בדגם המפואר של יונדאי גטס בדור השני (החל מ2006) הגיעו המכוניות יחד עם תוספת של שני רמקולי "טוויטר" אשר העניקו למערכת הקול ברכב יכולת ווקלית טובה יותר מאשר זו שהגיע עם רביעיית הרמקולים בדלתות. מי שחשוב לו הצליל החד והנקי אותו יודעים להפיק הרמקולים הנ"ל, לבטח יוסיף יחידה אפטר מרקט ויציב אותה על הדשבורד או על דיפון הדלת. במדריך זה נסביר כיצד להטמיע את הרמקול בצורה חלקה ובכך יראה חלק בלתי נפרד מהמכונית. המדריך בוצע על hyundai Getz דור ראשון, תואם לדגמים נוספים*
מה זה אומר? לחצו כאן להסבר
ולפני הכל
מערכת קול ברכב הינה מבין הדברים החשובים לחובבי המוסיקה (והרכב), אמנם בחלק נכבד מהרכבים החדשים ניתן להתרשם מאיכות מוזיקלית לא רעה כלל ביחס למכוניות הישנות שכן בחדשות הותקנו רמקולים בסיסיים באיכות וקלית טובה.
ישנם רכבים שמגיעים עם 2 , 4 רמקולים ובכאלה מסוימים אף יותר שכוללים רמקול סאב מובנה במרכב המכונית, הכל בהתאם לרמת הגימור.
ברכב עליו בוצע המדריך, הותקנו על ידי היצרן 4 רמקולים מקוריים ברמה סבירה, עוצמה ממוצעת של כ-40 WATT RMS, אשר מרבית מכשירי הרדיו / מולטימדיה מספקים אותם די בקלות. אך מה שחסר באופן טבעי, הינו הגוון צלילים הגבוה. מאחר והרמקולים המקוריים יושבים בתחתית דלתות המכונית – קדמי ואחורי, נוצרת תחושה של צלילים עמוקים – דגש על הבס אך פחות על הצלילים הגבוהים.
לשם כך מוסיפים ברוב המכוניות רמקולים קטנטנים נוספים אשר מעניקים את הצליל החד והגבוה, רמקולים אלה נקראים טוויטרים. tweeter.
מהו ה Tweeter?
הטוויטר הינו סוג של רמקול, אשר עבודתו היחידה הינה ליצור צלילים בתחום התדרים הגבוהים. תחום עבודתו נע בדרך כלל בין 4,500 הרץ ועד ל22,000 הרץ (אשר האדם הממוצע עוד מסוגל להבחין בהם).
הטוויטר עובד בצורה זהה לשאר סוגי הרמקולים אך עצם יכולתו לסנן את הצלילים הדקים והגבוהים מכלל ההרמוניה גורמת לחובבי המוסיקה להתקינו במערכות הקול בין אם בבית או במכונית לשם שיפור החוויה המוזיקלית.
במקרה שלנו, אם הרמקול אשר מייצר את הצלילים הנמוכים יותר (BASS) נמצא בחלק התחתון של המכונית, הרי שהטוויטר נדרש להיות יחסית בגובה האוזניים של המשתמש. כך נוצרת הפרדה נכונה של הצלילים וזו מביאה לרמת שמיעה המיטבית עבור האוזן האנושית.
מה נדרש לשם ההוספה?
ראשית נדרשים רמקולי טוויטר באיכות טובה, ישנם את הפשוטים שעולים כ10 ש"ח בחנויות הרשת השונות (עלי אקספרס, ebay וכו') או כאלה שיעלו 30 / 50 ש"ח בחנויות המקומיות בישראל. רמקולים אלו עשוים להיות שמישים כאשר יורכבו במקביל לרמקולים המקוריים שהגיעו עם הרכב. הצליל שלהם סביר בעוצמת סבירות של המוזיקה אך עם זאת בעוצמות גבוהות בין אם ישירות ממערכת הקול או כדרך מגבר סביר שתשמעו צרידות וחריקות לא נעימות.
במקרה שלנו, נרכשו רמקולי דום-טוויטר, יצרן סיני אמנם אך הומלץ בכמה וכמה מקומות כרמקול באיכות טובה וכזה שיעשה את העבודה. כמפורט מטה, נרכשו מדגם TS-T120. אלו מגיעים עם תושבות המאפשרות הטמעה בדיפון הפלסטיק או לחלופין להצבה על הדיפונים, במקרה שלנו כפי שנסביר – השתמשנו בהם בצורת הטמעה בדיפון הקורה.
מקט"ים נדרשים
- הפריט אמנם אינו מקורי של יונדאי או יצרן דומה, על כן אין לו מק"ט. עם זאת ניתן לרכוש כל רמקול שעונה על רצונכם, אך שימו לב שיש להתחשב במידות ה"עובי" של הפריט שכן לא כל אחד יוכל להכנס לשם בצורה מלאה. העומד שקיים בין הדיפון הפלסטי לבין קורת החלון הקדמי עומד על כ1.5 ס"מ.
- במידה והנכם רוצים לבצע את ההתקנה על דיפוני פלסטיק אחרים מאלו המקוריים של מכוניתכם להלן המק"טים:
- צד שמאל גוון אפור כהה: 85810-1C000LT , גוון אפרפר בהיר 85810-1C000PI גוון בייג' 85810-1C000DU
- צד ימין גוון אפור כהה: 85820-1C000LT, גוון אפרפר בהיר 85820-1C000PI גוון בייג' 85820-1C000DU
- בכל דיפון קיימים 3 קליפסים נעיצה, אם ברצונכם להחליף אותם באותה הזדמנות המק"ט עבורם הינו: 82315-38000. אלו יכולים להגיע בגוון ורוד, צהבהב, תכלת, צהוב.
- כמו כן נדרש חיווט דו גידי, עובי של 0.75 מ"מ לפחות באורך של כ3 מטר בערך. מחולק לפי 1.5 לכל צד.
כלים נדרשים
- מברגה / מקדחה
- מקדח כוס בעובי של 50 מ"מ (במידה ורכשתם רמקולים כמו בתמונה מעלה) ככל שרכשתם דגם אחר, עליכם להתאים את מידת מקדח הכוס לעובי הנדרש.
- טוש סימון כהה
- להב של סכין יפנית, מומלץ חדש.
- אקדח דבק חם
- קליפס הידוק – X 2
- מלחם
- מגלף בידוד
מתחילים
במידה ורכשתם דיפוני קורה חדשים, נתחיל לבצע עליהם את העבודה, במידה ולא והנכם משתמשים בקיימים, עליכם לשלוף בעדינות מחלקו העליון את הדיפון הפלסטיק תוך שחרור שלושת הקליפסים שאוחזים בו לקורת השמשה הקדמית.
לאחר ששלפתם, כעת הציבו את הטוויטר סמנו באמצעות טוש הסימון את הצורה של הטוויטר (במקרה זה אמורה להיות בעיגול של 50 מ"מ בדיוק), יש לסמן במיקום כפי שנראה בתמונה מטה.
הסיבה למקום מדויק זה, הינה משום שזה המקום עם המרווח הכי גדול שקיים בין הדיפון לקורה עצמה בעת שהדיפון נעוץ עליה.
כעת נבריג את מקדח הכוס על המברגה ובזהירות נתחיל לכרסם את הדיפון בהתאם לסימון שלנו מחלקו הפנימי לחלקו החיצוני.
לאחר שקדחנו בצורה ישרה, נסיר את העיגול שנחתך בזהירות אם לא ניתק לגמרי. נשאב זריז את הפירורים הרבים שנוצרו על השולחן.
כעת נהפוך את הדיפון וננקה גם את הצד החיצוני מפירורים ושאריות פלסטיק שנוצרו מהכרסום.
במבט על חלקו החיצוני של הדיפון נראה כי נוצרה שכבה של פלסטיק שנמתח החוצה בשל הכרסום, על כן לשם הסרתו בצורה הכי נקיה, נשתמש בלהב של סכין יפנית חדש, בזהירות נחליק את הלהב את השאריות לאורך העיגול שחתכנו עד שיוסר לגמרי. ראו תמונה מטה
כעת שזה נקי, ננקה את השאריות משני הכיוונים וניגש אל מסגרת הרמקול החיצונית לקראת הטמעתה בדיפון צד.
כעת נטמיע את טבעת הרמקול החיצונית על המסגרת, כפי שנראה בתמונה, נוודה כי הטבעת יושבת היטב על הדיפון.
בינתיים נחמם את אקדח הדבק החם היטב, עד שיתחמם נצמיד עם הקליפסים את הטבעת למקומה היטב, נוודא שאין רווחים בין הטבעת החיצונית לדופן החיצונית של הדיפון.
כעת שאקדח הדבק חם, ניתן שכבה הגונה סביב הטבעת לחלקו הפנימי של דיפון הקורה, בכל פעם בנקודה אחרת ונוודא כי הדבק התקרר היטב והתקשה.
בשלב זה, נשחיל את הרמקול לתוך המסגרת.
כעת עברנו את שלב התקנה על הדיפונים ונעבור למכונית ליתר ההתקנה.
בשלב זה נחמם את המלחם ונחשוף באמצעות המגלף את קצוות החיווט בשני צידיו, צד אחד נלחים לפי הצבעים הקבועים לרמקולים. בצד השני נשאיר בשלב זה פתוח.
כעת ניגש למכונית, ההמלצה שלי הינה להשחיל את החיווט כדרך הדופן של הדשבורד, מצד ימין (צד נוסע) נשחיל אותו כדרך חלקה התחתון של הקורה (היכן שעובר כבל האנטנה), כאשר נפתח את תא הכפפות נראה את קורת הרוחב עליה נעביר את החוט עד למערכת הקול המותקנת בקונסולה המרכזית.
מצד שמאל (צד נהג) נשחיל גם כן את החיווט מטה , מאחורי קופסת הנתיחים , על קורת הרוחב עד למערכת הקול בקונסולה המרכזית.
המלצתי הינה לחבר את החיווט ישירות ליציאות הרמקולים הקדמיים במערכת הקול.
לאחר שהשחלנו את החיווט וחיברנו למערכת הקול. נבדוק שאכן הצליל מגיע לרמקולים. במידה והכל תקין, יש לנעוץ חזרה את הדיפונים על קורות הצד, אך לא לפני שהסטנו מעט את גומי האיטום של מסגרת הדלת ונתמך גם על דיפון הדלת.
נהדק היטב את הדיפונים לקורות החלון הקדמי ו… סיימנו.
שימו לב
המידע המופיע באתר הינו כחומר עזר לתיקון / ביצוע הטיפול בעצמך, הפעולות המופיעות במדריך זה ניתנות לביצוע בתנאים ביתיים אך מיועד לבעלי ידע חוש וידיים המתאימות לפעולה זו. אם אינכם בטוחים בביצוע , יש להיוועץ עם מומחה / מכונאי רכב לסיוע. האחריות לאופן וביצוע התיקון הינו על מבצעיו בלבד, אין האתר או כותב תוכן זה אחראי לכל נזק או תקלה שתיגרם בצורה ישירה או עקיפה כתוצאה מביצוע של פעולה זו.
*לדגמים ללא מכלול כרית אוויר בקורה