החלפת מצתים (פלאגים) ברכבי יונדאי / קיה מתבצעת בדרך כלל בכל טיפול בינוני. (60K) המצתים אחראיים על הצתת התרכובת במנוע לשם הנעתו, מצתים שאינם תקינים יגרמו למנוע לפעול בצורה שגויה אשר תגרום לתקלות שונות – מוויברציות ועד לצריכת דלק גדולה ואף גרימת נזק למנוע ולממיר הקטליטי. מדריך זה בוצע על KIA FORTE ותואם לדגמים נוספים של hyundai ו- KIA.
מה זה אומר? לחצו כאן להסבר
המצת הינו חלק בלתי נפרד ממערכת ההנעה של מנוע הבנזין הנמצא ברוב הרכבים הנוסעים על כבישי העולם. פעולתו הינה בודדת ופשוטה אך חיונית לתהליך הנעת המנוע.
המצת – הידוע בשפת העם גם תחת כינוי “פלאג” נמצא בראש המנוע מעל כל אחד מהצילינדרים הקיימים במנוע. תפקידו – להצית את תערובת הבעירה ובכך ליצור דחיסה לבוכנה המניעה את הרכב. המצת עצמו עשוי חומר קרמי המורכב משתי אלקטרודות אשר אינן נוגעות זו בזו, בעת העברת החשמל מסליל ההצתה (נמצא בדרך כלל בצמוד לראש המנוע) עובר מתח גבוה (אלפי וולטים) וגורמים להצתת התערובת שנדחסה על ידי הבוכנה.
מבנה המצת: בחלק העליון של המצת ישנו חיבור מתכת אשר מתחבר באמצעות סליל תיל למערכת ההצתה, ממערכת זו מקבל המצת את המתח הנדרש לפעולתו. החלק הפנימי של המצת עשוי מחומר קרמי אשר מהווה כבידוד בין האלקטרודה הפנימית ועד לראש המצת. הסיבה לייצור הרכיב עם חומר קרמי הינה בשל עמידותו לטמפרטורות גבוהות המתקיימות בתא הבעירה. בעת הזרמת החשמל לתוך תא הבעירה מראש המצת, נוצר ניצוץ בין האלקטרודה הפנימית לזאת שבראש המצת. נציין שאין מגע פיזי בין שתי האלקטרודות אלא במרווח של כ2 מ”מ בלבד בו מתחולל הניצוץ החשמלי.
לעיתים, במנועים אשר אינם עובדים בצורה תקינה או כאלו שישנה חדירה של חומרים שונים מעבר לנדרש (שמן מנוע וכו’) נוצרת בעירה לא תקינה במנוע שעשויה לגרום לחום גבוה יותר מהמקובל, מה שעשוי לפגום ביעילות המצתים וביכולתם התפקודית.
יש כמה סוגי פלאגים (מצתים)
פלאג רגיל (ניקל) בעל אלקטרודה גלילית ורחבה
פלאג פלטינה אלקטרודה שפיץ רחב
פלאג אירידיום (Iridium) שפיץ דק
ההבדל חוץ מיכולת ההצתה , והולכת החשמל.
הינה "עמידות" זאת אומרת כל כמה זמן נצטרך להחליף את הפלאג שלנו.
אם פלאג רגיל יחזיק בין 15 ל 30 אלף ק"מ.
אירידיום (Iridium) יחזיק בין 60 ל90 אלף ק"מ.
מקט"ים נדרשים
- לשם החלפת המצתים למכוניתנו מדגם KIA FORTE נצטרך לרכוש רביעייה של מצתים לפי המק"ט הבא: 18855-10060. (יש לבדוק תאימות מול מספר שלדה) עלות של רביעייה שכזאת בישראל עשויה להגיע כמקורי סביב ה-100 ש"ח. כמובן שיש חברות מקבילות ואף OEM שיתנו את הפתרון הזה. אך במקרה זה ממליץ על מקורי לא פחות מהתחליפים האיכותיים. הכל עניין של סקר שוק במחירים וההבדלים בניהם.
כלים נדרשים
- מפתח רצ'ט קטן עם בוקסה במידה 10 מ"מ או מפתח T 10 מ"מ.
- ידית רצ'ט בינונית עם בוקסה מגנטית ארוכה במידה 16 מ"מ לשליפת המצתים. עדיפות ל3/8.
- מאריך לידית רצ'ט
שנתחיל?
בדגם זה , קיה פורטה, סלילי ההצתה נמצאים על גבי המצתים ישירות (בניגוד למנועים אחרים ישנים יותר של יונדאי / קיה אשר מתחברים למצתים באמצעות חוטי הצתה). סלילי ההצתה (קויל) נמצאים תחת כיסוי אשר מוברג על מכסה ראש השסתומים. המכסה מחובר באמצעות 4 ברגי 10 מ"מ. אותם נפתח באמצעות מפתח רצ'ט קטן במידה זו או מפתח T10 לפי הקיים ברשותנו.
לאחר שפתחנו את ארבעת הברגים, נפתח את מכסה מילוי השמן ולאחר מכן נרים את הכיסוי הנשלף.
כעת נראה מולנו את ארבעת סלילי ההצתה המתחברים לראשי המצתים בתוך מכסה השסתומים.
באמצעות מפתח 10 מ"מ נפתח את הברגים שאוחזים את סלילי ההצתה למכסה השסתומים, לאחר שפתחנו את ראשי סלילי ההצתה, נשלוף אותם באותו סדר בהם הינם נעוצים ונעביר אותם כלפי כיוון קיר האש במכונית.
כעת, שכל סלילי ההצתה בחוץ, באמצעות מפתח רצ'ט בינוני עם בוקסה מגנטית ארוכה 16 מ"מ נבריג החוצה בזהירות את ארבעת המצתים. המלצה חמה: יש להחליף מצת אחד בכל פעם, לא לשלוף את כולם ביחד, כך נשמור על מינימום סיכון שיפלו חלקים / פריטים לתוך בית המצת מבלי שנרגיש.
המלצה: ההכנסה על הפלאג ופתיחתו , אחרי שמרגישים שהוא מסתובב כבר אפשר לנתק את הרצ'ט ולהמשיך לסובב ידנית מול המאריך.
וידאו להדגמה
כעת נכניס פלאג חדש אחד לבוקסה המגנטית ונבריג עם היד עד שיש התנגדות . לאחר מכן יש לחבר את הרצ'ט , ולסובב ברגש כרבע סיבוב עד שיש התנגדות עם יד אחת. שימו לב: אם אין רגש , כדאי לבצע עם ידית מומנט.
וידאו להדגמה
- שימו לב! ההברגה הינה לתוך ראש המנוע, התבריג אמור להכנס יחסית בצורה חלקה ומהירה, במידה ואתם מגלים התנגדות כלשהי אשר דורשת ביצוע הברגה בכוח או בשימוש של כלי ייעודי , אל תמשיכו אלא תוציאו ונסו להכניס בזווית הנכונה. הברגה בכוח תגרום לנזק בלתי הפיך לראש המנוע שיגרור הוצאות מיותרות ליצירת הברגה מחדש. כמו כן , מצת שאינו מוברג נכון יגרום גם לבעיית אטימות שתשפיע על תפקוד המנוע והקומפרסיה.
- שימו לב ! את סיומת ההברגה יש לבצע עם מפתח בעל מומנט של כ-30 ניוטון , מאחר שיש טבעת מתכת אשר מבצעת את האטימה בין בסיס המצת לתבריג לתוך ראש המנוע. סגירה לא הרמטית ומהודקת תגרום לבעיות קומפרסיה במנוע והדלקת נורת check engine.
לאחר שחיברנו את כל המצתים למקומם – 4 במספר. ננעץ בחזרה את ראשי סלילי ההצתה (הקויילים) למקומם לפי הסדר המקורי. שימו לב כי כל חיווט של סליל הצתה הינו לפי האורך הנדרש לו. קשה לטעות (:
לאחר שחיברנו את ארבעתם, את החיווט ננעץ למקומו בתוך תחומי המסגרת בקליפסים הייעודים. ונבריג את הברגים המהדקים את סלילי ההצתה למכסה השסתומים. לאחר מכן נסגור את הכיסוי העליון ונבריג את ארבעת הברגים לסיום התהליך.
בהצלחה!
תודה לאלחי בנעים על המדריך , התמונות וסרטוני הווידאו.
שלום
יש לכם מייל שאפשר לפנות אליו ?
ראיתי את זה
https://www.elian.co.il/repairing-hyundai-getz-click-tb-dodgee-brisa-brakes-adjusting-rear-drum-brakes/
מה הסיסמה הדרושה כדי לצפות בו ?
תודה
אורן