תיקון הברגה נדרש כאשר ישנה שחיקה או התפרקות של התבריג בחלקים השונים של המכונית. נזקים מסוג זה נוצרים כאשר מהדקים יתר על המידה את הבורג לתוך ההברגה או בעת נסיון הוצאת הבורג ממקומו כאשר המנוע לדוגמה עדיין חם לאחר נסיעה ארוכה (מתכת מתרחבת בחום) או פשוט שחיקה של התבריג. אחד מהתיקונים הפופולריים (ואולי אף הטוב ביותר) הינו שימוש באמצעות בסליל מתכתי המותקן לתוך התבריג הלקוי ומהווה כתבריג מדויק וחדש לבורג המקורי. במדריך זה נסביר את התהליך לביצוע תיקון הברגה באמצעות הליקויל helicoil בתבריגים שניזוקו ומשמשים להידוק מכסה שסתומים במנוע המכונית. בוצע במנוע מסוג G4EA הקיים במכוניות hyundai ו-KIA השונות.
מה זה אומר? לחצו כאן להסבר
ולפני הכל
תבריגים מאז ומעולם היו נקודה חלשה בעולם הרכב, מאחר והמכונית נזקקת מפעם לפעם לטיפול בין אם במוסך או על ידי בעליה באופן ישיר, ברגים נפתחים ונסגרים בהתאם לנדרש ומשום כך קיימת שחיקה. לעתים הנזק תבריגי השונים יהיו בשל חוסר מודעות לעצמה הנדרשת לסגירה (באמצעות מפתח מומנט לדוגמה) או אפילו הרס תבריג בשל נסיון פתיחה של ברגים בעת המכלול עצמו לוהט לאחר נסיעה ומאחר והמתכת התרחבה בשל הטמפרטורה הגבוהה, נגרם לעתים נזק לתבריג עצמו.
ככל שהתבריג יהיה קטן יותר והבורג יהיה דק יותר קיים סיכוי כי יינזק בשלב זה או אחר בשל הנסיבות שצוינו קודם. לשם כך נוצרו והומצאו דרכים שונות להתמודד עם הנזקים ולהחזיר את התבריג לפעילות תקינה.
תיקון באמצעות החלפה לבורג עבה יותר
אפשרות ראשונה ואולי המהירה ביותר להחזרת תבריג לפעילות תקינה הינה לרכוש בורג עבה יותר אשר יוברג לאחר הברזה והרחבת החור למידה התואמת לו, הברזה הינה פעולה של החדרת מוט קשיח בתנועה סיבובית לתוך התבריג התקול ובכך ליצור הברגה חדשה אשר מרחיבה את התבריג שניזוק בהתאם לבורג החדש. פעולה זו אמנם קלה לביצוע לא פחות ואולי אף תפתור את המצב, אך לא תמיד יהיה ניתן לבצע זאת בשל תנאים של טבעת דרכה אמור לעבור הבורג והיא אינה ניתנת להרחבה כמו התבריג עצמו.
תיקון באמצעות קידוח, הברזה והתאמת הליקויל לבורג המקורי
אפשרות שניה (שבה נתמקד במדריך זה, הינה שימוש בהליקויל helicoil אשר יוחדר לתבריג התקול, לאחר התאמה של פני התבריג הישן לסליל החדש, מה שיצור לנו הברגה חזקה ואיתנה כמו שהיתה לפני שניזוקה – זאת תוך שימוש בבורג המקורי.
מקט"ים נדרשים
- בשלב זה מדובר בקיט שאינו מוגדר כמוצר מקורי ועל כן אין מקט"ים מדויקים.
- לשם תיקון תבריג של מכסה שסתומים כפי שבוצע במדריך זה, יש צורך לרכוש קיט כלים לביצוע הליקויל עבור מידה M6 1.0, הקיט מכיל מספר סלילים במידה זו, מקדח תואם במידתו (אינה מידה סטנדרטית שימו לב) , כלי להברגת ההליקויל לתוך התבריג שנקדח, כלי נוסף המשמש לדחיפת פין ההליקויל לאחר סיום הברגתו, כלפי מטה.
- דבק נעילת הברגה – לוקטייט או דומה לו.
- תרסיס שמן WD40 או דומה לו.
- מגבונים לחים
כלים נדרשים
- מפתח T10 מ"מ
- מפתח פתוח 10 מ"מ
- שפיץ פלייר או דומה לו
- מקדחה חשמלית
- ידית T למברז
- מאריך 1/4 (מומלץ)
- טוש סימון בצבע בהיר כלשהו (אדום , צהוב וכו')
- סיליקון RTV עמיד בחום גבוה (ויקטור ריינז לדוגמה)
- מברג דק מאוד או בעל שפיץ דקר.
מתחילים
את הפעולה נבצע כמובן על מנוע קר לגמרי, אחרי עמידה של כמה שעות טובות לפחות או אפילו לילה שלם. אם אכן זהו מצבנו, באמצעות מפתח 10 מ"מ פתוח או רצ'ט נפתח את שני ברגי מכסה הטיימינג הנמצאים בצידו הימני של המנוע (או השמאלי אם אנחנו עומדים מול המנוע). באמצעות שפיץ פלייר נשחרר את שני הקליפסים המהדקים את צינור החיווט העובר מעליו.
באמצעות מפתח T במידה 10 מ"מ נפתח בעדינות את שמונת הברגים המהדקים את מכסה השסתומים לראש המנוע.
לאחר שפתחנו את כל שמונת הברגים, נענע את מכסה השסתומים קלות על מנת לשחררו מנקודות האחיזה וההדבקה שבוצעה לבטח בפעם האחרונה שהותקן.
כעת לאחר שהרגשנו כי שוחרר ממקומו, לא נסיר לגמרי אלא קודם כל נסיר את הצינורות המתחברים אליו. בחלקו האחורי שמאלי (או ימני אם עומדים מולו) ישנו צינור המתחבר לשסתום הPCV ומצד שני למצערת, אותו נשחרר במשיכה קלה – עדיף משסתום ה PCV, ובהמשך בקצה של מכסה השסתומים – צינור נוסף המתחבר לצנרת יניקת האויר לפני המצערת, אותו נשחרר באמצעות שפיץ פלייר על הקליפס ושליפה של הצינור החוצה במשיכה קלה.
כעת נסיר לגמרי את מכסה השסתומים ממקומו ונניח בצד במקום מוגן, מומלץ על מגבת או נייר סופג שכן סביר להניח שיטפטפו ממנו טיפות שמן מנוע שהצטברו בין הפחית הפנימית למכסה עצמו.
כעת לאחר שהסרנו את המכסה ראש השסתומים, באמצעות מגבון לח ננקה את סימני השמן המרוחים על הקצוות בסמוך לשמונת התבריגים.
אם יש סימני סיליקון ישן, יש להסירם בזהירות מבלי שיפלו לתוך השמן הנמצא במנוע.
בשלב זה, נתמקד בתבריגים שידוע לנו כי ניזוקו. דרך טובה לזהות את התבריגים הלקויים, הינה לקחת את אחד הברגים של מכסה השסתומים ולנסות להכניס אותו בהברגה קלה פנימה, אם הנכם מצליחים לנענע את הבורג במקומו או שמה להכניס אותו ללא הברגה, הרי שיש הברגה פגומה ופה נצטרך לבצע תיקון.
כשבודדנו את התבריגים הלקויים וסימנו לעצמנו את מיקומם, נתחיל בהנחת מגבון לח בשטח סביבו בדגש על החלק בו קיים שמן המנוע, זאת על מנת למנוע מחלקיקים ליפול לתוך השמן.
כעת, ניקח את המברגה שהכנו מבעוד מועד, עליה נרכיב את המקדח שהגיע בקיט התיקון הליקויל,
שימו לב, כי מומלץ לסמן באמצעות טוש צהוב או אדום את גובה סליל ההליקויל על המקדח, הדבר יעזור לכם לאמוד את העומק הנדרש של הקידוח.
נוודא כי המקדח נמצא בצורה מאוזנת ככל שניתן על ראשה ונבצע בעדינות קידוח ישר בתבריג התקול.
כעת, לאחר שקדחנו עד גובה הסימון (המהווה את גובה סליל ההליקויל) נשלוף בזהירות את המקדח ונניח בצד. באמצעות מברג דק או דקר נשלוף כמה שיותר מהשבבים שנוצרו כתוצאה מהקידוח. כמו כן ננקה את השבבים מסביב באמצעות מגבון תוך הקפדה שלא ייפול אף אחד מהם לתוך השמן במנוע.
עכשיו, ניקח את המברז אשר הגיע כחלק מקיט התיקון, עליו נרסס בנדיבות באמצעות תרסיס WD40 על כל דפנותיו, השימון יעזור להברזה בסיבוב ומצד שני יצמיד את השבבים לתוך התעלות הייעודיות לכך במברז.
כאשר המברז משומן היטב, נחבר אותו (ישירות או באמצעות מאריך 1/4 לפי הנוחות) גם פה מומלץ לסמן את גובה סליל ההליקויל על המברז, שימו לב כי המברז מתחיל באופן דק יותר ולאחר כחצי ס"מ מתחיל להתרחב למידה הרצויה.
כעת נתחיל באמצעות הפעלת לחץ מתון ובקו ישר על המברז לתוך התבריג אותו קדחנו. תוך סיבוב קבוע ומדי פעם סיבוב של כמה מעלות אחורה ושוב לסובב להחדרת המברז לתבריג שנקדח.
לאחר שהגענו לגובה המסומן על המברז, נסובב בזהירות החוצה באמצעות סיבוב הפוך ונוציא את המברז. עכשיו נצטרך לנקות מעט את השבבים שנותרו כתוצאה מתהליך ההברזה. יש לבצע זאת באמצעות מברג דק או דקר. כמובן שבבים מסביב יש לפנות מבלי שיפלו לתוך שמן המנוע.
עכשיו ניקח את הכלי אשר מבצע את החדרת סליל ההליקויל לתבריג שקדחנו והברזנו. עם הקיט הגיעו סלילים בגובה של כ7 מ"מ ואילו רכשתי בנפרד נוספים בגובה 10 מ"מ. הקידוח וההברזה היו בהתאם ל10 מ"מ. כמובן נתון לשיקולכם לפי צורכיכם.
ניקח את סליל ההליקויל הרצוי לנו ונלביש אותו על הכלי הייעודי להברגתו לתוך פתח התבריג שקדחנו והברזנו.
את סליל ההליקויל נלביש כאשר הקצה המעוקל הקיים בקצהו יישב בדיוק לתוך המגרעת שבקצה הכלי. במצב זה נוכל לסובב לתוך התבריג שהוברזו קודם לכן בצורה קלה וחלקה.
לפני שנחדיר אותו ונתחיל להבריגו לתוך התבריג, נמרח על הדופן החיצונית מעט דבק הברגות (לוקטייט) על מנת שישב במקומו לאחר החדרתו ויידבק.
את סליל ההליקויל נסובב עד שהקצה העליון שלו יהיה בקו ישר ואחיד עם גובה הדופן של ראש המנוע.
כמעט וסיימנו
בשלב זה ניתן לנסות את התבריג החדש שעוצב באמצעות סליל ההליקויל, יש לבצע את התהליך בצורה זו לפי המדריך לכל בורג ובורג. במקרה של מדריך זה, בוצע טיפול זהה בתבריג מקביל אשר הראה סימני חולשה. מאחר וכבר התהליך בוצע בבורג אחד, הוחלט לבצע גם בשני על מנת להבטיח הברגה מלאה וחזקה בכל שמונת ברגי מכסה השסתומים.
לאחר שסיימתם לבצע את התיקון, יש להסיר שאריות סיליקון RTV ישנות מכל פני ראש המנוע וסביבת התבריגים. לאחר מכן, יש להחזיר את מכסה השסתומים אך לא לפני שמרחתם סיליקון RTV מחדש על הקשתות בצידי המכסה. יש להלביש חזרה את המכסה למקומו, להניח את הברגים במקומם – שמונה במספר, להבריג קלות את כולם ורק לאחר מכן לבצע סגירה בלחץ מתון וזאת בהצלבה בסגירה , קיצוניים ראשית, פנימיים לאחר מכן ולבסוף הידוק סופי.
שימו לב
מאחר ויש צורך להמתין לייבוש של ה RTV , יש להמתין שעה עד שלוש שעות לפני הנעת המכונית מחדש.
יש לחבר את צינורות הPCV וצינור יניקת האויר למקומם. במקביל לסגור את מכסה רצועת התזמון (טיימינג) בצד המכסה והידוק שני הברגים. בסוף יש להכניס את הקליפסים של החיווט העובר מעל המכסה למקומם.
סיימנו!
המידע המופיע באתר הינו כחומר עזר לתיקון / ביצוע הטיפול בעצמך, הפעולות המופיעות במדריך זה ניתנות לביצוע בתנאים ביתיים אך מיועד לבעלי ידע חוש וידיים המתאימות לפעולה זו. אם אינכם בטוחים בביצוע , יש להיוועץ עם מומחה / מכונאי רכב לסיוע. האחריות לאופן וביצוע התיקון הינו על מבצעיו בלבד, אין האתר או כותב תוכן זה אחראי לכל נזק או תקלה שתיגרם בצורה ישירה או עקיפה כתוצאה מביצוע של פעולה זו.