUATOR מיועד לרכבי יונדאי וקיה בעלי מנוע G4EA.
- מק"ט שני הינו של מנוע הצעדים עצמו, אמנם המדריך עוסק בניקוי והשמשתו לפעילות תקינה, אך אם בפירוק גיליתם שיש סדק, שבר או נזק כלשהו שעשוי לגרום לתקלות ונדרש להחליפו, המק"ט שלו הינו 35150-22600 ושמו של הרכיב הינו ACTUATOR ASSY-IDLE SPEED.
חומרים וחלקים נוספים
- לשם ניקוי הרכיב נזדקק לתרסיס לניקוי קרבורטורים. ישנם יצרנים רבים אותם ניתן להשיג בכל חנויות הDIY ואביזרי הרכב.
- כפפות! חובה רבותיי! בכל התעסקות עם חומר ניקוי כמו המופיע מעלה חובה ללבוש כפפות על הידיים להגנה מלאה.
- מסכת מגן תשמור על דרכי הנשימה שלכם מאדי חומרי הניקוי, גם שמדובר בריסוס קטן כמות הרעילות גבוהה.
- משקפי מגן, גם אם הנכם סומכים על עצמכם ותרססו רק על הרכיב, הרי שיש סיכון ותרסיס ניקוי שכזה לתוך העיניים אינו דבר מלבב במיוחד. אל תתעצלו!
- כלי קיבול לשמירת נוזל הניקוי וריקונו למיכל סגור ואטום. (איכות הסביבה).
- מגבון ניקוי רטוב, עדיף עם אלכוהול.
כלים נדרשים
- הברגים של מנוע הצעדים אומנם בעלי ראש 10 מ"מ האופייניים ליונדאי / קיה, אך במקרה שלנו הבורג התחתון נמצא במקום צפוף מדי להכנסת בוקסה תואמת, על כן נצטרך מברג פיליפס בעל ראש עבה התואם לראש הבורג.
מתחילים
לשם תחילת העבודה לפירוק מנוע הצעדים נפתח את מכסה המנוע של המכונית. נאבטח אותו באמצעות המוט בצידו. מנוע הצעדים יושב על גבי המצערת מעל סעפת היניקה בחלקו האחורי של המנוע מולנו.
דבר ראשון ננתק את הקונקטור מיחידת מנוע הצעדים, את השחרור נבצע באמצעות לחיצה על הקליפס מתכת ומשיכה בזהירות של הקונקטור ממנו.
לאחר ששחררנו, באמצעות מברג פיליפס עבה נבריג את שני ברגי מנוע הצעדים החוצה, בדרך כלל המנוע צעדים יצא בקלות אך אם יהיה "דבוק" לגוף המצערת, נענעו אותו בעדינות ושחררו ממקומו.
כעת מעל כלי לאכסון נוזלים, נרסס באמצעות תרסיס לניקוי קרבורטורים לתוך פתחי האויר כפי שנראים בתמונה מעלה, נשקשק מעט ונרוקן את הנוזלים לתוך כלי האכסון. חשוב לרוקן מהר שכן הנוזלים מתאדים במהירות עצומה. כך נבצע מספר פעמים עד שנראה שהנוזלים יוצאים צלולים וללא כל סימני פיח שחורים.
הבהרה – אם במהלך הניעור של מנוע הצעדים תשמעו מעין נקישות – מדובר בדבר תקין לגמרי.
לאחר שניקינו היטב את חלקיו הפנימיים נניח לו להתייבש מעט, בינתיים ננקה גם את השפה העליונה שלו (כפי שנראה בתמונה מעלה) וזאת להסרת משקעים לפני השלב הבא.
במקביל ננקה את השפה המקבילה במצערת, עליה יוצמד מנוע הצעדים מחדש. יש לבצע זאת באמצעות ריסוס קל של תרסיס לניקוי קרבורטורים וניגוב באמצעות מגבון. חשוב שפני השטח יהיו נקיים וחלקים.
כעת נשלוף בזהירות (ובידיים נקיות) את האטם מהשקית עימה הגיע, נלביש בזהירות על גבי מנוע הצעדים בהתאם לצורתו ונצמיד למקומו המדויק על גבי בית המצערת וסעפת היניקה.
כעת נהדק את שני הברגים חזרה למקומם במקביל, חשוב לוודא שהאטם יושב בצורה תקינה ומדויקת בין הסעפת למנוע הצעדים. יש להדק היטב.
כעת נחבר את הקונקטור לראש מנוע הצעדים. נפנה את הכלים מתא המנוע וניגש להניע את המכונית מחדש.
הבהרה: ישנה סבירות שמיד לאחר ההנעה יהיה גמגום קל, הדבר נובע ככל הנראה מכיוון מנוע הצעדים מחדש לאחר חיבורו לחשמל המכונית.
כעת תעקבו אחר פעילות המכונית והאם התופעה של הגמגומים ו/אם המנוע כבה במצב סרק או סל"ד קופץ.
ככל שלא חזרה התקלה, הרי שפתרנו אותה בפעולה פשוטה של ניקוי קליל. פעולה זו מומלץ לבצע בכל תקופה של שנתיים שלוש, אף במסגרת של ניקוי בית מצערת שלם.
סיימנו.
המידע המופיע באתר הינו כחומר עזר לתיקון / ביצוע הטיפול בעצמך, הפעולות המופיעות במדריך זה ניתנות לביצוע בתנאים ביתיים אך מיועד לבעלי ידע חוש וידיים המתאימות לפעולה זו. אם אינכם בטוחים בביצוע , יש להיוועץ עם מומחה / מכונאי רכב לסיוע. האחריות לאופן וביצוע התיקון הינו על מבצעיו בלבד, אין האתר או כותב תוכן זה אחראי לכל נזק או תקלה שתיגרם בצורה ישירה או עקיפה כתוצאה מביצוע של פעולה זו.
בזכותך ניקיתי את בית המצערת שלי לבד.
יש הרבה מה ללמוד, תודה.
חזק ואמץ.
תודה לך (: