תושבת גיר אוטומט תחתונה מעט שונה מפעילות התושבות האחרות השותפות באחיזת המנוע והגיר במכונית היונדאי / קיה שלכם. בדרך כלל תושבות , בין אם מנוע ימנית או גיר שמאלית , אוחזות במנוע תוך שימוש בגומי עמיד לשם מניעת העברת ויברציות מפעילות המנוע והגיר למרכב המכונית. התושבת התחתונה לעומת זאת , עיקר פעילותה הינה לבלום תנודות העברת הילוכים בגיר ותנועה של המנוע בהנעת הרכב מלהגיע למרכב הרכב. במדריך זה נשתף את אופן ההחלפה של התושבת במכונית מסוג יונדאי גטס דור שני.
מדריכים ברמה זו אינם מיועדים לבעלי ידע בסיסי כלל, לשם ביצוע מדריכים אלו נדרשים המבצעים להיות בעל ידע מתקדם בתחום מכונאות / חשמלאות רכב. תוך שימוש בכלים בסיסיים לביצועם.
ולפני הכל
מדובר בתושבת נוספת מתוך שלישיית תושבות שאוחזות את המנוע והגיר במכונית שלכם. בדרך כלל ברכבי יונדאי / קיה ישנן 3 תושבות די דומות בצורתן ובדגמים מסויימים ובעלות מנועים גדולים יותר (לדוגמא מנועי דיזל) ישנן רביעיית תושבות) עליהם נפרט בעתיד במדריכים תואמים.
התושבת הנוכחית עליה נדריך החלפה , מיועדת לבלום תנודות של המנוע קדימה / אחורה בעת פעילות המנוע והגיר. אחת התופעות העיקריות בעת שתושבת זו בלויה הינה רעידות מהירות ברגע שעובר הילוך בין ראשון לשני בתיבה האוטומטית, כמו כן כאשר המנוע עובד בטורים נמוכים (סיבובי מנוע נמוכים) ישנן רעידות. עם החלפת התושבת תנודות אלו נבלמות בטרם מגיעות למרכב הרכב.
רכישת חלקים ומק”ט
את ההחלפה ביצענו על רכב יונדאי גטס דור שני , הסבר להחלפת הרכיב בדור ראשון נעלה בהמשך בנפרד מאחר שיש הבדלים מהותיים בין התושבת של דור ראשון לדור שני.
את התושבת הביא בעל הרכב עימו , עימה ביצענו את ההתקנה המהירה.
מק"ט התואם לתושבת מנוע מושלמת (כל החלקים לרבות הברקט) עבור יונדאי גטס אוטומט דור שני מ2006 – 2012 הינו:
- 21950-1C800
במידה והנכם צריכים מספרים לחלקים נספחים כגון ברגים ואומים, מצורף מטה.
- 1129410806K – בורג תושבת ארוך
- 1125110306K – בורג תושבת קצר
- 545612E100 – בורג אוחז תושבת אחורי (תושבת גדולה)
- 1140410806K – בורג אוחז תושבת קדמי (תושבת קטנה)
- 1339610007K – אום סוגר לבורג אוחז תושבת קדמי (תושבת קטנה)
האם מקורי או חליפי?
בשוק קיימים לא מעט חלפים שעשויים להיות תואמים לרכבכם , אך איכותם לא תמיד תהיה באיכות הנדרשת. מה שסיכוי רב יגרום להחלפה נוספת מחדש. מאחר שמדובר בפעולה לא קטנה ברכבכם, ממליץ לרכוש חלקים מקוריים בלבד של היצרן.
שנתחיל?
את תחילת התהליך נבצע ראשית עם הרמת הרכב, על מנת שנוכל לאפשר גישה נוחה לברגים המהדקים את התושבת לקורה התחתונה מול הגיר. נרים את הרכב – מומלץ מנקודת האחיזה של בסיס קורה תחתונה (אליה מתחברים המשולשים) הרמת הרכב מנקודה זו תאפשר לנו אחיזה טובה יותר – הרמה גבוהה יותר ואפשרות תנועה רחבה יותר בסביבת העבודה. לאחר שהרמנו את הרכב – נאבטח את נקודת הרמת הרכב הקדמית שמאלית באמצעות בוק תקני כמה שניתן קרוב למסילת נקודת ההרמה ועליה נוריד מעט את הרכב לאחיזה מלאה. מומלץ לבצע הרמה של הרכב משני צדיו לאבטח בהתאם עם בוק תקני.
ניכנס תחת הרכב מחלקו הקדמי , אז נגיע אל התושבת. לצורך פירוקה מהרכב נצטרך את הכלים הבאים:
- מפתח 14 mm או בוקסה 14מ"מ.
- מפתח רצ'ט עם בוקסה 14 מ"מ
כאשר נגיע אל התושבת היא תיראה כך.
באמצעות מפתח רצ'ט נבצע פתיחה של ארבעת הברגים האוחזים את התושבת למרכב המכונית התחתון. שימו לב , יש לפתוח את הברגים אך לא לשחררם לגמרי אלא לפתוח לסירוגין את כולם ואז להסירם.
לאחר שפתחנו את ארבעת הברגים נשחרר את הבורג האוחז לחלקו התחתון של הגיר. אותו נפתח באמצעות מפתח 14 , אם יש התנגדות או קושי לפתוח , יש לתמוך באמצעות מפתח רצ'ט מצידו השני.
לאחר מכן נוריד את יתרת הברגים ונשלוף את התושבת החוצה.
כעת נכין את התושבת החדשה מאריזתה ונכניס אותה בצורה הפוכה מהישנה שפורקה.
בעת ההרכבה, נחבר ראשית את ארבעת הברגים של התושבת , נהדק אותם כמעט עד הסוף.
במקביל, נכניס את בורג הרוחב בין הגיר לזרוע התושבת, שימו לב שיש למקם את הבורג בדיוק במרכז האוזניים של הגיר (גם אם דורש להזיז עם היד את גוף המנוע והגיר מעט) ואז להדק כאשר יושב באמצע בדיוק. לאחר מכן נהדק את יתרת הברגים באמצעות מפתח רצ'ט.
1 thought on “מדריך החלפת תושבת גיר אוטומט תחתונה ביונדאי גטס 2006-2011 – פתרון לרעידות בין הילוך ראשון לשני”