בכל המכוניות המודרניות (25 שנה האחרונות לפחות) קיים מנגנון שנועד להגן על המכונית מפני גניבה. אמנם עם עליית תחכום גנבי המכוניות מצליחים אלו להתגבר בתוך דקות על המנגנון אך כל יצרני המכוניות הטמיעו אותו בכל זאת באביזר בסיסי במכונית. מדובר ברכיב שמזהה את המפתח הנעה המקורי של המכונית ולאחר זיהוי צ'יפ שקיים בו מאשר למנוע לבצע הנעה. אך כאשר המפתח המקורי אינו מזוהה על ידי המחשב, המכונית לא תניע ויהי מה. אחת התופעות המוכרות בשנים האחרונות הינה תקלה בסליל האנטנה שמורכב בטבעת הסמוכה למפתח בעת ההנעה. במדריך זה נסביר כיצד בקלות נזהה כי המכונית אינה מניעה בשל אי זיהוי הצ'יפ וכיצד נחליף בקלות את האנטנה הפגומה. מדריך זה בוצע על hyundai Getz אך תואמת לדגמים רבים של hyundai ו KIA החולקים את אותו הרכיב בדיוק.
מה זה אומר? לחצו כאן להסבר
ולפני הכל
כפי שהתחלתי בכותרת המדריך, מנגנון האימובילייזר אינו מצליח למנוע או לעכב את גנבי המכוניות מלהניע את המכונית ולהעלים אותה מחניית הבית מאחר וכבר הבינו כיצד להתגבר עליה. כך לפחות במכוניות העממיות. אך עם זאת יצרני המכוניות (במקרה שלנו – הקוריאניות) הטמיעו את המערכת הקטנה הזאת בכל רכב שיצא ממפעלם לפחות ב25 שנה האחרונות.
שיטת העבודה די פשוטה, במחשב הרכב מוגדרים בדרך כלל עם יציאת המכונית מהיצרן 2 מפתחות ייעודים, כאשר בכל מפתח קיים צ'יפ בגודל של כ- 1 ס"מ על 4 מ"מ ובעובי של כ 2 מ"מ לכל היותר. הצ'יפ נוסע בתוכו צירוף של מספרים ואותיות אשר לפיהם מזהה מחשב הרכב כי המפתח הנושא את אותו צ'יפ שייך לו ומאפשר את הנעת המכונית.
ובכן, כעת תעלה השאלה, כיצד הצ'יפ המדובר יזוהה על ידי המחשב, שכן שבמפתח בו הוא מוטבע אין סוללה ברוב המפתחות. התשובה טמונה בסליל המורכב על פתח הכנסת המפתח להנעת המכונית. הסליל מוטבע בתוך טבעת פלסטיק שחורה, רובנו מכירים את הטבעת כזו שרשומים עליה האפשרויות:
- LOCK
- ACC ON
- STRAT
הסליל הקיים בתוך הטבעת הינו ליפוף של גיד מאוד דק בעל התנגדות נמוכה מאוד המשמש כאנטנה המחוברת למחשב המכונית באמצעות חיווט שיורד אליו ממתנע ההנעה באמצעות המפתח. כאשר מכניסים את המפתח, מיקום הצ'יפ קרוב מאוד לסליל ומפה האנטנה קולטת את הקוד ומעבירה למחשב הרכב וזה מאפשר להניע את המכונית.
אז מה קורה כאשר המחשב לא מזהה את המפתח?
כאשר ננסה להתניע את המכונית, נכניס את המפתח וזה אכן יצליח לסובב את הצילינדר, ידלקו אורות ואף הסטרטר יסובב את המנוע אך המנוע לא יידלק.
בדגמים מסוימים של יונדאי אף משאבת הדלק לא תזרים דלק באמצעות המשאבה למנוע מה שימנע במקביל גם את התנעת הרכב.
לשם כך, ברוב המכריע של מכוניות יונדאי וקיה, קיימת נורה בלוח השעונים המבשרת על זיהוי המפתח בהצלחה. בדרך כלל הנורה תהיה עם סימול של מכונית ובתוכה איור של מפתח או מפתח לבד על רקע תאורה צהובה.
לפיכך, במידה והכנסתם את המפתח וסובבתם להתנעה ולא נדלקה הנורה כמו בתמונה למעלה. משמעו שהרכב לא מזהה את הצ'יפ שבמפתח.
מה עושים?
ראשית, מומלץ ליצור בידוד של התקלה, התקלה יכולה להיות במפתח עצמו, באנטנה או אפילו בעיית חשמל ברכב. אסביר כיצד להתחיל מ"הקל לכבד".
- במידה ואכן המפתח לא מזוהה ואין חיווי בלוח שעונים, יש לבצע בדיקה באמצעות הכנסת המפתח בצורה הפוכה. למפתח שני כיוונים סימטרים, אך מאחר והצ'יפ נמצא בדופן המפתח, יש להכניסו בצורה ההפוכה ולנסות, לעיתים קרובות זה עשוי להצליח ולהניע את המכונית.
- אם לא עבדה האפשרות הקודמת, יש לבצע בדיקה עם המפתח השני של המכונית. לכל מכונית יש לפחות זוג מפתחות שהגיעו עם המכונית מהיצרן. יש לבצע בדיקה. במידה והמפתח מניע בקלות בשני צדדי ההכנסה לצלינדר ההנעה, הבעיה ככל הנראה במפתח הראשון, אם התופעה חוזרת גם במפתח השני. הרי שהתקלה הינה בסליל האנטנה.
- במקרה של המכונית לפיה נכתב מדריך זה (hyundai Getz) תופעת אי ההנעה וזיהוי המפתח התחוללה בעיקר כאשר המכונית עמדה בשמש ישראלית לוהטת זמן מה והתחממה בתוכה. רק לאחר זמן קצר בו הדלתות היו פתוחות והאוטו התקרר מחשב הרכב זיהה את המפתח. על כן זו אפשרות נוספת לבדיקה וזיהוי התקלה.
- אופציה נוספת הינה לנתק את המחבר הפנימי של סליל האנטנה ולחבר מחדש לאחר ניקוי באמצעות תרסיס לניקוי מגעים. מדובר במחבר פשוט זכר נקבה בעל שני פינים שישנה סבירות שקורוזיה על המגעים עשויה לשבש את יכולותיה של האנטנה.
לאחר אבחון
אם מדובר במפתח שהתגלה כלקוי, ניתן לגשת למשכפלי מפתחות לרכב ואלו יוכלו לבצע "העתקה" של הקוד מהצ'יפ המקורי במפתח התקול לצ'יפ חדש ולשכפל את המפתח. זו הדרך שבדרך כלל תהיה הזולה ביותר.
אפשרות נוספת, שתהיה בדרך כלל גם יקרה יותר, הינה ליצור מפתח חדש עם קוד חדש ובאמצעות מוסך מורשה של היצרן להתאימו מול מחשב הרכב. פעולה זו עשויה לעלות בין מאות ועד לאלפי שקלים – בהתאם לדגם הרכב וסוג המפתח הנדרש.
באם גיליתם שמדובר בתקלה בסליל האנטנה של האימובילייזר, הדרך קלה ואף זולה יותר. לפי הפירוט בפרק הבא.
מקט"ים
בחיפוש לפי מספר השלדה של מכוניתי, נמצאו שני סוגי מקט"ים לאנטנה המדוברת. נמצא כי קיימים שני מקט"ים עם סיומת שונה.
- 95440-17000 ANTENNA ASSY-COIL
- 95440-17050 ANTENNA ASSY-COIL
לאחר שיטוט באתרים השונים בחו"ל, נמצא כי ההבדל בניהם הוא בסך הכל בסיומת החיווט, משמעו – הראשון הינו בעל קונקטור לבן עם שני פינים מורכבים בתוכו ואילו השני עם סיומת 50 הינו אותו פריט רק ללא הקונקטור כולו אלא עם הטרמינלים בלבד. כך שמן ההיגיון שעדיף לרכוש את זה עם הקונקטור המושלם במקום להתעסק עם פירוק הישן והשחלת הטרמינלים החדשים לפלסטיק הישן.
כמו כן תוכלו לחפש את הפריט הרצוי באמצעות ebay.com או אתרים אחרים שעוסקים בחלפים, שימו לב כי ישנה סבירות שהחלקים יגיעו גם בקופסאות אריזה של KIA ולא רק HYUNDAI מאחר שהחלקים זהים בין דגמי היצרנים הקוריאנים. לא אמור להיות הבדלים במוצר עצמו.
כלים נדרשים
- מברג פיליפס
- מפתח T10
מתחילים
את החלפת אנטנת האימובילייזר נתחיל בפירוק הדיפון תחת ההגה, דרכו נגיע לגישה למחבר הפלסטיק. את הפירוק נבצע באמצעות מברג פיליפס של שני ברגים בשתי הקצוות ובאמצעות מפתח T10 מ"מ לבורג הנמצא תחת מכסה לוח הפיוזים אותו נצטרך לפתוח לפני כן.
לאחר מכן נסיר ממקומו את הדיפון לעבר הרצפה וניגש לפרק את חובק ההגה. את חובק ההגה נפרק באמצעות מברג פיליפס ראשית עם הבורג בחלקו התחתון, לאחר מכן, נסובב את ההגה ימינה ונפרק בורג שני ולאחר מכן נסובב את ההגה שמאלה ונפרק את הבורג השלישי.
לאחר שפרקנו את הברגים, נסיר את חלקו העליון והתחתון של חובק ההגה ממקומו ונניח בצד.
כעת ניגש אל האנטנה עצמה. את הפירוק שלה נבצע באמצעות מברג פיליפס שיסיר את הבורג המחבר אותו לתחתית הצילינדר אליו נכנס מפתח המכונית.
לאחר שניתקנו את טבעת סליל האנטנה, נעקוב אחרי החיווט שלה המורכב משני גידים לחלקו האחורי על גבי תושבת ההגה והצילינדר. בקצה נמצא את המחבר שיהיה בדרך כלל בצבע לבן, ננתק את המחבר מהקונטור ונמשוך את האנטנה הישנה החוצה.
לאחר שהוצאנו את האנטנה התקולה ממקומה, נשחיל באותה צורה ודרך את האנטנה החדשה תוך הצבתה על צילינדר ההנעה בהתאם לנדרש.
את הקונקטור נחבר למחבר כפי שהיה מחובר באנטנה הקודמת, יש לוודא כי נשמע קליק של נעילה בעת החיבור בניהם.
כעת לפני שנחבר את הדיפונים מחדש, נבדוק שאכן הבעיה נפתרה. נוודא כי טבעת סליל האימובילייזר יושבת היטב על הצילינדר, נכניס את המפתח וננסה להניע. במידה ונדלקה נורה כתומה כנדרש, הרי שנפתרה הבעיה. מומלץ לבצע נסיון גם שהמפתח מוכנס הפוך על צידו השני של הלהב על מנת לוודא תקינות בשני המצבים.
לאחר שבדקנו שהכל תקין, נחבר את הבורג לטבעת סליל האימובילייזר למקומה. לאחר מכן את חובק ההגה ראשית מחלקו העליון ולאחר מכן מחלקו התחתון. נחבר את שני הברגים המסתתרים אחרי גלגל ההגה תוך שאנחנו מוודאים שהקליפסים של החובק העליון והתחתון השתלבו היטב יחדיו. לבסוף יש להבריג את הבורג התחתון.
לאחר מכן נחבר את הדיפון התחתון תחת ההגה למקומו, ננעץ את הקליפסים בחלקו העליון ולאחר מכן נבריג את הברגים בתחתית ואת הבורג בתא הפיוזים באמצעות מפתח T10.
מדריך מעולה ועוזר.
יש לי יונדאי i-20 2013.
נראה לי שאני לא יכול לסובב את ההגה ימינה ושמאלה לחילוץ הברגים כאשר הרכב לא מניע…
מה ניתן לעשות ?
תוקה, חן
היי חן
יכול להיות שאתה מדבר על כך שההגה ננעל שאין מפתח בסוויצ, נסה להכניס את המפתח ולסובב את הסוויצ למצב ACC (בו הרדיו נדלק) ואז לסובב את ההגה.
תודה, אני אנסה.
נדמה לי שזה זז, אבל "קשה" , עם נטייה חזקה לחזור לאמצע.
אצלי הביה הזו , זה קצת "מג'עג'ע" רוב הפעמים – 95% מתניע, פעם בחודש, אולי חודשיים הנורה לא נדלקת, אם אני מנסה שוב לא מייד עוזר, ואז אם אני מחכה סתם פתאום זה קולט ואז אין בעיה.
אולי זה מגעים.
כנראה שמדובר בהתנהגות של הגה חשמלי,
לגבי הבעיה, אם זה קורה אחת ל' צריך לנסות לבודד את הנסיבות, מתי זה קורה? אחרי יום שלם שהאוטו עומד בשמש? אחרי נסיעה ארוכה של מזגן דולק באוטו.
לעיתים קרובות התקלה נפתרת בהמתנה קצרה ואו סיבוב המפתח לצידו השני ונסיון נוסף. כל אלה מצביעים שהאנטנה חלשה או מאחר ותנאים ככל הנראה אקלימיים משבשים את ההתנגדות שלה מסיבה כלשהי ובכך המחשב לא קולט נכון את המפתח.
הייתי ממליץ לבחון את התקלה ולבודד אותה למצבים מסויימים, ובמקביל – לדאוג שיהיה לך סליל אנטנה חדש בהישג יד.
תודה !
פרקתי את הפלסטיקים כדי שתיהיה לי גישה למחבר האנטנה,
ניתקתי אותו וניקית עם חומר לניקוי מגעים והחזרתי.
זה עבד גם לפני וגם אחרי כך שאני לא יכול לדעת האם זה עזר.
בכדי לפרק את הסליל ולשים חדש צריך להסיר את הבורג של סליל האנטנה.
יכול להיות שאין כזה בורג? היה נדמה לי שהפלסטיק השחור (סליל האנטנה) "מולבש" ללא בורג.
היי
בורג קיים שם במקור, יכול להיות שפשוט פרקו אותו לפני שנגעת בזה והבורג נעדר מאז, גם במקרים כאלה נתקלתי.
מבדיקה נוספת בניסיון לרכוש את המק"ט,
מתברר כי אצלי ביונדאי i20 2013 יש מק"ט אחר.
95440-1J000
שכנראה יותר מסובך לאתר.
הקושי לאתר עבור דגם I20 חלקים ידוע ומוכר, מאחר והיונדאי שברשותך יוצרה בטורקיה ולא בקוריאה, ישנו קושי לאתר חלקים.
מה שהייתי מציע זה או לפנות ליונדאי שופ בתל אביב (קוריאה פלקון) לבדוק עלויות, או במקביל לחפש את החלק הזה בדגמים מקבילים של קיה. לרוב הם זהים.
הי,
אחלה מדריך, את האמת דאין לי יונדאי/קיה אלא suzuki sx4 אבל יש לי בדיוק את הבעיה הנ"ל.
אשמח אם תוכל לשלוח לי מייל עם קישור.
please contact me.
546468@gmail.com