מנגנון האיתות במכונית עובד בצורה די פשוטה כאשר במרכזו יושב ממסר שנועד לבצע את תהליך ה"הבהוב" של הנורות הקבועות בקצה המערכת. הממסר – או רילאי מבצע פעולה של חיבור – ניתוק בצורה אחידה וקצב קבוע, אך מה קורה כאשר האיתות מתחיל להראות סימני גסיסה בצורה של איתות לא בקצב אחיד או אפילו חדל מלפעול? במדריך זה נסביר כיצד לאבחן את התקלה וכמובן את ביצוע ההחלפה של הממסר התקול. המדריך בוצע על hyundai Getz אך תואם לדגמים נוספים של hyundai ו – KIA.
מה זה אומר? לחצו כאן להסבר
ולפני הכל
כפי שפתחתי בכותרת המאמר, מדובר במנגנון שמאוד קל להבנה אודות פעולתו. צמות חוטים מתפרסות לקצוות המכונית ובקצה השני שלהן עוברות כדרך ממסר שאחראי על פעולת ההבהוב שלהן לאחר שהופעלו באמצעות ידית האיתות אשר מאחורי גלגל ההגה או לחצן איתות החירום.
מדובר ברכיב אלקטרוני בעל מכניקה פשוטה שעושה פעולה של "חיבור-ניתוק" במהירות קבועה ובכך מבצע את האיתות במכונית.
לעיתים, לאחר שנים רבות של שימוש, תנאים אקלימיים ושאר מקרים שעשויים לגרום לבלאי טבעי של הרכיב, מופיעים סימני בלאי ותשישות של הרכיב. מאחר ומדובר בפריט "שיש לו רק עבודה אחת" התקלות האופייניות הינן אי שמירה על קצב אחיד בפעילותו או במקרה השני – פשוט לא עובד.
לפני שנמשיך, סרטון קצר שמצאתי ב youtube המציג כיצד עובד הממסר המדובר.
וידאו
אחרי הסרטון
לאחר שצפינו בסרטון והבנו את הפעולה הפשוטה ניגש לעניין.
התופעות המוכרות לתקלה בממסר המדובר הינם או תקלה של איתות לא אחיד, איתות מהיר מדי (שעשוי גם להצביע על נורה אחת או יותר שאינן מתפקדות יותר) או פשוט – אין תגובה ומכונית לא מאותת כלל.
ברוב המקרים שביצעתי אבחון של התקלה ותיקונה, נמצא כי התקלה נבעה מעייפות של הממסר, התסמינים היו איתות לא אחיד (קצב לא קבוע) ניתוקים לסירוגין במהלך העבודה (עובד תקין עד זמן מסויים, לא מגיב ולאחר מכן שוב חוזר לפעול) ואפילו פעם או פעמיים של ממסר שפשוט מת. לא מגיב.
אבחון
- ממסר מתקתק בצורה מהירה מדי – יש לבחון כי הנורות כולן עובדות באותו צד בו הופעל האיתות. במידה ויש נורה שרופה יש להחליפה ולבדוק בשנית. אם הנורות תקינות ועדיין מהבהב מהיר יש לוודא כי הותקנו נורות להט (ולא LED לדוגמה אשר משבשות את הקצב איתות) במידה וגם זה נמצא תקין – יש להחליף ממסר.
- ממסר מתקתק בצורה לא אחידה ולסירוגין – יש לבחון מתי התופעה מתחוללת, באיתות ימין או שמאל או במצב של איתות מלא בכל נורות האיתות (איתות חירום) , אם התקלה מתחוללת בעיקר באיתות ימין או שמאל ובעת הפעלה של איתות חירום מרכזי עובד תקין אך לעיתים מאבד קצב איתות – הרי שהתקלה בממסר.
- ממסר לא מתקתק כלל – יש לבדוק תקינות פיוזים. ברכב בו בוצעו התיקונים לרוב מדובר בשני פיוזים שונים, האחד מסומן תחת t-sig והשני תחת HAZARD. אם שניהם תקינים הרי שהתקלה מצביעה על ממסר תקול.
מקט"ים
המק"ט עבור ממסר איתות מקורי של יונדאי גטס (תואם להרבה דגמים אחרים) הינו 95550-39000. העלות של הממסר בישראל הינה סביב ה60 – 70 שח בחנויות השונות. . באתר ebay תוכלו למצוא את הפריט מסכום של כ35 ש"ח לחליפי וכ60 שח למקורי והלאה.
כלים נדרשים
- מברג פיליפס
- מפתח T10 מ"מ.
מתחילים!
במידה והאבחון העלה צורך להחליף ממסר, נתחיל את התהליך בפירוק הדיפון תחת ההגה.
לאחר שפרקנו את הדיפון, נראה לנגד ענינו את לוח הנתיכים של המכונית. הממסר אותו אנחנו צריכים להחליף נמצא בגב הלוח המדובר. על כן, נפרק באמצעות מפתח T10 את שני הברגים שאוחזים את הלוח למקומו.
לאחר ששחררנו את הלוח נתיכים ממקומו, נמשוך אותו בזהירות מעט אלינו על מנת שנוכל לראות את חלקו האחורי.
הממסר המדובר נמצא מאחורי צמות חוטים עבות המתחברות לתוך הלוח. בתמונה מעלה ניתן לראות את מיקומו פחות או יותר לפי החץ המסומן.
במידה ונמשוך אלינו מעט את הלוח ונזיז מעט את הצמות נוכל לראות את הממסר המדובר כפי שנראה בתמונה מטה.
כאשר נוכל לאחוז בממסר התקול, יש לשים לב כי בשני צדו יש מעין קליפסים אשר יש ללחוץ עליהם יחדיו בשני הצדדים ולמשוך כלפי מעלה תוך נענוע קליל. אם מדובר בממסר מקורי של המכונית ייתכן כי תרגישו קושי בשליפתו, אל תהססו להיות מעט אגרסיביים אך לא לשבור אותו (:
לאחר ששלפתם את הממסר הישן ממקומו, יש לנעוץ במקומו את החדש שרכשתם. יש ללחוץ אותו פנימה עד הישמע "קליק" של הקליפסים שנכנסו למקומם.
כעת, בתור התחלה כאשר הרכב עדיין כבוי, יש ללחוץ על המתג של איתות חירום הנמצא בראש קונסולת מערכת הקול ולוודא כי הממסר עובד ומתקתק בצורה אחידה ללא דופי.
לאחר כחצי דקה שבו נבחן האיתות כדרך לחצן איתות החירום, נסובב את מפתח ההנעה למצב ON ונבצע לחיצה של ידית האיתות לצד שמאל ונבחן גם שם את קצב האיתות התקין ופעילותו בכלל של הממסר ולאחר כמה דקות גם נעביר את ידית האיתות לצד ימין באותה צורה.
בהנחה והכל תקין כעת, סיימנו את הבדיקות, יש לבצע כיבוי של הרכב באמצעות סיבוב המפתח בסוויצ והוצאתו. נרכיב חזרה את לוח הנתיכים למקומו באמצעות שני הברגים. לאחר מכן נוודה כי כל הקונקטורים מחוברים כנדרש ללוח עצמו. כעת נסגור את הדיפון תחת ההגה באמצעות שני ברגיו בצדדים ובורג נוסף תחת פתח הדלתית של לוח הנתיכים.
סיימנו
תודה רבה, עבד על יונדאי גטס 2006 עם רכיב מeba אגב, לרכיב לקח כמעט חודשיים להגיע… בדיעבד הייתי קונה בארץ