במנוע הG4EA של יונדאי, הקיים בכמה וכמה דגמים של היצרן ואף של קיה, ישנן מספר רצועות אביזרים המחוברות לצירי המנוע ומשתמשות בכוחו להפעלת מכלולים נוספים. בין הרצועות גם קיימת רצועת המזגן האחראית על סיבוב המדחס לשם הפעלת מערכת המיזוג במכונית. רצועה זו כמו שאר הרצועות פועלות בכל עת שהמנוע מונע, מה שאומר שישנו בלאי סביר אשר דורש החלפה בעיקר כל טיפול 90,000 ק"מ. כאשר הרכב בשימוש בתנאים קשים ייתכן כי תידרש החלפה לפני כן. במדריך זה נסביר את אופן ההחלפה. המדריך בוצע על hyundai Getz דור ראשון אך תואם לגרסאות נוספות בעלות אותה גרסת מנוע או דומה לה.
מה זה אומר? לחצו כאן להסבר
ולפני הכל
במהלך החלפת רצועת התזמון (טיימינג) התגלו סדקים על רצועת המזגן. אמנם הסדקים לא היו ברמה היסטרית אשר משביתה את תפקודה, אך העדפתי להחליף כעת ולהוריד דאגה מראש.
הרצועה האמורה אחראית על שימוש בכוח המנוע להחלפת מדחס המזגן שנמצא בין הדופן האחורית של מנוע המכונית ולבין הקיר אש. בעת סיבוב המנוע מסתובב במקביל גם ציר המדחס. פעולה זו מתקיימת גם כאשר המדחס אינו עובד, מה שגורם לפעילות רציפה בכל פעם שהמנוע מונע.
אמנם קריעה של רצועה שכזו אינה תשבית את הרכב מלנסוע, אך תמיד כדאי להקדים תרופה למכה ולהחליף בעת שנדרש.
מקט"ים נדרשים
- לשם החלפת הרצועה נצטרך כמובן לרכוש רצועה חדשה, רצועה מקורית – המוכרת גם כרצועת V-BELT נמכרת תחת המק"ט 97713-29000.
- בעולם הרצועות למנועי המכוניות קיים מבחר רב של יצרנים טובים וגם כאלה שפחות. בדרך כלל אני ממליץ על רצועות מקוריות או לכל הפחות של יצרני OEM גדולים כמו BOSCH לדוגמא. אך במקרה זה ניתן גם לרכוש רצועות ברמה בינונית לכל הפחות. במקרה של ביצוע מדריך זה נרכשה רצועה חליפית של חברת DAYCO, מק"ט הרצועה בחברה זו הינו PK8504.
הסבר על חלקים מקוריים מול חליפיים ניתן לקרוא כאן
- לשם החלפת הרצועה נצטרך את הכלים הבאים:
-
- מפתח רצ'ט בעל בוקסה 10
- מפתח רצ'ט בעל בוקסה 12
- מפתח רצ'ט בעל בוקסה 14
- מפתח T 10 מ"מ
- מגבה / ג'ק תקני להרמת המכונית
- רגל מוסך / בוק תקני לאבטחת המכונית המורמת
- כפפות הגנה לידיים
מתחילים!
את תחילת התהליך נעשה באמצעות הרמת הרכב על רגל מוסך (בוק) ניתן בתהליך זה להרים רק את צד ימין של המכונית – צד הרצועה.
ניתן למען הנוחות להוריד את הגלגל הימני מהציר, אך לא חובה.
כעת, באמצעוות מפתח T 10 מ"מ נפרק את ארבעת הברגים התופסים את מגן הפלסטיק התחתון. המגן, מחובר באמצעות 3 ברגים לקורת צד הימין ובורג אחד נוסף לשפה התחתונה של הטמבון הקדמי.
לאחר שפרקנו את המגן, נוכל לראות מול ענינו רצועות המשתייכות למזגן ולאלטרנטור. מבין השתיים – הרצועה הרלוונטית למדריך זה הינה הרצועה החיצונית – רצועת המזגן.
רצועת המזגן המדוברת, נמתחת באמצעות מכלול שבסופו בורג מתיחה. (סומן באדום) על בורג זה קיים בורג נוסף שמהווה כבורג נעילה במרכז הפולי (סומן בירוק).
לשם שחרור המתיחה, בעזרת בוקסה 14 על מפתח רצט נפתח עט את בורג הנעילה המורכב על ציר הפולי, במקביל באמצעות בוקסה 12 על מפתח רצט נשחרר עד הסוף את בורג הנעילה.
מי שמעוניין בביצוע מתיחת הרצועה בלבד וללא החלפה, לא ישחרר את בורג המתיחה אלא יסגור אותו לאט לאט עד שיקבל את המתיחה הרצויה. לאחר המתיחה יש לסגור את בורג המתיחה.
בשלב זה ניתן כבר להוציא את הרצועה הישנה החוצה. נתמרן אותה מבין הגלגלות החוצה. במקומה נרכיב כבר את החדשה לפי הסדר המופיע בתמונה מטה , קודם כל שני הפולים הגדולים ולבסוף על פולי המתיחה. כמו כן חשוב לוודא כי הרצועות יושבות בחריצים במלואם בתוך הפולים ולא יצאו מהן.
בתמונה מטה – ניתן לראות את הסדקים ברצועה הישנה, כאמור, לא קריטי וניתן היה עדיין למשוך איתה. אך הסדקים האלו מעידים על יובש שמביא לחריקות בהנעות קרות בבוקר וכדומה.
כעת, כאשר וידאנו שהרצועה עומדת בחריצים של הפולי ומתוחה כנגד פולי המתיחה., באמצעות בוקסה 12 על ידית רצט על בורג המתיחה, מתחילים לסבב לכיוון הסגירה. על מנת שנדע אם הרצועה מתוחה כראוי, ננסה לסובב אותה עם היד לזוית של 90 מעלות (מאונך למאוזן) אם אנחנו עוברים בקלות את ה90 מעלות, יש לבצע מתיחה נוספת, אם יש קושי להגיע ל90 מעלות – מתחנו יתר על המידה ויש לשחרר קלות.
לאחר שקיבלנו את המתיחה הרצויה, נסגור חזרה את הבורג של הפולי מתיחה עם בוקסה 14 על מפתח רצט. יש לתת סגירה חזקה מספיק אך לא לרצוח את הבורג.
סיימנו!
תודה לארז א’ על ביצוע המדריך והשיתוף.
שימו לב
המידע המופיע באתר הינו כחומר עזר לתיקון / ביצוע הטיפול בעצמך, הפעולות המופיעות במדריך זה ניתנות לביצוע בתנאים ביתים אך מיועד לבעלי ידע חוש וידיים המתאימות לפעולה זו. אם אינכם בטוחים בביצוע , יש להיוועץ עם מומחה / מכונאי רכב לסיוע. האחריות לאופן וביצוע התיקון הינו על מבצעיו בלבד, אין האתר או כותב תוכן זה או המכונאי המבצע אחראי לכל נזק או תקלה שתיגרם בצורה ישירה או עקיפה כתוצאה מביצוע של פעולה זו.
-