אתם נכנסים למכונית, מנסים להניע ושומע שישנו קושי לרגע בהנעת המכונית, האם זה מצבר? או מעבר לכך? או לחילופין מנסה להניע את המכונית, כל הנורות דולקות בלוח אך אין כל רחש מצד המנוע והסטרטר אינו מסתובב. תופעות אלו קורות מפעם לפעם במכוניות שונות, אז כיצד נאבחן את התקלה? האם מדובר במצבר או שמה המתנע (סטרטר) לקראת סוף חייו? וכיצד נבצע את ההחלפה? המדריך בוצע על מכונית מדגם HYUNDAI GETZ, אך תואם לדגמים נוספים של HYUNDAI / KIA.
מה זה אומר? לחצו כאן להסבר
הקדמה
מתנע המכונית (או סטרטר בלעז) הינו מבין החלקים המכניים החשובים ביותר להנעת המכונית. מדובר במנוע בעל כוח רב אשר תפקידו בעת הנעת הרכב, לתת סיבוב בעוצמה גבוהה למנוע לשם התחלת פעולתו. המתנע ניזון ממצבר הרכב אשר בעת ההפעלה מזרים עוצמת זרם גבוהה הגורמת לסליל סלונואיד המורכב בצמוד למנוע המתנע וזה גורם לדחיפת ציר גלגל שיניים החוצה תוך סיבוב מהיר לשם התנעת המנוע.
אז מה קורה שישנה תקלה במתנע?
המתנע, מכיל בתוכו מברשות פחמיים מגנטיים גדולים סביב ציר מרכזי – ממש כמו מנוע חשמלי ממוצע ובעת הפעלת זרם גורם לתנועה מהירה בציר. כאשר המתנע מגיע לקראת סוף חייו, מברשות הפחם הגדולות מאבדות את היכולת שלהם לסובב את הציר, נתקעות או אפילו מתפרקות וכתוצאה מכך הרכב לא מניע.
אז כיצד נדע האם המתנע שלנו סיים את חייו או שמה מדובר בתקלה אחרת המונעת התנעת הרכב? הדבר העיקרי המקביל למתנע תקול הינו המצבר, שכן זה פקוד על הזרמת החשמל למתנע, ואם אין מצבר אין הנעה. הפעולה הפשוטה שנוכל לבצע על מנת לבדוק האם מדובר במצבר או במתנע, הינה נסיון להניע את הרכב כאשר נורות החזית פועלות, במידה וניסינו להניע את הרכב תוך הפעלת האורות ובעת העברת המפתח למצב ON בסוויצ והאורות נחלשו משמעותית – הבעיה הינה במצבר שנחלש. במקרה כזה לרוב יהיה ניתן להניע את הרכב באמצעות בוסטר התנעה או בשיטה המסורתית של כבלים בין מצבר הרכב למצבר רכב נוסף. כמו כן לעיתים גם שהמצבר יהיה חלש, יהיו תופעות של שיבוש בלוח השעונים והתאורה בו תוך רעשים של תקתוק מכוון המתנע אשר יצהירו כי אין מספיק כוח לדחוף את בוכנת הסלונואיד בסטרטר ומשום כך גם הרכב לא יונע.
אך כאשר ניסינו להניע את הרכב והאורות נשארו דולקים בעוצמה גבוהה וללא דעיכה, כנראה שהמתנע סיים את חייו. במקרים מסויים יהיה ניתן לדפוק עליו באמצעות פטיש או כלי כבד מעט, דבר שעשוי להזיז את המכלולים הפנימיים ואף ייתכן כי הרכב יחזור לפעול לזמן מה, אך אין מדובר בפתרון קסם שימשיך לאורך זמן. משמעו – צריכים להחליף את הרכיב.
בדיקה נוספת שיהיה ניתן לבצע לפני ההחלטה להחליף את המתנע, הינה להעביר את המפתח בסוויצ למצב ON ובמקביל באמצעות מברג דק לגשר בין נקודת ה + הקבוע במתנע לעבר הקונקטור הקרוב שהינו ה+ שמגיע מסוויץ' הנעה. אם גישור שכזה לא מניע את הרכב – משמעו שהמתנע תקוע ותקול.
בשרטוט מטה, מסומן ב + אדום חיבור החשמל החיובי הקבוע למתנע, מעליו ב SWITCH ON מדובר בחיבור החשמל החיובי המגיע מסוויץ' ההנעה של המכונית. גישור בין השניים יביא להפעלת המתנע במצב תקין. במידה ולאחר גישור אין תגובה , הדבר מעיד על מתנע תקול. בקצה השני בגוף המתנע מתחבר החיבור החשמלי השלילי – אדמה במקרה זה. הנ"ל מתחבר באמצעות בורג ארוך התופס את המתנע לגוף המנוע / גיר ובאמצעות טבעת חיווט בנוסף.
מקט"ים נדרשים
מק"ט של מתנע מקורי חדש לדגם יונדאי גטס דור ראשון / דור שני הינו:
- 36100-22855 , הנ"ל מתאים למכוניות בעלות גיר אוטומטי, לציין כי המק"ט הנ"ל חולק על עשרות דגמים של יונדאי / קיה בעלי תיבת הילוכים אוטומטית. לכן אם חיפשתם לפי המק"ט המסוים וקבלתם תוצאה של KIA RIO או HYUNDAI ACCENT מדור מתקדם יותר מהמכונית שלכם – זה תקין. במקרה שלנו, נרכש במחיר עממי מתנע ממגרש פירוקים במרכז הארץ, הנ"ל פורק ממכונית יונדאי אקסנט 2014, שדרוג בפני עצמו למכוניתי (: מתנע חדש באתרי המכירות העולמיים הינו במחיר סביב ה600 שח והלאה. אך מאחר ומדובר ברכיב שכמעט לא עובד במכונית (למעט הנעתו) ובעל חיים ארוכים בדרך כלל, הוחלט לרכוש מפירוק אך מקורי.
- למכוניות בעלת תיבת הילוכים ידנית, יהיה מק"ט שונה ומתנע מעט שונה, השוני הינו במבנה הגוף ומיקום הברגים, יש לשים לב במידה והנכם רוכשים שאכן מדובר בפריט המתאים למכוניתכם.
כלים נדרשים
לצורך ביצוע החלפה של מתנע במכוניתכם יידרשו הפריטים הבאים:
- מגבה תקני להרמת המכונית
- בוק תקני / רגלי מוסך לשם אבטחת הרמת הרכב.
- מפתח T10 / ידית בעלת בוקסה 10 מ"מ
- מפתח 14 מ"מ פתוח / סגור ארוך
- מפתח 12 מ"מ פתוח / סגור
- מפתח 10 מ"מ פתוח / סגור
- כפפות
- תרסיס לניקוי מגעים.
מתחילים!
ראשית נרים את המכונית באמצעות מגבה תקני, מומלץ לנסות להגביה את המכונית כמה שיותר על מנת שתתאפשר גישה מתחת למכונית בהמשך פירוק המתנע.
לאחר שהרמנו את המכונית משני צדיה ואבטחנו באמצעות רגל מוסך תקני בשני הצדדים, נתחיל בפירוק הרכבים מחלקו העליון של תא המנוע.
ישנם הסבורים כי פירוק המתנע מחלקו התחתון יהיה נוח יותר, אך לי בכל אופן היה נוח יותר להגיע מצדו השני בייחוד משום שבחלקו התחתון ישנו פרוזדור צר מאוד בין הצירייה הנכנסת לגיר ולבין בסיס ערסל המנוע, מה שמגביל את התנועה משמעותית. לפיכך בחרתי להגיע אל המתנע מחלקו העליון של תא המנוע.
בשלב זה, נפרק באמצעות מפתח 10 מ"מ את הדקי המצבר, לאחר ששלפנו אותם ממקומם, נפרק את ראש מכסה מסנן האויר של המנוע. נסיר את המכסה ולאחר מכן את הפילטר ממקומו.
בתמונה מטה:
- כחול – נפרק את הדקי המצבר לפני התחלת הפירוק
- צהוב – נפרק את ראש מכסה מסנן האויר למנוע
- סגול – נשחרר את בנד המתכת מצינור יניקת האויר של בית מסנן האויר משני חלקיו ונזיז אותו הצידה.
כעת, ניכנס מעט פנימה ונראה את שני הברגים האוחזים את המתנע לגוף הגיר / מנוע המכונית. את הברגים הללו נפרק באמצעות מפתח 14 מ"מ ארוך, בשלב זה מומלץ כי אדם נוסף יהיה מתחת למכונית ויאחוז את המתנע למקומו עד לשחרור מלא מהברגים.
שימו לב! הבורג הפנימי (לעבר קיר האש) מחובר במקביל גם ל(-) מינוס של גוף המתנע, לאחר שהסרתם את הבורג והתחלתם בהרכבת המתנע התקין, יש לוודא כי הטבעת של חיווט ה (-) מינוס יחזור למקומו כנדרש.
לאחר ששלפנו את שני הברגים האוחזים את המתנע, ננתק בזהירות באמצעות מפתח 12 מ"מ את ה(+) הקבוע מחלקו העליון של המתנע , לאחר מכן ננתק במשיכה קלה את הקונקטור של ה (+) המקביל המגיע ממפתח ההנעה. את המתנע התקול נוכל להעביר יותר בקלות כדרך חלקה התחתון של המכונית בין הצירייה לבסיס המנוע הרוחבי.
כעת לאחר ששלפנו את המתנע הישן ממקומו, ניגש אל החדש. מומלץ לרסס מעט מתרסיס ניקוי המגעים על מגעיו של המתנע בדגש על חיבורי ה(+). לאחר שמתייבש יש להכניסו מחלקה התחתון של המכונית ובמקביל להבריג את שני הברגים האוחזים. לא לשכוח לחבר לבורג הפנימי את טבעת ה (-) אותה הזכרנו קודם לכן.
לאחר שהברגנו את המתנע למקומו ואבטחנו היטב את צמד הברגים תוך חיבור המינוס מחדש. נעבור לחיבורים האחרים, יש לחבר את מחבר ה (+) הקבוע למקומו באמצעות השחלה על הפין ולהבריג באמצעות אום עם מפתח 12 מ"מ. את החיבור המקביל נחבר באמצעות הקונקטור. לאחר מכן נחזיר למקומו את מסנן האויר של המנוע ונסגור את המכסה והצנרת יניקה באמצעות מפתח T10 מ"מ. נחבר מחדש את הדקי המצבר, נוריד את המכונית מרגלי המוסך וסיימנו.
כעת , נניע את הרכב וניסע בדרכים טובות!
שימו לב
המידע המופיע באתר הינו כחומר עזר לתיקון / ביצוע הטיפול בעצמך, הפעולות המופיעות במדריך זה ניתנות לביצוע בתנאים ביתיים אך מיועד לבעלי ידע חוש וידיים המתאימות לפעולה זו. אם אינכם בטוחים בביצוע , יש להיוועץ עם מומחה / מכונאי רכב לסיוע. האחריות לאופן וביצוע התיקון הינו על מבצעיו בלבד, אין האתר או כותב תוכן זה אחראי לכל נזק או תקלה שתיגרם בצורה ישירה או עקיפה כתוצאה מביצוע של פעולה זו.