בכל המכוניות מתחילת שנות ה-2000 בעלות מבנה מרכב האצ'בק ישנה חובה לקיומו של מגב בדלת תא המטען. חלק בלתי נפרד (לפחות ברוב המכוניות הללו) הינו גם מתז מים אשר אמור לסייע בניקוי החלון בעת הצורך לפני ניגוב השמשה. ישנם סוגים רבים של מתיזים, כאלה עם פיה אחת אשר "מפילה" את זרם המים מחלקה העליון של השמשה ויש כאלו שעובדים בשיטה של "ריסוס" זרם מים לרוחב השמשה ועוד ועוד. במדריך זה נסביר כיצד בקלות נחליף מתז מים בודד לכפול המאפשר גם כיוון עדין של פיות זרם המים לניקוי מירבי של השמשה. בוצע על Hyundai Getz ותואם לרכבי Hhyundai / KIA נוספים.
מה זה אומר? לחצו כאן להסבר
לפני הכל
מתיזים לניקוי השמשה האחורית קיימים ברוב דגמי האצ'בק. הרוב המכריע יהיה בצורת מתז היושב מעל השמשה ויופעל בעת הצורך להתזת מים כלפי מטה והמגב יבצע ניגוב לשמשה. ישנם דגמים בהם המתיז יושב כחלק מפנס הבלם המרכזי בראש השמשה (בעיקר במכוניות חדשות) ואילו במכוניות ישנות יותר – בדגש על ג'יפונים וכדומה – יהיו חלק ממנגנון המגב עצמו. משמעו שהמתיז יושב על זרוע הניגוב האחורית.
ישנם סוגים רבים של מתיזים ושיטות התזה מגוונות, במכונית בה בוצע תהליך השדרוג מתז, (יונדאי גטס) בחלון האחורי ישנו מתז בעל פיה אחת, בעת הפעלת משאבת המתיזים יוצא זרם מים מחלקו העליון מרכזי של החלון האחורי כלפי מטה ואילו המגב המובנה בחלקה התחתון מרכזי של השמשה מבצע ניגוב מימין לשמאל וחוזר חלילה.
את השדרוג ביצעתי לא בגלל כשל כלשהו במתיז, אלא פשוט מתוך רצון לחסוך את המים המוזרמים לשם ניקוי מהותי של השמשה, מה שקורה בעת הפעלה של המתיז, מים רבים זורמים מטה עוד לפני הניגוב הראשוני , מה שגורם לבזבוז נוזל חלונות אשר גם מלכלך לעיתים את הדלת האחורית ומטה בנוזל הכחול. כך שמטרת השדרוג הינה לנצל את הנוזל טוב יותר לניקוי החלון.
מפה, במהלך שיחה באחת מקבוצות חובבי היונדאי בwhatsapp העלה אחד המשתתפים על פרויקט שדרוג שבוצע באחד מאתרי הרכב ברוסיה, בו הזמינו מתז מקורי של ג'יפון מסוג יונדאי טוסון, והחליפו את הקיים במכונית עימו. מה שהווה שדרוג למתיז כפול מבלי לבצע שינוי קוסמטי או התאמה נדרשת. לאור המדריך הקיים הוחלט לנסות גם כן.

מקט"ים וכלים נדרשים
לשם השדרוג נרכוש מתז לניקוי שמשה אחורית של hyundai TUCSON, מק"ט עבורו הינו 98930-2E000. את הפריט רכשתי כדרך אתר החלפים אשר סיפק את המוצר בתוך זמן קצר. יחד עם המתיז מגיעה גם צינורית אשר עימה נתחבר לצנרת הקיימת במסגרת המרכב ליד צירי הדלת האחורית.
כלים נדרשים
- שפיץ פלייר
- מפתח T10

אז הפריט הגיע ונתחיל בהרכבה.
שנתחיל?
לשם הגעה אל המתיז המקורי, נפתח את דלת תא המטען, הגישה אל המתיז הינה כדרך פירוק נורת הבלם המרכזית הפנימית בחלקה העליון של שמשת דלת התא מטען.
שימו לב, כי ברוב מכוניות מדגם יונדאי Getz נורת הבלם המרכזית הינה פנימית, אך בדגמים המפוארים נמצאים על גבי כנף הספוילר המורכבת מעל דלת התא מטען, כך שבמידה ומדובר ברכב בעלת כנף, יהיה צורך לפרק את הכנף עצמה לשם שליפת המתיז הקודם ואילו מבחינת הגעה לצנרת יידרש הסרת כיסוי פלסטיק בלבד.

את תחילת הפירוק נבצע בפירוק של המכסה התחתון של נורת הבלם המרכזית, הפירוק יבוצע כאשר נתפוס עם האצבעות את הקצה העליון (כאשר הדלת מורמת) ונדחוף כלפי מטה. יש סיכוי כי יהיה קושי קל אם מדובר בפריט שלא נפתח לפני כן.

לאחר שהסרנו את הכיסוי, נראה את בית נורת הבלם המחובר באמצעות שתי ברגי 10 מ"מ למסגרת דלת תא המטען.

באמצעות מפתח T10 מ"מ נבריג את הברגים החוצה ובכך נשחרר את בית המנורה ממקומו.

בהמשך לשים לב הקודם, במידה ומדובר בדלת בעלת כנף ספוילר אחורית ופנס בלם מרכזי חיצוני, לאחר שפירקנו את הכנף ממקומה והסרנו את הפלסטיק המכסה את הפתחים הנראים בתמונה מעלה, ההתקדמות הינה זהה משלב זה.
כעת, נוכל לראות את הצינור המתחבר לחלקו התחתון של המתז במרכז הפתח האליפסי כפי שנראה בתמונה. ניתן לוותר על הניתוק שלו בשלב זה.
את שליפת המתז הישן ממקומו נבצע באמצעות שפיץ פלייר מחלקו הפנימי, הנ"ל ננעץ בחור שמוביל החוצה לחלקה החיצוני של מסגרת דלת התא מטען באמצעות טרים בכל צד, בעת לחיצה עליהם יש למשוך במקביל החוצה באמצעות משיכת ראש המתז.
בעת שהוצאנו אותו, יש לבצע ניתוק של הצינור, אך לא מהחיבור של המתיז עצמו אלא מהקצה השני היוצא מתוך דלת תא המטען לכיוון מסגרת המרכב העליונה.

לאחר שהסרנו אותו ממקומו, נוכל לראות את ההבדלים בין המתיז המקורי ל"משודרג" הכפול החדש.

כעת נשחיל את המתז החדש למקומו, את הצינורית נשחיל כדרך הפלאג' גומי דרכו עובר הצינור לעבר החיבור על מסגרת המרכב האחורית.


לאחר שהשחלנו את הצינור גומי החדש למקומו, נחבר את קצהו לתותב של הצינור המקורי היוצא מן מסגרת המרכב האחורי של מכוניתנו.

כעת, לאחר שהכל מחובר, נסגור חזרה את בית המנורה של הבלם המרכזי למקומו, נוודא כי החיבורי חשמל מהודקים, לאחר מכן נבריג עם שני ברגי ה10 מ"מ חזרה למסגרת דלת תא המטען, נחזיר את פלסטיק הכיסוי למקומו ונסגור את הדלת. בשלב זה ניכנס למכונית, נסובב את המפתח למצב START (לפני סיבוב הנעה) ונסובב את קצה ידית המגבים כלפי חלקו הקדמי של הרכב על מנת להפעיל את המשאבה האחורית. בשלב זה נוכל לראות במראה את הכיוון של המתיזים. במקרה זה ניכר כי היו מכונים מההתחלה ועל כן לא נדרשו כיוון. במידה וכן, ממליץ עם מחט תפירה כאשר מישהו יושב במכונית ומפעיל מול מכוון המתיז בחוץ את משאבת המים.

סיימנו!
המידע המופיע באתר הינו כחומר עזר לתיקון / ביצוע הטיפול בעצמך, הפעולות המופיעות במדריך זה ניתנות לביצוע בתנאים ביתיים אך מיועד לבעלי ידע חוש וידיים המתאימות לפעולה זו. אם אינכם בטוחים בביצוע , יש להיוועץ עם מומחה / מכונאי רכב לסיוע. האחריות לאופן וביצוע התיקון הינו על מבצעיו בלבד, אין האתר או כותב תוכן זה אחראי לכל נזק או תקלה שתיגרם בצורה ישירה או עקיפה כתוצאה מביצוע של פעולה זו.