בהמשך למדריך הקודם בו ביצענו החלפה של תושבת מנוע ימנית, זאת כפתרון לרעידות במהלך נסיעה מהירה ובעת התנעת הרכב. נמשיך במדריך נוסף המסביר כיצד לבצע החלפה של תושבת הגיר האוטומטי המשודך למנוע היונדאי שלנו. ברכב זה וברכבים רבים מתוצרת קוריאה (יונדאי , קיה) עיקר התסמינים לתושבת בלויה הינם ויברציות בעת עמידה בהילוך DRIVE וכמו כן רעידות קלות בעת העברת הילוכים בעת נסיעה. להלן המדריך המבוצע לגבי יונדאי גטס דור ראשון (2002 – 2006) אך דומה מאוד לרוב מכוניות יונדאי וקיה.
מדריכים ברמה זו אינם מיועדים לבעלי ידע בסיסי כלל, לשם ביצוע מדריכים אלו נדרשים המבצעים להיות בעל ידע מתקדם בתחום מכונאות / חשמלאות רכב. תוך שימוש בכלים בסיסיים לביצועם.
ולפני הכל
מה בעצם התושבת הנ"ל עושה? במדריך הקודם הדרכתי כיצד לבצע את ההחלפה של תושבת המנוע, מדובר בתושבת שעליה יורד משקל המנוע לעבר הקורה הימנית של הרכב ובתושבת ההיא נבלמות הרעידות מלעבור לקורה. בתושבת זו – הגיר האוטומט נמצא במצב הדוק אל הקורה השמאלית והמטרה שלה הינה לבלום את התנודות המתחוללות מתוך פעולת הגיר האוטומטי.
התסמינים העיקריים הינם רעידות בעת שהילוך DRIVE משולב והרכב נמצא במצב עמידה (בהמתנה ברמזור, פקק וכו') , ויברציות שלא באופן עקבי שנוצרות בשל החלקים המסתובבים בתוך הגיר האוטומטי ובמקצת ויברציות המגיעות מהפעילות של המנוע מול הגיר. למעשה – מה שיוצא שהגיר האוטומט משודך ישירות לבלוק המנוע ונמצא מחובר לקורות הימנית והשמאלית באמצעות תושבות הבולמות את התנודות והרעידות שנגרמות בעת הפעילות השגרתית במנוע.
את התושבת הנוכחית החלפתי נכון למועד כתיבת המאמר לפני כ-6 שנים. אז בעקבות רעידות קשות שהיו ברכב בעת עמידה בDRIVE ואף התגברו בעת שהופעל מדחס המזגן ברכב. מאחר שהרגשתי לאחרונה כי הוויברציות החלו שוב להגיע הבנתי כי התושבת לקראת סיום חייה ועל כן כדאי להחליף.
רכישת חלקים ומק"ט
מאחר שלפני מספר שבועות החלפתי את התושבת מנוע הימנית , רציתי לבצע כבר את ההחלפה של תושבת הגיר האוטומטי , הכי קל היה לרכוש בקוריאה ולהמתין כשבועיים להגעתה , אך הרצון לסיים את עניין הוויברציות גרם לי לשוטט בין חנויות החלפים המוכרות בישראל, כאשר ניגשתי לאחת מהן , הנחשבת כיבואן מקביל של חלקי החילוף , התבשרתי במחיר די אסטרונומי ביחס לעלות החלק כחדש ישירות מספק החלפים בקוריאה – מה שעוד סופר לי כי החלק כלל לא במלאי אך ניתן להזמין. מאחר שגם אני יכול להזמין ובסכום נמוך יותר , המשכתי לחפש קלות ברשת ובמס' חנויות חלפים ובכולן ניכר כי לא קיים במלאי וגם העלות גבוהה משמעותית.
הרשימה המצורפת הינה לדגמי יונדאי גטס הפופולריים בארץ, אני ממליץ לבדוק לפני הזמנת הרכיב את המק"ט המדויק מול מספר השלדה של רכבך
- תושבת גיר אוטומט לדור ראשון 2003-2006 – 218301C370
- תושבת גיר אוטומט לדור שני 2006 – 2012 – 218300B800
- תושבת גיר ידני לדור שני 2006 – 2010 – 218300B600
- תושבת גיר ידני לדור ראשון 2002 – 2005 – 218301C270
- תושבת גיר ידני לדור ראשון 2005 – 2006 – 218300B700
האם מקורי או חליפי?
בשוק קיימים לא מעט חלפים שעשויים להיות תואמים לרכבכם , אך איכותם לא תמיד תהיה באיכות הנדרשת. מה שסיכוי רב יגרום להחלפה נוספת מחדש. מאחר שמדובר בפעולה לא קטנה ברכבכם, ממליץ לרכוש חלקים מקוריים בלבד של היצרן. על חלקים מקוריים תוכלו לקרוא בהרחבה בפרק "מקורי או חליפי" באתר.
שנתחיל?
את תחילת התהליך נבצע ראשית עם הרמת הרכב, על מנת שנוכל לאפשר גישה נוחה לברגים המהדקים את התושבת לקורה השמאלית , נבצע פירוק של הגלגל השמאלי קדמי , אך לפני כן נרים את הרכב – מומלץ מנקודת האחיזה של בסיס קורה תחתונה (אליה מתחברים המשולשים) הרמת הרכב מנקודה זו תאפשר לנו אחיזה טובה יותר – הרמה גבוהה יותר ואפשרות תנועה רחבה יותר בסביבת העבודה. לאחר שהרמנו את הרכב – נאבטח את נקודת הרמת הרכב הקדמית שמאלית באמצעות בוק תקני כמה שניתן קרוב למסילת נקודת ההרמה ועליה נוריד מעט את הרכב לאחיזה מלאה.
לאחר שפירקנו את הגלגל , נראה את הדיפון הפנימי העליון , זה המכסה את צידה השמאלי של הקורה השמאלית ברכב. במרכז הדיפון , ישנן שתי גומיות אשר כדרכן יגיע את הברגים האנכיים המהדקים את תושבת הגיר האוטומטי לקורת המכונית. נסיר בזהירות הגומיות לחשיפת הברגים ואנחנו עוד נחזור לשם עוד מעט.
ממשיכים הלאה , את הגישה השניה לתושבת הגיר האוטומטי נבצע באמצעות פירוק מכלול המצבר ופילטר האויר למנוע. ראשית , ננתק את המצבר מכבלי המינוס ולאחר מכן מכבל הפלוס ונסיר אותם הצידה. זו הזדמנות נפלאה לבצע ניקוי של המגעים בקצוות הכבלים המתחברים לקטבי המצבר.
לאחר ניתוק קוטבי המצבר, נבצע פתיחה של בורג המהדק את בסיס המצבר לתושבת המצבר. את הפתיחה נבצע באמצעות מפתח T במידת 12 מ"מ.
כעת נרים בזהירות את המצבר ונניח אותו בצד. מולנו יהיה משטח המהווה כתושבת של המצבר. התושבת מחוברת באמצעות 4 ברגים למסגרת מתכת תחתיה. את הברגים הללו נבריג החוצה.
שימו לב כי חובה לשמור את הברגים לפי מיקומם שכן ישנם ברגים רבים שנראים דומים אך אינם תואמים את התבריגים.
לאחר שהרמנו את תושבת המצבר הפלסטית , נראה את המסגרת אשר זוג ברגיה נראו לנו גם בעת שהתושבת היתה מחוברת עדיין. הבורג התחתון אוחז במסגרת לקורה השמאלית ואילו הבורג השני אוחז ברצועת מתכת המתחברת לראש תושבת הגיר האוטומטי. נסיר גם את שני ברגים אלו כעת.
כעת , נחליק לצד שמאל (שאנחנו מול הרכב) את מסגרת המתכת היושבת על הקורה השמאלית ונשלוף אותה ממקומה. זהו השלב כמעט אחרון לחשיפת מיקומה של התושבת גיר האוטומטי.
לאחר מכן , נבצע פירוק של שני הברגים היושבים ישירות על תושבת הגיר האוטומטי , לאחר שנפרק אותם , נבצע פירוק של יחידת פילטר האויר מנוע , אותה תופסים שני ברגים בחזית ועוד אחד מאחור בצמוד לקורה השמאלית, את הסרת הפילטר נבצע באמצעות הסרת המכסה , הוצאת הפילטר ופירוק הבסיס משלושת ברגיו. כמו כן ממליץ להסיר לגמרי את ראש מכסה פילטר האויר באמצעות שחרור הטבעת המהדקת לצינור המצערת ומצד שני את הבסיס באמצעות שחרור קליפס. כל אלו כאמור יפורקו באמצעות מפתח T במידת 10 מ"מ או מפתח רגיל באותה מידה.
מקרא לתמונה העליונה:
- חיצים כחולים – מתארים את מיקום ברגי תא פילטר אויר למנוע.
- חיצים צהובים – מתארים את מיקום ניתוק תא הפילטר מצנרת האויר למצערת.
- חיצים אדומים – מתארים את מיקום הברגים המכסים את ראש תושבת הגיר האוטומטי.
לאחר הסרת שלושת הברגים , נרים את יחידת המתכת ונראה את חלקה עליון של התושבת גיר במלואה. כעת נבצע פירוק משולב בין חלקה העליון ולבין הגישה לברגים האנכיים מצד הקורה השמאלית בתא הגלגל השמאלי קדמי
כעת , נשחרר את זוג הברגים הנמצאים במצב מאוזן לתוך הקורה , שחרור של הבורג הפנימי יותר תעזור לנו לבצע גישה של פירוק של הבורג המאונך המקביל כדרך בית הגלגל. מאחר שהינם נמצאים בסמוך – רק פירוק של העליון תאפשר גישה לתחתון.
חשוב לציין , זוג הברגים המאונכים כדרך הקורה השמאלית מבית הגלגל נמצאים בנקודה בעייתית , בעת הברגתם החוצה יש להשתמש בבוקסה מגנטית בלבד, מאחר – ואם הבורג ייפול לתוך פנים הקורה יהיה קושי רב להוציאו אם בכלל. אם אינכם בטוחים בכך שתוכלו להוציאו מבלי שייפול פנימה ממליץ לרכוש ברגים תואמים לכל מקרה.
לפני שנבצע פירוק של התושבת לגמרי , נבצע הרמה קלה (יותר תמיכה) של הגיר מחלקו התחתון. יש לבצע זאת באמצעות ג'ק הרמה ובראשו לשים משטח או קוביית עץ על מנת לפזר את העומס על כלל הגיר בחלקו התחתון. במידה ולא תבצעו זאת , הגיר עשוי למצוא את דרכו מטה לגרימת נזקים בלתי הפיכים למכלול כולו.
כעת נמשיך בפירוק התושבת , לאחר שהפרדנו את הברגים האנכיים מול הברגים המאוזנים. יש לבצע הפרדה של התושבת מראש הגיר האוטומטי. בשלב זה, מה שאוחז בגיר הינו בורג רוחב ארוך האוחז מקצה לקצה ונסגר באמצעות אום. על מנת שנוכל לשחרר את הבורג, יש לאחוז בשני קצותיו באמצעות מפתח 17 מ"מ. לאחר הסרת האום , נמשוך את הבורג החוצה ובכך התושבת תהיה משוחררת מהגיר ומהקורה השמאלית.
כעת , כאשר כל הברגים בחוץ והתושבת בידינו , נפרק את יחידת המתכת המהדקת את התושבת לקורה השמאלית מתושבת הגיר ונעביר אותה לתושבת החדשה , את הפירוק וההרכבה נבצע באמצעות הברגת שלישיית ברגים וסגירתם היטב חזרה.
כעת , לאחר שסיימנו את כל השלבים , נתחיל בהרכבה מחדש. נשחיל את התושבת למקומה בין שתי האוזניות הנמצאות על הגיר האוטומטי. בעת שהתושבת יושבת במקומה , נמקם באמצעות הרמה עדינה מאוד של הג'ק הרמה התומך בגיר על מנת לאזן את פתחי הברגים האנכיים מול המאוזנים.
הברגים הראשונים שיוברגו חלקית למקומם הינם הברגים מצד הקורה בבית הגלגל שמאלי קדמי. לא נבריג עד הסוף , אלא לאחר שכל הברגים יהיו במקומם באותו מצב – הברגה חלקית. לאחר שסיימנו עם שתי ברגי הקורה האנכיים, נבריג את הזוג המאוזנים המקבילים. כך בעת שהתושבת יושבת במקומה נשחיל את הבורג הארוך לכל אורך אוזן האחיזה של הגיר ונסגור באמצעות מפתח 17 מ"מ היטב. לאחר מכן. יש לבצע סגירה של יתרת הברגים במלואם. להחזיר את יחידת המתכת עם שלושת הברגים למקומם ולבצע את ההרכבה מחדש של בסיס המצבר , יחידת פילטר האויר ולהדק את הכל חזרה. בסיום , יש לבצע הידוק סופי של הברגים האנכיים בקורה ולסגור את הפתחים מחדש באמצעות הגומיות שהוסרו. כעת מה שנותר זה רק להניע את הרכב ולהבחין בהיעלמותן של הוויברציות והרעידות במכוניתכם.
סיימנו!
שימו לב
המידע המופיע באתר הינו כחומר עזר לתיקון / ביצוע הטיפול בעצמך, הפעולות המופיעות במדריך זה ניתנות לביצוע בתנאים ביתים אך מיועד לבעלי ידע חוש וידיים המתאימות לפעולה זו. אם אינכם בטוחים בביצוע , יש להיוועץ עם מומחה / מכונאי רכב לסיוע. האחריות לאופן וביצוע התיקון הינו על מבצעיו בלבד, אין האתר או כותב תוכן זה אחראי לכל נזק או תקלה שתיגרם בצורה ישירה או עקיפה כתוצאה מביצוע של פעולה זו.