מערכות החשמל במכונית שלנו זקוקות למצבר לשם פעילותן התקינות. את החשמל הינן מקבלות כדרך כבלי חשמל קשיחים אשר אמונים על זרם חשמל קבוע ויציב ככל הניתן. אך לעיתים נוצרים משקעים שליליים על המחברים בראש המצבר לבין ההדקים המחוברים אליהם (קורוזיה וכו') אשר משפיעים על איכות העברת החשמל למערכות המכונית. במדריך זה נסביר כיצד נחליף את הטרמינל של ה(+) במצבר המכונית וניקוי הקטבים לשם ביצועים מיטביים. בוצע על יונדאי גטס ותואם לדגמים נוספים של hyundai ו – KIA.
מה זה אומר? לחצו כאן להסבר
ולפני הכל
ישנה חשיבות רבה לאיכות ההדקים והכבלים המעבירים את זרם החשמל במכונית מהמצבר ועד לנקודות הקצה. מאחר והמכונית עובדת בתנאים שלא תמיד אופטימליים מצטברים משקעים, אבק, לכלוך ונוזלים שגורמים לאיכות החיבורים לרדת ביכולתם. המצב השכיח ביותר הינו הצטברות של קורוזיה על גבי מגעי המצבר ולבין המחברים המהודקים אליהם. בדרך כלל זו נוצרת בשל התחמצנות של לחות, מלחים ולעיתים גם דליפות חומצה מהמצבר מוסיפות לה לא מעט.
על כן מומלץ מדי כמה חודשים עד שנה לבצע ניקוי של הקטבים במצבר באמצעות כלי ייעודי או מברשת מתכת ובמקביל לנקות את ההדקים המתחברים אליהם ומובילים אל המכונית. פעולה זו תבטיח שמירה על איכות הזרם הרציף הנכנס למערכות החשמל במכוניתכם ממצבר המכונית.
למה בעצם להחליף את הטרמינל?
באופן כללי לא חייב להחליפו, אך במקרה הנוכחי, בעת נסיון הסרת ההדק של הפלוס, ההברגה שאמורה לשחרר את הטרמינל נשחקה והאום הסתובב במקום. החלק הפנימי המתהדק בתוך הטרמינל על המצבר ננעלה ולא היה ניתן להסירה אלא אם ניסרנו אותה לגמרי.
מסיבה זו הוחלט לרכוש חדש ולבצע את החיבור כמקורי.
מקט"ים
הדק מקורי לבדו של יונדאי גטס בלתי ניתן להשיג, הסיבה הינה מאחר והכבל נמצא בשרשור חיווט של המכונית ולשם החלפתו יש לבצע החלפה מלאה של מספר נקודות מגע במכונית. העלות הינה כמה מאות שקלים. לא כלכלי.
לאחר שיטוט ברשת באתרים שונים העוסקים בתחום, נמצא כי יש טרמינל כמעט זהה בצורתו (למעט שיטת החיבור לכבל) אשר שייך ליונדאי עבור דגם טוסון ומהווה חלופה איכותית וכמעט מקורית. ניתן לומר שאולי גם משדרגת את הקיים.
המק"ט עבור טרמינל זה הינו 37260-2C010 , אותו תמצאו תחת קטגוריית חלפים של יונדאי טוסון כפי שכתבתי קודם, ההבדל בין המקורי לנוכחי אגב , הינו בשיטת החיבור של הכבל. בגרסה המקורית של הגטס, בקצה הטרמינל יש צינור לחיץ אליו מוחדר קצה צמת החשמל ומהודק כדרך קבע. בגרסה זו של יונדאי טוסון, על קצה הצמה ישנו חיבור טבעת סופית אשר מהודק עליה ומצד שני מתחבר באמצעות הטבעת לבורג בקצה טרמינל הסוללה. יעיל, קליל לשליפה ונוח.
כמו כן, לשם שדרוג החיבור להדקים מהחיווט של המכונית, נצטרך גם סופיות טרמינל תואמות. לשם כך רכשתי סט שלם המכיל סוגים רבים של טרמינלים כדרך ebay. העלות היתה סביב ה40 שח לקופסה המכילה כ-100 סופיות טרמינל בגדלים שונים.
בנוסף, אם כבר הוחלף ההדק עצמו, אז רכשתי גם את הכיסוי המקורי לאותו הדק אשר מתלבש על הכבל חשמל ומכסה עם מכסה ייעודי את ההדק כולו. מק"ט עבור כיסוי זה הינו: 37290-1C000.
כלים נדרשים
- מפתח T10 מ"מ
- מפתח פתוח / סגור 10 מ"מ
- מסיר בידוד חוטי חשמל
- קטר לחיתוך חוטי חשמל בינוניים
- כלי להידוק טרמינלים חשמליים
- כלי לגירוד קטבים במצבר (ייעודי) או מברשת מתכת קטנה.
- גריז ייעודי לקטבי מצבר
מתחילים!
ראשית לשם הגעה אל מצבר המכונית, נפתח את מכסה המנוע. לאחר שפתחנו, ננתק את ההדקים המצבר, יש לנתק תחילה את הפלוס ולאחר מכן את המינוס. יש לוודא לאורך כל התהליך כי לא יהיה מגע בין קטבי המצבר להדקים ואו לחלקי הרכב השונים.
לאחר שניתקנו את ההדקים, ננתק את הכבל המשני המתחבר אף הוא לטרמינל + המקורי, אז נניח אותו בצד, רצוי רחוק ככל שניתן מהקטבים.
לאחר מכן, נשחרר או נחתוך את ראש כבל החשמל הראשי מהטרמינל הישן. ונקלף את הבידוד ממנו בעובי של כ-1 ס"מ מהקצה. כפי שניתן לראות בתמונה מטה.
כעת, נבחר את הטרמינל סופית המתאים ביותר לנו, מהמבחר הקיים בחנתי מספר סוגים וגדלים עד שהחלטתי להשתמש באחד המסומן ב SC25-8. הנ"ל התאים הן בעובי הטבעת אליה יוכנס קצה הכבל והן מבחינת החור שיולבש על הבורג סגירה של ההדק החדש.
כעת נלביש על הסופית טרמינל על קצה הכבל ובאמצעות כלי לחיצה, נהדק את הקצה סופית על גידי כבל החשמל של המכונית. יש להדק היטב ככל שניתן.
לאחר שהידקנו, במידת האפשר יש לנסות לקדם מעט מהשרשור פלסטיק של כבל החשמל על קצה הסופית טרמינל לכיסוי מירבי של הרכיב.
במידה ויש לכם צורך להחליף או להתקין סופיות טרמינל נוספות, זה הזמן לבצע לפני שמחברים את כולם יחדיו על ההדק החדש.
לפני הנחת ההדק החדש על המצבר, (או אם לא היה נדרש להחלפה כלל) מומלץ לנקות את קטבי המצבר היטב, לשם כך יש כלי ייעודי שמקל את העבודה. הכלי, בנוי משני חלקים, חלק ראשון ועיקרי אשר פעולתו מתבצעת באמצעות הלבשה על קטבי המצבר וסיבוב מהיר. בחלקו הפנימי יש עשרות קוצי מתכת שמלטשים את הקטבים בצורה הטובה והמהירה ביותר.
לאחר שניקינו את קטבי המצבר היטב והבאנו אותם למצב של צבע כסף בוהק ונטול כל שכבת קורוזיה, נמרח שכבה עדינה של גריז ייעודי להדקי המצבר, הן בפלוס והן במינוס. לאחר מכן ניקח את ההדק טרמינל + החדש ונלביש אותו על ההדק פלוס בראש המצבר. יש למקמו בצורה כזאת שהחלק הבולט בו יהיה מכיוון המצבר לצידו של המנוע.
כעת נלביש את כל סופיות הטרמינלים על הבורג של ההדק, מומלץ להלביש אותם בצורה המשלבת את כל הסופיות הקיימות בצורה האופטימלית והצמודה ביותר שניתן אחת לשנייה. במקרה הנוכחי, ישנו כבל ראשי, כבל משני ועוד כבל נוסף אשר שולב בין השניים ונסגר מעל הבורג עם אום באמצעות מפתח 10 מ"מ.
כעת במקביל נבצע פעולה של ניקוי דומה גם בצד המינוס המקביל ונחבר את ההדק אף בצד השני.
כעת ניקח את המכסה פלסטיק המקורי שרכשנו מבעוד מועד. מדובר בכיסוי שיושב בצורה הרמטית על ההדק המקורי של היונדאי ותואם גם להדק הנוכחי למרות ששייך במקור ליונדאי טוסון.
כאשר הוצאנו מהשקית, ראינו כי יש לו שני חלקים, כאשר אחד עוטף את הכבל החשמלי הראשי ואילו השני הינו המכסה של ההדק פלוס של המצבר.
נלביש ראשית את החלק העוטף את הכבל חשמל הראשי בצורה כפי שנראה בתמונה מטה.
ולאחר שסגרנו את הקליפסים היטב, נסגור את המכסה על ההדק המקורי.
סיימנו!
שימו לב
המידע המופיע באתר הינו כחומר עזר לתיקון / ביצוע הטיפול בעצמך, הפעולות המופיעות במדריך זה ניתנות לביצוע בתנאים ביתיים אך מיועד לבעלי ידע חוש וידיים המתאימות לפעולה זו. אם אינכם בטוחים בביצוע , יש להיוועץ עם מומחה / מכונאי רכב לסיוע. האחריות לאופן וביצוע התיקון הינו על מבצעיו בלבד, אין האתר או כותב תוכן זה אחראי לכל נזק או תקלה שתיגרם בצורה ישירה או עקיפה כתוצאה מביצוע של פעולה זו.