כריות בולם נמצאות ברוב הרכבים המודרניים יחסית הנוסעים על כבישי הארץ, כרית הבולם נמצאת בראש בולם הזעזועים המורכב על מתלה הגלגל הקדמי ומאפשרת תנועה סיבובית של זרוע בולם הזעזועים בצורה חלקה ומאוזנת. כאשר הגומי העוטף את המיסב של בולם הזעזועים מתייבש או נסדק ומתנתק מגופו, ייתכנו רעשים וחופש בתנועת הבולם והגלגל הנמצא בתחתית. במדריך זה נראה כיצד נראית כרית לאחר 15 שנות פעילות ונבצע החלפה של הכרית המדוברת. המדריך בוצע על דגם Hyundai Getz אך מתאים לדגמים נוספים.
מה זה אומר? לחצו כאן להסבר
ולפני הכל
מהי כרית הבולם ומה תפקידה? ובכן, כרית בולם הזעזועים נמצאת בראש בולם הזעזועים של הגלגל הקדמי. הכרית בנויה ממיסב מתכת מסיבי אשר לתוכו נכנס ראש בולם הזעזועים ואילו סביב אותו המיסב ישנו גומי עבה אשר אחראי בעיקר על גמישות וסיבוב של זרוע הבולם בעת הטיית הגלגל (ימינה שמאלה). מעבר לכך הכרית הינה הקשר הישיר של זרוע הבולם עם מרכב הרכב והנ"ל יושבת בתוך גומחה בצידי תא המנוע.
תסמינים של כרית בולם פגומה
יש תסמינים רבים המעידים על סוף חייה של הכרית, לרוב כרית ממוצעת במכוניות יונדאי / קיה הפרטיות יחזיקו מעמד היטב למשך עשור ואולי אף מעבר לכך, זאת בתנאי שהמכונית בעלת נסועה בכבישים ולא בתנאי שטח קשים – אלה כאמור מקצרים את חייה יחד עם מכלול המתלה של הגלגל הקדמי במכונית.
אך מתי נחוש את הכרית הפגומה? בנסיבות הבאות:
- רעשים מכיוון בולם הזעזועים בעת סיבוב ההגה ימינה או שמאלה. חריקות למיניהן.
- דפיקה שתורגש במרכב הרכב בעת בלימה או האצה.
- נקישות בעת עליה על מסי האטה או ירידה מהם.
- בעת הרמת חלקו הקדמי של הרכב ונענוע של הגלגל הקדמי, נרגיש חופש תנועה במכלול.
- בעת נסיעה מהירה תהיה תחושה של הגה צף, במקרים מסויימים הרכב ימשוך מעט ימינה או שמאלה בהתאם לכרית הפגומה יותר.
כל זאת על רגל אחת, אם הופיע אחד או יותר מהתסמינים הללו, כנראה שיש צורך בהחלפה.
מקט"ים
במכונית ישנן שתי כריות בולם, אחת בראש בולם זעזועים ימני ואחת בראש בולם זעזועים שמאלי, שתיהן במקרה זה בעלות אותו מספר קטלוגי (זהה לימין ושמאל).
- מק"ט עבור כרית בולם זעזועים קדמי ברכב hyundai Getz הינו: 54610-25000, כרית הבולם כמכלול תחת מק"ט זה מכיל גם את המיסב היושב בתוכה. במידה ותהיו מעוניינים להחליף רק את המיסב ללא תותב הגומי – המק"ט הספציפי עבורו הינו 54612-25000
- מק"ט עבור אומים המוברגים על ראש כרית בולם הזעזועים במידה ותרצו להחליף גם כן הינו: 13385-08003.
- מק"ט עבור מכסה נגד אבק לכרית בולם הזעזועים במידה וחסרה אצלכם או תרצו להחליף הינו: 54627-31600
- מק"ט עבור אום סוגר לבולם הזעזועים (נמצא בתוך מרכז כרית הבולם) הינו: 13262-12001
- מק"ט עבור טבעת לאום סוגר לבולם זעזועים הינו: 54624-21000.
תרשים מכלול בולם הזעזועים הקדמי ב Hyundai Getz
כלים נדרשים
לשם ביצוע ההחלפה נצטרך מספר כלים לטובת החלפת כרית הבולם.
- ג'ק להרמת המכונית.
- שני רגלי מוסך לקיבוע הרכב באויר לאחר הרמתו למען הבטיחות.
- מפתח רצ'ט / ידית כוח בעלת בוקסה 21 מ"מ (בהתאם לאום של גלגלי מכוניתכם)
- מפתח רצ"ט בעל בוקסה 14 מ"מ לפתיחת זרועות המגבים ומוט קישור למוט מיצב
- מברג פיליפס. (צלב)
- מפתח 17 מ"מ (פתוח / סגור)
- מפתח רצ'ט 17 מ"מ
- מפתח 12 מ"מ (פתוח / סגור)
- ערכת כיווץ קפיצים ייעודית בעלת פין אבטחה בלבד.
שנתחיל?
ראשית כל, נכבה את המכונית, נעביר להילוך P (חניה) ונרים את בלם היד כמה שניתן. כעת נרים את הרכב, מומלץ להרימו במצב זה מבסיס המשולש, פעולה זו תעניק לנו מרחב פעולה טוב יותר מול מיקומו של רגל המוסך (בוק)
כעת, נפתח את מכסה המנוע על מנת לאפשר גישה לכיסוי הפלסטיק תחת המערכת המגבים הקדמית. לשם פירוק המגבים נסיר את המכסים המכסים את האומים הסוגרים את הזרועות, ובאמצעות מפתח רצ'ט בעל 14 מ"מ נשחרר את האומים ממקומם. את הזרועות ננענע מעט ואלו ישתחררו מהציר שלהם.
כעת, נסיר בזהירות את גומי האטימה בין כיסוי משטח המגבים ולבין חלקו הפנימי של מכסה המנוע. רצועת הגומי מחוברת באמצעות קליפסים לתוך חורים ייעודים.
לאחר שהגומי הוסר, באמצעות מברג פיליפס (צלב) נבריג החוצה את ארבעת הברגים המחברים את כיסוי מערכת המגבים הקדמית.
לאחר ששחררנו את ארבעת הברגים, נרים את הכיסוי פלסטיק של מערכת המגבים הקדמית, כיסוי הפלסטיק מתחלק לשני חלקים אותם נרים יחדיו.
את כל החלקים שפירקנו נעביר במסודר למקום אחד.
מיד נתחיל בפירוק כרית הבולם. כבר נוכל לפרק את מכסה האבק בראש הכרית בשני צידי המכונית.
נתחיל לפרק את בולם הזעזועים, לשם כך נפרק את הגלגל ממקומו באמצעות מפתח מתאים (19 או 21 בהתאם למכוניתכם)
נקפיד לפני הפירוק כי גלגל ההגה מאוזן והגלגלים ישרים. הדבר יקל עלינו בעת פירוק זרועות הקישור של המוט המייצב.
כעת, לפני שנפרק את שלושת הברגים בראש כרית בולם הזעזועים, עלינו לשחרר את הבולם עצמו ממקומו. לשם כך נתחיל מלמעלה כלפי מטה לפי התמונה מטה:
- באמצעות מפתח 14 מ"מ נשחרר את הבורג העליון של זרוע הקישור של המוט המייצב.
- באמצעות מפתח 12 מ"מ נשחרר את הבורג המחזיק בצינור נוזל הבלם. הבורג מחבר את הצינור לבולם הזעזועים.
- באמצעות מפתח 17 מ"מ סגור או פתוח ומצדו השני באמצעות מפתח נוסף, נפתח את הבורג העליון של בולם הזעזועים, לאחר מכן גם את הבורג התחתון באותה השיטה עם שתי המפתחות.
אם יש קושי בפתיחת האומים, ניתן לרסס מעט WD40 לשחרור קל יותר.
כעת, כאשר בולם הזעזועים משוחרר ממקומו, נפתח באמצעות מפתח 12 מ"מ את שלושת הברגים האוחזים בראש כרית בולם הזעזועים.
לאחר ששחררנו את האומים נוריד בזהירות את בולם הזעזועים ממקומו כלפי מטה והחוצה ממרכב הרכב.
כעת, נתרכז בבולם הזעזועים עצמו, נשכיב אותו על הארץ, ובאמצעות מכווצי הקפיצים הייעודים נלביש אותם על הקפיץ משני צדדיו בצורה שווה. כמו כן חשוב לפתוח את המכווצים כמה שניתן, במקרה של רכב זה , פתחנו אותם בהתאם לרוחב של 4 טבעות הקפיץ.
לאחר שאבטחנו את המכווצים באמצעות פין אבטחה הקיים בהם, נתחיל להבריג במקביל את המכווצים בכל פעם צד אחד, עד שנרגיש שהכרית אינה לחוצה כנגד הקפיץ.
חשוב מאוד! בעת הכיווץ יש להשכיב את הקפיץ על הרצפה ולמנוע מכל אדם או חפץ להיות בקרבת הראש או התחתית של הקפיץ. במידה ויש כלוב ייעודי לביצוע הכיווץ בתוכו – מה טוב, בהעדרו, יש לנהוג במשנה זהירות. כמו כן, בשוק קיימים מכווצים ללא פין אבטחה, אלו כמובן פחות בטיחותיים לשימוש ועל כן עדיף להימנע משימוש בהם.
כעת, באמצעות מפתח רצ'ט ובוקסה 17 מ"מ נבריג החוצה את האום והטבעת יחד עם כרית הבולם הפגומה מראש בולם הזעזועים.
בשלב זה, ניקח את הכרית בולם החדשה, נרכיב אותה על ראש הבולם כפי שהיתה הקודמת. חשוב מאוד שלא לשכוח לשים את הטבעת לפני סגירת האום, הטבעת מהווה כמכסה למיסב שנמצא במרכז כרית הבולם.
לאחר שהידקנו היטב את הבורג של ראש בולם הזעזועים, נוודא כי קצה הבולם נמצא במקום הנכון מבחינת התושבת העליונה והתחתונה במקביל, אז נתחיל לשחרר במקביל את מכווצי הקפיץ לסירוגין קצת בכל פעם, זאת עד שהקפיץ ילחץ את ראש הכרית חזרה.
עכשיו, נחזיר את הבולם למקומו תוך השחלת שלושת הברגים לחורים הייעודים במרכב המכונית, נסגור חלקית את שלושת הברגים אך לא לפני שדאגנו שכל הברגים על הבולם עצמו נכנסו למקומם. יש להרכיב את כל הברגים אך לא להדק, זאת נבצע רק בסיום.
כעת נחזיר למקומם את שני הברגים התופסים את הבולם זעזועים לנאבה של הגלגל, נהדק היטב באמצעות מפתח 17 מ"מ ובמקביל באמצעות מפתח רצ'ט 17 מ"מ עם ידית כוח או מברגת אימפקט. חשוב להדק את הברגים הללו היטב. לאחר מכן, יש להדק את הבורג עם הברקט התופס את צינור נוזל הבלם ולבסוף את מוט הקישור של המוט המייצב נשחיל למקומו חזרה ונהדק היטב את הבורג. לסיום, נהדק את שלושת האומים בראש כרית הבולם וליתר בטחון נהדק מעט את האום בתוך מרכז הכרית. לאחר שסיימנו, נכסה את ראש הכרית במכסה הייעודי. כעת נרכיב את הגלגלים חזרה. את כיסוי הפלסטיק של תא מערכת המגבים באמצעות 4 ברגי הפיליפס, ואת הגומי אטימה . לאחר מכן נכניס את זרועות המגבים למקומם. חשוב לדאוג לכיוון נכון של המגבים כפי שהיו לפני הפירוק. להדק אותם באמצעות מפתח 14 מ"מ ולסגור את מכסי הברגים של הזרועות.
ולסיום
מומלץ לצאת לנסיעת מבחן קצרה ולבחון את ההבדלים לפני ואחרי ההחלפה. אם מצב כריות הבולם שלכם היו במצב גרוע, לבטח תרגישו בהבדל ממשי בתנודות הרכב, פעילות בולם הזעזועים ובעת סיבובי ההגה ימינה שמאלה.
בבדיקה ויזואלית של הכריות שפורקו מהמכונית, למעשה 15 שנה בערך לאחר שהותקנו לראשונה במפעל היצור בקוריאה, ניכרים סימני הזמן שגרמו לחופש מאוד קל, ייאמר לזכותן של הכריות הללו שאחת מהן לא היתה כמעט בעלת חופש, השניה – השמאלית לעומתה היה חופש קל – אך לא משהו שהיווה מכשול במבחן הרישוי השנתי (טסט) אך הוחלפה.
המידע המופיע באתר הינו כחומר עזר לתיקון / ביצוע הטיפול בעצמך, הפעולות המופיעות במדריך זה ניתנות לביצוע בתנאים ביתיים אך מיועד לבעלי ידע חוש וידיים המתאימות לפעולה זו. אם אינכם בטוחים בביצוע , יש להיוועץ עם מומחה / מכונאי רכב לסיוע. האחריות לאופן וביצוע התיקון הינו על מבצעיו בלבד, אין האתר או כותב תוכן זה אחראי לכל נזק או תקלה שתיגרם בצורה ישירה או עקיפה כתוצאה מביצוע של פעולה זו.