במשך שנים רבות בעולם הרכב, פנסי החזית במכוניות היו עשוים מזכוכית , דבר שהעניק להם כמעט חיי נצח ללא צורך בתחזוקה. אך עם הצורך של מעצבי הרכבים ליצור פנסי חזית שונים ומעוצבים, נוצרה מגמה של ייצור פנסי חזית מפלסטיק. אמנם אלו יפים יותר, מעוצבים ואפשר לומר גם בטיחותיים הרבה יותר, אך תוצאות הלוואי של פלסטיק מול שמש יוקדת לא אחרו לבוא. במדריך זה נעלה את השיקולים האם לבצע ליטוש של הפנס או שמא, הרבה יותר משתלם להחליף לחדש? מדריך זה בוצע על יונדאי מדגם Getz אך תואם לרכבי יונדאי / קיה השונים.
מה זה אומר? לחץ כאן
הקדמה
הפנסים הראשונים של המכוניות , היו עשוים זכוכית עוד מימים ימימה. מאחר שזכוכית עמידה יותר בחום , היתה הרלוונטית ביותר לפנסי חזית אשר היו מוארים בנורות להט חזקות וממוקדות. פנסי פלסטיק שהיו מפעם לפעם , לרוב היו נשרפים בחלקם הפנימי ולעיתים עד התכה של העדשה. דבר זה היה קורה בעיקר בפנסים אחוריים. אך עם השנים, גדל הצורך בעיצוב יוצא דופן יותר מהקיים והיו נדרשים אלמנטים וצורות חדשות שהיכולת ליצרן מזכוכית הפעילו קושי על היצרנים, בשילוב עם עלויות גדולות אשר מגולגלות לצרכן הסופי , החלה מגמה של ייצור פנסי פלסטיק מעוצבים שהיו גם עשוים מפלסטיק המסוגל לעמוד בעוצמות החום הנפלטות מהנורות. מעבר לכל זה יש גם את הצד הבטיחותי, פנסי זכוכית היו מהווים סכנה בעת תאונת דרכים בין רכבים שכן הזכוכיות שהתעופפו לכל עבר היו עשויות להחמיר את הפגיעה בפצועים ברכבים המעורבים, או לחילופין – הולכי רגל שנפגעים מרכב, רסיסי זכוכית אינם דבר שעושה טוב לפציעה שכזו.
למה הפנס הופך עכור ומצהיב?
פלסטיק, כמה שיהיה עמיד לחום גבוה ותנאי מזג האויר, עדיין בסופו של דבר יהיה פלסטיק. החומר הנ"ל מתיישן , מזג האויר פוגע בו הן מבחינת גשמים חומציים שיורדים בעיקר בעונות מעבר, קרני שמש יוקדות אשר ארצנו התברכה בהן ושאר מפגעים שעושים רק רע לפנסי המכונית שלנו.
מאחר שלמרות הוזלת הייצור בעת מעבר מזכוכית לפלסטיק, עדיין – החלפת פנס חזית מדי 5 6 שנים הינה הוצאה לא קטנה. במכוניות רבות הפנסים עשוים להגיע למאות ואלפי שקלים , זאת בהתאם לטכנולוגיה הקיימת בהם. ישנם פנסים שמהווים כיחידת רפלקטור בלבד, ללא חלקים נעים מנועים ושאר אלקטרוניקה שעשויים להסתיים בעלות של כמה מאות שקלים , לעומת פנסים המכילים מנועי כיוון, פסי LED המשמשים כתאורת יום ועוד, אלו עשויים להסתיים בעלות של אלפי שקלים ליחידה.
ההבדלים המהותיים הללו , יצרו צורך בתהליך חידוש פנסים , אשר מבוסס על פעולת ליטוש באמצעות נייר זכוכית עדין את השכבה המצהיבה, המקצועיים בניהם אף ימרחו שכבת לכה חדשה שתגן על הפנס לשנים הבאות עד ההצהבה הבאה.
ברחבי הרשת ישנם עשרות מדריכים המסבירים את אופן הליטוש, בחלקם העבודה יוצאת אף מקצועית מאוד ולאורך זמן ובשאר – ניסיונות די כושלים לניקוי הצהיבות ליממה הקרובה , דבר שעושים בעיקר לפני מבחן הרישוי השנתי וזאת על מנת לצלוח אותו בהצלחה.
ברשת אף צצו ערכות מוכנות המבטיחות תוצאות מרשימות , עד כה לא נתקלתי באחת שבאמת תעשה את העבודה לאורך זמן ויתרה מכך – תצדיק את העלות הכספית שדורשים עבורה.
אז הגיע היום שהוחלט בו להחליף את הפנסים הקדמיים , אלו הוחלפו לפני כשש שנים והמכונית ברוב שנותיה ברשותי עמדה תחת כיפת השמיים או לפחות – חזית בולטת החוצה, מה שגרם לעכירות בפנסיה הקדמיים. גם פה התלבטתי בשאלה האם לבצע ליטוש ולהרוויח עוד שנה שנתיים של צלילות בפנסי החזית או … לחשוב על החלפה.
בעת ההתלבטות , הוחלט על מפגש עם איש יקר אשר אחראי בין היתר לאחד מהמדריכים הטובים ביותר לביצוע ליטוש ומריחת לכה מחדש, נפגשנו שני בעלי רכבים קוריאנים עימו והתחלנו את העבודה על רכבו, התוצאות לא אחרו לבוא, מה ששכנע אותי לנסות גם כן בעצמי על אחד מהפנסים העכורים יותר מבין השניים.
במפגש זה בוצע ליטוש על הפנס הימני במכוניתי , פעולה שעשתה יפה לפנס , פעולה זו החזיקה בערך כשנתיים בהצלחה.
אז כאמור בוצע הליטוש ונסענו לדרכנו לאחר מכן. הליטוש והלכה החזיקו יפה לאורך כשנתיים, עד שהחלו סימני התקלפות על הפנס השמאלי , פה הוחלט לבחון אפשרות של החלפה לחדש.
מקט"ים וכלים נדרשים
ברכבי יונדאי גטס דור ראשון, ישנם מספר דגמים של פנסי החזית , חלקם מכיל מנוע לכיוון האלומה (קיים בגרסאות GETZ GLS בעיקר) ואילו הגרסאות האחרות , GLI . GL . GLX . GLF מגיעות עם פנס נטול אלמנטים אלקטרוניים – למעט הנורות בו.
פנס מקורי ללא מנוע כיוון אורות , עשוי להגיע אצל היבואן הרשמי של ישראל לסכום של כ-480 שח לפנס. רכישת זוג פנסים מביאה לעלות של כאלפייה, סכום די כבד עבור הנהג הממוצע. משום כך המשכתי לחפור במעמקי הרשת ומצאתי יצרן פנסים לשלל מכוניות ודגמים , אשר מייצר פנסים באיכות טובה שאינה נופלת מהמקורי. נבדק מול היצרן בנוגע לפנסי חזית המכילים אלמנטים אלקטרוניים וניכר כי יודע לבצע ייצור שלהם אף כן בצורה מקצועית.
היצרן ואתר האינטרנט שלו להתרשמות
במקביל חיפשתי ייבואן ישראלי המוכר את התוצרת של היצרן הנ"ל. תוך זמן קצר מצאתי והתפלאתי משמעותית לגבי העלויות, פנס חזית ימין או שמאל , נמכרים בעלות זניחה של כ230 שח בלבד היחידה. משמעו – חצי מחיר מעלות פנס מקורי אצל היבואן הרשמי של יונדאי בישראל.
ביצעתי את ההזמנה והפנסים הגיעו תוך מספר ימים לנקודת איסוף הקרובה לביתי.
ובכל זאת , מקט"ים למבקשים מקורי עבור יונדאי גטס דור ראשון.
- 92120-1C010 פנס ימין מקורי ללא מנוע כיוון אלומה
- 92110-1C010 פנס שמאל מקורי ללא מנוע כיוון אלומה
- 92102-1C510 פנס ימין מקורי ללא מנוע כיוון אלומה תקן E
- 92101-1C510 פנס שמאל מקורי ללא מנוע כיוון אלומה תקן E
- 92102-1C030 פנס מקורי ימין כולל מנוע כיוון אלומה
- 92101-1C030 פנס מקורי שמאל כולל מנוע כיוון אלומה
*מבחינת כלים הנדרשים:
- מפתח T במידה 10 מ"מ ,
- מברג גמיש בעל בוקסה 10 מ"מ (חייב גמיש מאחר שהבורג נמצא תחת המגן הקדמי)
מתחילים
ראשית נפתח את מכסה המנוע של המכונית , כעת נוכל לראות את אחד משני הברגים האוחזים את הפנס לרכב. בורג ראשון נמצא בחלקו העליון בתוך לשונית פלסטיק המתחברת על הגשר העליון.
כעת ננתק את המנורות המתחברות לפנס המכונית , ראשית ננתק את המחבר הראשי המתחבר לנורה הראשית , לאחר מכן ננתק את נורת החניה הנמצאת תחתיו באמצעות סיבוב קל ושליפה, ולסיום את נורת האיתות הכתומה באמצעות סיבוב קל הצידה.
בורג שני נמצא תחת הגריל הקדמי שהינו חלק מהמגן הקדמי (טמבון) של המכונית, לשם הגעה אליו , נפתח את הבורג האוחז את הגריל ולאחר שהופרד קלות ,נכניס תחתיו באמצעות מברג גמיש עם בוקסה 10 מ"מ ונבריג אותו החוצה. לסיום, הפנס נתפס בחלקו התחתון בקליפס אשר משתחרר במשיכה קלה.
כעת , לשם הרכבת הפנס החדש, נבצע את אותה פעולה , הפוך. ננעץ את הפנס לקליפס במקומו, נסגור את הבורג הנמצא תחת הגריל הקדמי , ולבסוף את הפנס בחלקו העליון בלשונית הפלסטיק. כעת נחבר את הנורות חזרה וסיימנו לשלב זה.
כעת נבצע את התהליך גם על הפנס המקביל באותה הדרך בדיוק , בצד שמאל יהיה יותר צפוף מצד ימין מאחר שבשמאל יושב המצבר, אין צורך להילחץ, פשוט לעבוד יותר לאט ובטוח.
בצד השמאלי הפנס היה פחות עכור, אך מאחר שלא רציתי שיהיו הבדלי גוונים הוחלפו שני הצדדים בו זמנית.
כמעט סיימנו.
כעת כל מה שנותר לנו זה לוודא כי זוויות האלומה תקינות ויעמדו ברמת מבחן הרישוי השנתי כנדרש.
את זוויות האלומה , בפנסים ללא מנוע , ניתן לבצע כיוון באמצעות מפתח פיליפס המסובב חוגה קטנה בחלקו האחורי של הפנס. בגב הפנס ישנן שתי חוגות , אחת אחראית על הורדה והעלאה של אלומת האור ובמקביל חוגה נוספת שאחראית על כיוון ימין מול שמאל של הפנס.
להלן מידות ונתונים טכניים לכיוון אלומות האור.
- יש להפעיל את האורות הראשיים מול קיר לבן רחב. יש לוודא שהמכונית עומדת ישרה ולא בזויות ימינה שמאלה קדימה או אחורה ובמרחק של 3000 מ"מ בלבד. (L)
- האורות שהופעלו יהיו אורות הדרך (לא אור גבוה) אל מול הקיר.
- האור המתפזר על הקיר יהיה בצורת קו ישר עם ראש אלכסוני.
- גובה האלומה – H , המהווה את הקו האופקי של אורות הפנסים הראשיים מגובה הקרקע יעמוד על 656 מ"מ. יש לוודא כי שני הפנסים יעמדו באותו הקו.
- המרחק בין מרכז כל פנס ראשי אל מול קיר הבדיקה יעמוד על 1100 מ"מ בדיוק. (W)
על הסבר ותרשים מדויק ניתן לקרוא בספר הרכב המקורי של מכוניתכם. עמוד 6-25 במדור עשה זאת בעצמך.
סיימנו!
נסיעה טובה.
שימו לב
המידע המופיע באתר הינו כחומר עזר לתיקון / ביצוע הטיפול בעצמך, הפעולות המופיעות במדריך זה ניתנות לביצוע בתנאים ביתיים אך מיועד לבעלי ידע חוש וידיים המתאימות לפעולה זו. אם אינכם בטוחים בביצוע , יש להיוועץ עם מומחה / מכונאי רכב לסיוע. האחריות לאופן וביצוע התיקון הינו על מבצעיו בלבד, אין האתר או כותב תוכן זה אחראי לכל נזק או תקלה שתיגרם בצורה ישירה או עקיפה כתוצאה מביצוע של פעולה זו.
1 thought on “פנסים עכורים ביונדאי שלך ? האם ללטש את הקיים או להחליף לחדש?”