החלפת בולמי זעזועים אחוריים לרוב אינם נדרשים לעיתים תכופות אלא אם המכונית מבצעת נסיעות בתנאי דרך קשים או שמשתמשים בה לביצוע הובלות מטען היוצרות עומס על החלק האחורית. ניתן החלפת הבולמים האחוריים די קלילה ביחס לבולמים הקדמיים ואף אינה דורשת יותר מדי כלים לשם ביצוע. במדריך זה נסביר כיצד לבצע את החלפת בולמי הזעזועים בשל כשל בגומיית התושבת התחתונה שנקרעה, מה שגרם לרעשי נקישות ודפיקות בעת נסיעה על כביש משובש. המדריך בוצע ב hyundai i25 / accent שנת 2011 אך דומה לדגמים נוספים של hyundai ו KIA.
מה זה אומר? לחצו כאן להסבר
ולפני הכל
במדריך זה אסביר כיצד לבצע החלפה של בולמי הזעזועים האחוריים ברכב מסוג יונדאי אקסנט (i25) משנת 2011. החלפה זו דומה בעוד דגמי יונדאי או קיה משנתונים של 2008 והלאה.
את הבולמים נאלצתי להחליף בעקבות גומייה של התושבת הבולם התחתונה שנקרעה. הנזק בגומייה גרם לרעשי נקישות במהמורות בכביש. (סרטון מצורף מטה)
בבדיקת תיעוד הטיפולים של המכונית נראה שהוחלף כבר בעבר בולם זעזועים אחורי אך רק את הימני, דבר זה כידוע לא תקין ואף אסור מאחר ואין איזון תקין בין הצדדים וזאת משום שהבולם הישן חלש יחסית מהחדש ובהתאם לכך הצמדת הגלגל לכביש אינה מאוזנת בניהם.
לפיכך הוחלט להחליף כנדרש את שני הבולמים האחוריים יחדיו.
מקט"ים
המק"ט עבור בולמי הזעזועים האחוריים הינו 55300-1R100, הבולם הינו זהה לימין ולשמאל (לעומת הקדמיים בהם קיים מק"ט לכל צד. במקרה שלנו נרכשו והותקנו בולמים של היצרן optimal (גרמניה)
כלים נדרשים
לשם ביצוע ההחלפה נידרש לכלים הבאים
- ג'ק להרמת המכונית
- זוג בוקים (רגלי מוסך)
- לוח עץ עבה ועמיד
- ידית כוח 60 ס"מ
- מאריכים לידית כוח
- מפתח רצ'ט + בוקסה 19 מ"מ עמוקה וקצרה
- תרסיס שימון WD 40
- מפתח אימפקט (לא חובה)
מתחילים!
ראשית נרים את הרכב בחלקו האחורי בשני צידיו באמצעות ג'ק הרמה ייעודי , לאחר הרמת הרכב , נאבטח את ההרמה באמצעות רגלי מוסך תקניים בגובה זהה בשני הצדדים . בעת ביצוע העבודה ולפני ההרמה, יש להציב לבנים משתלבות או קורות עץ לשם מעצור הגלגלים הקדמיים בהתאם למישור עליו המכונית עומדת.
נפרק את הגלגלים ונציב אותם מתחת לשלדת הרכב ליתר בטחון.
לאחר שהרמנו את הרכב נרסס בנדיבות תרסיס שימון לשחרור החלודה על קצות הברגים משני הצדדים על מנת שישתחררו ביתר קלות.
כעת נתמוך את הקפיץ באמצעות ג'ק ההרמה וקורת העץ על מנת שבהוצאת הבולם הקפיץ לא ישתחרר מהלחץ.
כעת נמתין מספר דקות על מנת לתת לתרסיס השימון / שחרור החלודה לעשות את עבודתו.
לאחר שעבר זמן מה, ניגש לפירוק הבולם.
באמצעות ידית כוח נבצע פתיחה ראשונית של הבורג העליון שמחבר את הבולם לשלדה וכך גם את האום התחתון שמחבר את הבולם לתת שלדה.
לאחר שפתחנו פתיחה ראשונית נשחרר את שניהם ונשלוף אותם החוצה.
במידה והבולם קצת מסרב לצאת, יש להוציא אותו תוך נענועים קלים כלפי מטה.
לאחר שהוצאנו את הבולם,
התקנת הבולמים החדשים
כעת כל שנותר זה להכניס את בולמי הזעזועים החדשים למקומם, אך לפני כן נלחץ את הבולם זעזועים החדש באיטיות למטה עד סוף המהלך. לאחר מכן נלווה אותו חזרה תוך מתן בלימה 3 עד 5 פעמי על מנת לבדוק את תקינותו.
כאשר נתקין את הבולם קודם יש נשחיל את שני הברגים, כך שהבולם יהיה מוחזק משני צדדיו ולאחר מכן נהדק סופית באמצעות ידית כוח.
לאחר ההידוק הסופי מומלץ לסמן את מיקום הברגים ביחס לגוף הרכב, כך שתהיה לנו אינדיקציה האם האום או הבורג השתחררו ממקומם במהלך הזמן.
כעת נרכיב את הגלגלים בחזרה למכונית, נהדק ונוריד אותה חזרה מהבוקים.
עבודה יחסית פשוטה שמשפיעה פלאים על נוחות הנהיגה ואחיזת הכביש של הרכב.
סיימנו!
תודה רבה לעומר ב. על ביצוע וכתיבת המדריך
המידע המופיע באתר הינו כחומר עזר לתיקון / ביצוע הטיפול בעצמך, הפעולות המופיעות במדריך זה ניתנות לביצוע בתנאים ביתיים אך מיועד לבעלי ידע חוש וידיים המתאימות לפעולה זו. אם אינכם בטוחים בביצוע , יש להיוועץ עם מומחה / מכונאי רכב לסיוע. האחריות לאופן וביצוע התיקון הינו על מבצעיו בלבד, אין האתר או כותב תוכן זה אחראי לכל נזק או תקלה שתיגרם בצורה ישירה או עקיפה כתוצאה מביצוע של פעולה זו.