החלפת מצתים (פלאגים) ברכבים הקוריאנים מתבצעת בדרך כלל בכל טיפול בינוני. המצתים אחראיים על הצתת התרכובת במנוע לשם פעילותו, מצתים שאינם תקינים יגרמו למנוע לפעול בצורה שגויה אשר תגרום לתקלות שונות – מוויברציות ועד לצריכת דלק גדולה ואף גרימת נזק למנוע.
מדריך זה נכתב לאחר זיהוי תופעה של רעידות אקראיות ברכב, בעת עמידה ברמזור אשר התגברו במשך השבועות לרעידות החל מהנעת הרכב.
מדריכים ברמה זו, מיועדים למתחילים בעל ידע בסיסי ובעלי חוש טכני ולשם ביצוע המדריכים נדרשים כלים ייעודים לביצוע הפעולה.
ולפני הכל – מהו המצת
המצת הינו חלק בלתי נפרד ממערכת ההנעה של מנוע הבנזין הנמצא ברוב הרכבים הנוסעים על כבישי העולם. פעולתו הינה בודדת ופשוטה אך חיונית לתהליך הנעת המנוע.
המצת – הידוע בשפת העם גם תחת כינוי "פלאג" נמצא בראש המנוע מעל כל אחד מהצילינדרים הקיימים במנוע. תפקידו – להצית את תערובת הבעירה ובכך ליצור דחיסה לבוכנה המניעה את הרכב. המצת עצמו עשוי חומר קרמי המורכב משתי אלקטרודות אשר אינן נוגעות זו בזו, בעת העברת החשמל מסליל ההצתה (נמצא בדרך כלל בצמוד לראש המנוע) עובר מתח גבוה (אלפי וולטים) וגורמים להצתת התערובת שנדחסה על ידי הבוכנה.
מבנה המצת: בחלק העליון של המצת ישנו חיבור מתכת אשר מתחבר באמצעות סליל תיל למערכת ההצתה, ממערכת זו מקבל המצת את המתח הנדרש לפעולתו. החלק הפנימי של המצת עשוי מחומר קרמי אשר מהווה כבידוד בין האלקטרודה הפנימית ועד לראש המצת. הסיבה לייצור הרכיב עם חומר קרמי הינה בשל עמידותו לטמפרטורות גבוהות המתקיימות בתא הבעירה. בעת הזרמת החשמל לתוך תא הבעירה מראש המצת, נוצר ניצוץ בין האלקטרודה הפנימית לזאת שבראש המצת. נציין שאין מגע פיזי בין שתי האלקטרודות אלא במרווח של כ2 מ"מ בלבד בו מתחולל הניצוץ החשמלי.
לעיתים, במנועים אשר אינם עובדים בצורה תקינה או כאלו שישנה חדירה של חומרים שונים מעבר לנדרש (שמן מנוע וכו') נוצרת בעירה לא תקינה במנוע שעשויה לגרום לחום גבוה יותר מהמקובל, מה שעשוי לפגום ביעילות המצתים וביכולתם התפקודית.
שנתחיל?
את תחילת ביצוע ההחלפה נעשה באמצעות שליפת ראשי חוטי הצתה של המצתים מראש המנוע. חשוב לשמור על סדר החוטים, אורך החוטים מושפע בשל כך לפי סדר המצתים במנוע. למען הסדר הטוב אני ממליץ לבצע תווית על כל אחד ולאיזה מצת שייך החוט הצתה.
לאחר שליפת חוטי ההצתה וסימונם, ראשי המצתים יהיו חשופים, את הפתיחה של המצתים ניתן לבצע באמצעות מפתח מצתים ייעודי, אשר ניתן לרכוש בכל חנות לכלי עבודה / חלקי חילוף. או לחילופין באמצעות מפתח בעל בוקסה במידה 16 מ"מ ומוארכת. – בוקסה רגילה לא תתאים במקרה זה מאחר שהתבריג של המצת נמצא עמוק יותר מראש המצת.
נתחיל בפירוק תבריג המצת, באמצעות מפתח, במקרה זה השתמשתי במפתח רצ'ט קטן על מנת לתת דגש על העדינות הנדרשת בעת הברגתם החוצה (וגם פנימה) יש להכניס את המפתח והבוקסה לתעלה בה יושב המצת ולפתוח אותו. יש להקפיד לאחר שליפת המצת שלא ייפול דבר פנימה שכן עשוי לגרום נזק לתא הבעירה תחתיו.
לאחר שליפת כל המצתים ממקומם , נפתח את חבילת המצתים החדשה שהוזמנה. כמו כל חלקי החילוף, גם פה ממליץ על מצתים מקוריים בלבד. מספר קטלוגי של מצתים לרכב זה – hyundai Getz בעל מנוע 1341 מסוג G4EA , הינו: 18814-11051 , יש להזמין למנוע זה 4 יחידות מהמק"ט.
בקופסא זו , נמצאים 4 יחידות מצתים מקוריים, כאשר כל אחד מהם ארוז בנפרד. יש להוציא בזהירות, לא לאחוז בו בראש האלקטרודה. את המצת יש להשחיל חזרה למקומו ולהתחיל להבריג.
- שימו לב! ההברגה הינה לתוך ראש המנוע, התבריג אמור להכנס יחסית בצורה חלקה ומהירה, במידה ואתם מגלים התנגדות כלשהי אשר דורשת ביצוע הברגה בכוח או בשימוש של כלי ייעודי , אל תמשיכו אלא תוציאו ונסו להכניס בזווית הנכונה. הברגה בכוח תגרום לנזק בלתי הפיך לראש המנוע שיגרור הוצאות מיותרות ליצירת הברגה מחדש. כמו כן , מצת שאינו מוברג נכון יגרום גם לבעיית אטימות שתשפיע על תפקוד המנוע והקומפרסיה.
- שימו לב ! את סיומת ההברגה יש לבצע עם מפתח בעל מומנט של כ-25 ניוטון , מאחר שיש טבעת מתכת אשר מבצעת את האטימה בין בסיס המצת לתבריג לתוך ראש המנוע. סגירה לא הרמטית ומהודקת תגרום לבעיות קומפרסיה במנוע והדלקת נורת check engine.
לאחר שנסיים להדק את המצתים לתבריגים בראש המנוע ווידאנו איטום מירבי של הטבעת המתכתית מול הראש, נתחיל בחיבור מחדש של חוטי ההצתה על פי המספור אותו יצרנו בתחילת התהליך. שימו לב כי חוטי ההצתה בעלי אורכים שונים בהתאם למרחק בין סלילי הצתה למיקום המצת במנוע , כך שקשה לטעות (:
לאחר שסיימנו את שלב הכנסת הכבלים , יש להדק אותם לקליפסים (במידה וקיימים ושלמים) ולהניע את הרכב. יש לבחון שהמנוע כבר לא בעל ויברציות כפי שהיה לפני כן. כמו כן שכל הנורות בקרה כבויות כנדרש.
בהצלחה!
שימו לב
המידע המופיע באתר הינו כחומר עזר לתיקון / ביצוע הטיפול בעצמך, הפעולות המופיעות במדריך זה ניתנות לביצוע בתנאים ביתים אך מיועד לבעלי ידע חוש וידיים המתאימות לפעולה זו. אם אינכם בטוחים בביצוע , יש להיוועץ עם מומחה / מכונאי רכב לסיוע. האחריות לאופן וביצוע התיקון הינו על מבצעיו בלבד, אין האתר או כותב תוכן זה אחראי לכל נזק או תקלה שתיגרם בצורה ישירה או עקיפה כתוצאה מביצוע של פעולה זו.
רציתי לציין בפניך שסגרית המצתים מתבצעת ב-30 ניוטון מטר ולא 3.
תבדוק לפי הוראות יצרן.
צודק , טעות סופר. התפספס ה -0