החלפת מצתים (פלאגים) במכוניות הקוריאניות מתבצעת בדרך כלל בכל טיפול בינוני. המצתים אחראיים על הצתת התרכובת במנוע לשם הנעתו, מצתים שאינם תקינים יגרמו למנוע לפעול בצורה שגויה אשר תגרום לתקלות שונות – מוויברציות ועד לצריכת דלק גדולה ואף גרימת נזק למנוע.
החלפת מצתים מומלץ לבצע כל 45000 ק"מ של נסועה או 3 שנים (המוקדם מבניהם)
מה זה אומר? לחצו כאן להסבר
מדריכים ברמה זו, מיועדים למתחילים בעל ידע בסיסי ובעלי חוש טכני ולשם ביצוע המדריכים נדרשים כלים ייעודים לביצוע הפעולה.
ולפני הכל – מהו המצת (או הפלאג' בלעז)
המצת הינו חלק בלתי נפרד ממערכת ההנעה של מנוע הבנזין הנמצא ברוב הרכבים הנוסעים על כבישי העולם. פעולתו הינה בודדת ופשוטה אך חיונית לתהליך הנעת המנוע.
המצת – הידוע בשפת העם גם תחת כינוי “פלאג” נמצא בראש המנוע מעל כל אחד מהצילינדרים הקיימים במנוע. תפקידו – להצית את תערובת הבעירה ובכך ליצור דחיסה לבוכנה המניעה את הרכב. המצת עצמו עשוי חומר קרמי המורכב משתי אלקטרודות אשר אינן נוגעות זו בזו, בעת העברת החשמל מסליל ההצתה (נמצא בדרך כלל בצמוד לראש המנוע) עובר מתח גבוה (אלפי וולטים) וגורמים להצתת התערובת שנדחסה על ידי הבוכנה.
מבנה המצת: בחלק העליון של המצת ישנו חיבור מתכת אשר מתחבר באמצעות סליל תיל למערכת ההצתה, ממערכת זו מקבל המצת את המתח הנדרש לפעולתו. החלק הפנימי של המצת עשוי מחומר קרמי אשר מהווה כבידוד בין האלקטרודה הפנימית ועד לראש המצת. הסיבה לייצור הרכיב עם חומר קרמי הינה בשל עמידותו לטמפרטורות גבוהות המתקיימות בתא הבעירה. בעת הזרמת החשמל לתוך תא הבעירה מראש המצת, נוצר ניצוץ בין האלקטרודה הפנימית לזאת שבראש המצת. נציין שאין מגע פיזי בין שתי האלקטרודות אלא במרווח של כ2 מ”מ בלבד בו מתחולל הניצוץ החשמלי.
לעיתים, במנועים אשר אינם עובדים בצורה תקינה או כאלו שישנה חדירה של חומרים שונים מעבר לנדרש (שמן מנוע וכו’) נוצרת בעירה לא תקינה במנוע שעשויה לגרום לחום גבוה יותר מהמקובל, מה שעשוי לפגום ביעילות המצתים וביכולתם התפקודית.
מקט"ים נדרשים
- מק"ט עבור מצת (פלאג) מקורי לדגם זה (KIA PICANTO) ובכלל מכוניות HYUNDAI / KIA החולקות את אותו דגם מנוע – G4LA 1250 סמ"ק הינו: 18843-10062.
- עבור מנוע זה נדרשת כמות של 4 יחידות ממק"ט הנ"ל. לפיכך אם הנכם רוכשים לדוגמא באתר חלפים גדול כמו KORAPS הקוריאני, יש להזמין – 4 יחידות ממק"ט הנ"ל.
כלים נדרשים
- מפתח רצ'ט קטן או מפתח ייעודי לפתיחת מצתים
- בוקסה מגנטית במידה 16 מ"מ
- מפתח T 10 מ"מ
שנתחיל?
את תחילת ביצוע ההחלפה נעשה באמצעות ניתוק מכסה / כונס אויר המנוע הניצב מעל ראש המנוע. את הניתוק נבצע באמצעות מפתח T10 או מפתח 10 מ"מ. ישנם שני ברגים כאשר אחד ניצב במרכזו של המכסה (כמו בתמונה מטה) ואחד נוסף בקצה השמאלי (כאשר עומדים מולו)
חשוב לבצע את העבודה לאחר שהמכונית עמדה לפחות כחצי שעה דוממת בחניה, הן מבחינת החום הרב הנפלט ממנו ועשוי לגרום לכוויות ובכלל התעסקות עם תבריגי המצתים לתוך ראש המנוע אשר עשויה לגרום נזק בפתיחה / סגירה.
כעת, לאחר ששחררנו את שני הברגים ממקומם, נשלוף לכיוון צד שמאל (כאשר ניצב מולנו) את היחידה כולה. הנ"ל מתחבר באמצעות נעיצה בלבד לתא מסנן אויר המנוע ונשלף בהתאם.
לאחר ששלפנו את היחידה המכסה את ראש המצתים וכבלי ההצתה, נראה את ארבעת חוטי ההצתה אשר הראש שלהם נעוץ לתוך מכסה השסתומים במנוע. כל חוט הצתה נמדד באורך מסויים בהתאם למיקומו ועל כן מאוד קשה לטעות בהחזרתם. עם זאת, חשוב לוודא כי רשומים עליהם מספרים בהתאם למיקום ואם אין כזה – אפשר לרשום עם תוויות דביקה על כל אחד מהם.
כעת נשלוף את חוטי ההצתה ממקומם באמצעות תפיסה של הראש בשתי אצבעות, מומלץ לנענע אותם קלות לפני המשיכה ואז למשוך כלפי מעלה. יש לשחרר את כל ארבעת חוטי ההצתה.
כעת מולנו נראה את ראש מכסה השסתומים שהוא חשוף עם 4 פתחים בהם היו מחוברים חוטי ההצתה. בשלב זה עלינו להגיע אל ראש המצת היושב בתחתית כל אחד מהפתחים הללו.
לשם כניסה פנימה, ניקח מפתח פלאגים ייעודי או מפתח רצ'ט קטן בעל בוקסה מגנטית ייעודית – מידה נדרשת כאמור – 16 מ"מ.
בשלב זה אני ממליץ לבצע את ההחלפה – אחד תמורת אחד, למה הכוונה? ההחלפה של המצתים תתבצע אחד ישן מול אחד חדש, – דהיינו לא לפרק את כל המצתים הישנים יחדיו ואז להתקין. הרציונל לכך שמאחר שהסרת המצת הישן חושפת את תא הבעירה במנוע לכניסת מזיקים / אבק / לכלוך, עדיף נמזער את הסיכוי לכך מראש.
כעת, נתחיל עם המצת הראשון, נשלוף אותו החוצה באמצעות הכלי הייעודי או מפתח הרצ'ט. יש לפתוח עד שתרגישו את החופשיות בה מסתובב המפתח ואז להרים בזהירות.
כאשר נשלוף את המפתח מפתח מכסה השסתומים, נוכל לראות את המצת מוחזק בו באמצעות המגנט הקיים במפתח / בוקסה. סימני חום, פיח ברמה כפי שנראית בתמונה הינם סבירים ביותר.
במידה והנכם רואים סימנים מהותיים של שמן מנוע לדוגמה, מומלץ לבצע בדיקה של אטם מכסה השסתומים.
לשם השוואה . ישן מול חדש, ניכר שאמנם המצת הישן היה "יכול לתת עוד עבודה", אך במסגרת הטיפול שבוצע לפי חישוב שנתי ולא לפי קילומטר נסועה היה נדרש החלפה.
כעת נלביש את המצת החדש במקום הישן בתוך המפתח המגנטי ונכניס בזהירות לתוך הפתח במכסה השסתומים מטה. חשוב להבריג בעדינות ולהרגיש שאכן נכנס למקומו כנדרש.
כעת, לאחר שהרגשנו שהוברג למקומו. יש להדק באמצעות המפתח היטב למקומו. חשוב להיות סופר-עדין בהברגה ולא להדק יתר על המידה. – למהדרין בנינו – 20-עד 25 NM. לא מעבר!
כך נבצע את השלבים האחרונים לגבי כל אחד ואחד מארבעת המצתים.
כעת, שסיימנו להדק את המצתים למקומם. נחבר חזרה את ראשי חוטי ההצתה למקומם. חשוב שנקפיד על הסדר כפי שפורקו בתחילת הטיפול.
לאחר מכן, ניקח את המכסה / כונס האויר של תא מסנן האויר מנוע ונציב אותו במקומו חזרה. שימו לב כי בחלקו הימני (כאשר ניצבים מולו) יש לנעוץ את הפתח כפי שמופיע בתמונה מטה – לתוך תא מסנן האויר עד הסוף.
יש לסגור את שני הברגים באמצעות מפתח 10 מ"מ.
כעת לסיום יש להניע את הרכב. יש לבדוק שכל הנורות בקרה כבויות כנדרש.