אחת התופעות המוכרות ביונדאי גטס בשני הדורות, הינה כאשר מפרקים את קונסולת הרדיו ממקומה, חוגות השליטה על המזגן יוצאות מאיזון. התופעה מתקיימת מאחר ומדובר במנגנון מכני אשר עובד בצורה של "משיכה-דחיפה" של כבלי מתכת בין בוררי השליטה ולבין יחידת המזגן שיושבת בחלקו המרכזי תחת הדשבורד. במדריך זה נסביר מדוע התופעה בכלל נוצרת, איפה הטעות של בעלי המקצוע ובכלל העוסקים בדבר וכיצד כמובן לעשות זאת נכון ואף לבצע את הכיוון כפי שנדרש. המדריך בוצע על hyundai getz דור ראשון אך תואם לדגמי hyundai ו- KIA נוספים.
מה זה אומר? לחצו כאן להסבר
ולפני הכל
יחידת בוררי המצבים במזגן של מכונית מדגם יונדאי גטס, די פשוטה לתפעול ובכלל להבנה. מדובר בלוח המורכב משלישיית חוגות, כאשר השמאלית שולטת על מצב חום-קור, המרכזית הינה מתג סיבובי השולט על עוצמת המפוח אשר מזרים את האויר במערכת ואילו הימני ששולט על נקודת היציאה ממנה יופנה אויר המיזוג בהתאם למצבו. מצבים אפשריים הינם:
- פתחי המזגן הקבועים בדשבורד – שניים מרכזיים ועוד שניים מימין ומשמאל בגובה ההגה.
- מצב המעביר אויר מהפתחים העליונים ובמקביל לפתחים הנמצאים בצמוד למיקום הרגליים בנסיעה.
- מצב המעביר אויר למיקום הרגליים בנסיעה.
- מצב המעביר אויר למיקום הרגליים בנסיעה ובמקביל לפתחי האוורור הצמודים לשמשה הקדמית
- מצב המעביר אויר רק לפתחי האוורור הצמודים לשמשה הקדמית
בנוסף, ישנו בורר הזזה הנמצא תחת הבורר המרכזי ותפקידו לשלוט על שני מצבים
- הכנסת אויר מפתח שחוצה את קיר האש במכונית ונמצא בסמוך למגב השמשה הקדמית בצד הנוסע.
- מצב סירקולציה פנימי. שואב אוויר מפנים הרכב מאזור תא הכפפות וממחזר אותו לפנים הרכב כדרך המסנן מזגן.
אז מדוע הבורר יוצא מאיזון מצבים?
הבוררים של המזגן עובדים בשיטה של דחיפה-משיכה של כבל מתכת דק בתוך צינור הולכה גמיש מנקודת יחידת החימום הנמצאת בתוך הדשבורד ולבין לוח הבוררים. מאחר שהצינורות בהם עוברים הכבלים הדקים קבועים באורכם ונמצאים במצב מתוח בין חלקו האחורי של לוח הבוררים ולבין יחידת החימום, בעת שמנסים לפרק את הקונסולה המרכזית של הרדיו, לשם החלפת נורות או התקנה כלשהי של מערכת קול חדשה, אלו יוצאים מאיזון אם לא מפרקים אותם לפני כן בצורה מסודרת.
ברוב המקרים בהם נתקלתי, פירקו את הקונסולה באמצעות משיכתה ממקומה, דבר שאמנם אפשר מרווח פעולה של כ10 15 ס"מ אך הקונסולה נשארה עודנה מחוברת לאותם כבלי שליטה ולא השתחררה ממקומה. עצם פעולה זו מראה על צורת פירוק שגויה מבסיסה שתוצאתה הינה תפעול לקוי של הבוררים.
איך מבצעים נכון?
במדריך זה נסביר את אופן הפירוק הנכון של אותם כבלי שליטה בטרם התחלנו לפרק את הקונסולה של מערכת הקול ובוררי השליטה על המזגן. הרעיון העיקרי הינו לבצע שחרור של אותם כבלים עוד לפני התחלנו למשוך את הקונסולה ממקומה. עצם שחרור הכבלים מראש יאפשר לנו שליפה מלאה של הקונסולה החוצה ויחסוך הרבה כעס תסכול ונזקים.
מקט"ים וכלים נדרשים
לשם ביצוע כיוון בוררי המזגן לא נדרשים מקט"ים מסויימים,
מבחינת כלים נדרשים:
- מברג פיליפס (צלב)
- מפתח T 10 מ"מ
מתחילים!
על מנת להגיע לחלק הפנימי אליו מתחברים כבלי המשיכה יש צורך בפירוק האלמנטים הבאים:
- פירוק הדיפון התחתון של תא האכסון תחת ההגה
- פירוק של תא הכפפות ממקומו
את פירוק הדיפון תחת ההגה, נבצע באמצעות פירוק שני ברגי פיליפס הנמצאים בקצה התחתון של הדיפון. במקביל באמצעות מפתח T 10 מ"מ ישנו בורג המסתתר תחת דלתית לוח הפיוזים. אותו גם כן יש לשחרר ממקומו.

בנוסף, את תא הכפפות נפרק באמצעות פתיחה ושליפת שתי הקליפסים השחורים בצדי התא ממקומם. לאחר שהוצאנו אותם, תא הכפפות יוכל להשתחרר כלפי מטה, משם ניתן אף לפרק לגמרי (לא נדרש כחובה) באמצעות פירוק שני ברגים על צירי הפתיחה של התא עצמו.



לאחר שפרקנו את תא הכפפות ודיפון תחת ההגה, נוכל לראות את שלישיית צינורות הכבלים שאחראיים על השליטה בפעולות המיזוג במכונית.
כדרך הצד השמאלי של המכונית, תחת ההגה נוכל לראות את שני הבוררים שאחראיים על מצב חום-קור ואת זה ששולט על מיקום יציאת האויר הממוזג מפתחיו השונים של הדשבורד.

מצד תא הכפפות ישנו כבל בורר אחד אשר אחראי על מצב הכנסת אויר מבחוץ או סירקולציה מאויר בפנים המכונית.

כעת הסבר על אופן הפירוק קונסולה מרכזית
על מנת לבצע הוצאה מלאה של הקונסולה המרכזית, יש לשחרר את שלושת הטבעות המופיעות בתמונות מעלה. אם מדובר בצד הנהג – יש לשלוף את הטבעות מהפין הברקט הלבן באמצעות לחיצה על חלקו המרכזי ומשיכת הטבעת החוצה. ככה בשני האלמנטים בצד הנהג ואף בשלישי שנמצא בצד תא הכפפות. לאחר ששלפתם את הטבעות, תוכלו להתחיל בפירוק הקונסולה על ידי משיכתה מחלקה העליון (הגובל עם הדופן העליונה של הדשבורד ובמקביל במשיכה מחלקו המרכזי ושחרור 6 קליפסים המחברים אותה לדשבורד.

לאחר ההסבר לשליפת הקונסולה ממקומה בצורה תקינה ונכונה. נחזור להסבר לגבי כיוון בוררי המזגן.
על מנת לבצע את הכיוון, עלינו ראשית לשחרר את הטבעות הנמצאות בקצה הכבל מהאלמנטים של יחידת החימום תחת הדשבורד ובמקביל את השלישי הנמצא על המפוח בצד תא הכפפות.
חשוב לציין את הכיוון הסופי של הבוררים יש לבצע רק כאשר הקונסולה מורכבת במקומה במלואה. כל ס"מ מרווח שלה מהדשבורד יהווה סטייה מהכיוון הנכון של הבוררים ובעת סגירה מלאה האיזון יתערער שוב. לכן חשוב להרכיב במלואה בטרם חיברתם חזרה את הבוררים לפינים הרלוונטיים ביחידת החימום ובמפוח המזגן.

לאחר ששלפנו את הטבעות בשני הצדדים, גם בצד הנהג וגם בצד הנוסע, ננתק את הצינורות השחורים אשר בהם עוברים הכבלי מתיחה מהקליפסים האוחזים אותם. גם פה – שניים בצד הנהג ועוד אחד בצד הנוסע על המפוח.


כעת, ניגש לאלמנטים ביחידת החימום המרכזית תחת הדשבורד ובאמצעות היד נסובב אותם למצב כפי שנראה בתמונה. במצב זה אנחנו מקבעים אותם על מצב טמפרטורה – קור בלבד, והמקביל (הגדול) האחראי על בחירת נקודת יציאת האויר מפתחי הדשבורד השונים. במצב זה הוא נמצא על הוצאת אויר מארבעת הפתחים העיקריים בדשבורד.
את השלישי, שנמצא באיזור תא הכפפות, נזיז בסיבוב כיוון השעון, זאת במטרה שהפין שלו יהיה מכוון לצד שמאל (צד הקונסולה).
עכשיו נעבור לבוררים עצמם , שם את הבורר חום קור – נסובב עד הסוף (נגד כיוון השעון) למצב קור בלבד. את הבורר הימני נזיז למצב הזרמת אויר לפתחי המזגן העיקריים בלבד, ולבסוף – את בורר הכנסת האויר נזיז לצד שמאל למצב סירקולציה מלאה. (ראו פירוט בתמונה)

כאשר כל הבוררים כפי שנראה בתמונה, כעת ניגש שוב ליחידת החימום ונוודה כי האלמנטים של כיוון הוצאת האויר והבורר חום במקומם בקצוות כפי שהזזנו לפני כן, אז נלביש על הפינים הקיימים בהם את הטבעות מחדש,

לאחר שהכנסנו את הטבעות למקומם, נתפוס את הטבעות שהן צמודות לפין ובמקביל עם יד שניה, ננעץ את הצינור העוטף את הכבל ישירות לתוך הקליפס הצמוד ליחידת החימום, מצב זה מאפשר לתנועה של הכבל בתוך הצינור בצורה ישרה מול הבורר בקונסולה.

פעולה זו נבצע גם בצד של המפוח – מאחורי תא הכפפות, נהדק את הצינור לתוך הקליפס.

בשלב זה, לפני שסוגרים את הדיפון ואת תא הכפפות חזרה, מומלץ לבצע בדיקה לתקינות הכיוון שביצענו.
את הבדיקה נבצע כדלקמן:
- נתניע את המכונית
- נבצע הפעלה של המזגן באמצעות סיבוב הבורר למצב עוצמה 2.
- נוודא כי לחצן ה A/C דולק.
- נעביר ראשית בין מצב קור לחום, נוודא כי הטמפרטורה אכן משתנה. נחזיר למצב קור בלבד ונוודא שאכן יוצא רק קור. לאחר מכן סיבוב מלא למצב חום ונוודא שיוצא חום בלבד (תלוי במצב חום המנוע באותה עת).
- כעת, נעביר את הבורר הימני למצב של הזרמת אויר לפתחים הראשיים, בשלב זה נוודה כי רק משם יוצא אויר (ארבעת הפתחים – שניים בראש הקונסולה מעל הרדיו ועוד שנים בצידי הדשבורד בגובה ההגה. משם נעבור למצב של אויר מוזרם מהראשיים ומאזור הרגליים, במצב זה נרגיש אויר יוצא מאיזור היחידה המרכזית תחת הדשבורד. במצב שלישי – הזרמת אויר לרגליים בלבד, נוודא כי אכן יוצא אויר רק משם וכבר לא מאזור היציאות הראשיות. במצב הרביעי – לרגליים ובמקביל לשמשה הקדמית ומשני פתחי הזרמת האויר לכיוון שמשות הנהג והנוסע (נמצאים בדופן העליון של הדשבורד בקצותיו לכיוון השמשות צד הקדמיות. ולבסוף מצב אחרון – שמשה קדמית ושמשות צד קדמיות ללא הזרמת אויר לאזור הרגליים.
- בדיקה שלישית הינה לבורר התחתון הרוחבי אשר אחראי על הכנסת אויר מבחוץ או מצב סירקולציה. בו נעביר את המצב מימין לשמאל ונרגיש את ההבדלים באופן יניקת האויר, במצב סירקולציה (שמאל) נשמע את המפוח עובד קל יותר, לעומת זאת, מצב ריענון אויר (ימין) נשמע את המפוח עובד טיפה שונה בהתאם.
במידה והבוררים עובדים ומכוונים כמו שצריך, תוכלו לבצע סגירה של תא הכפפות באופן חוזר כפי שעשינו בפירוק בתחילת המדריך. כמו כן גם בצד דיפון הנהג, באמצעות החזרת תא האכסון למקומו והידוק שני ברגים בקצוות ובורג 10 מ"מ נוסף באזור דלתית לוח הפיוזים.
במידה והכוונון לא היה מדויק, יש לבצע כיוון עדין ידנית של מיקום הצינור בקליפס מבלי להזיז את האלמנטים ביחידת החימום ובמפוח.
סיימנו!
שימו לב
המידע המופיע באתר הינו כחומר עזר לתיקון / ביצוע הטיפול בעצמך, הפעולות המופיעות במדריך זה ניתנות לביצוע בתנאים ביתיים אך מיועד לבעלי ידע חוש וידיים המתאימות לפעולה זו. אם אינכם בטוחים בביצוע , יש להיוועץ עם מומחה / מכונאי רכב לסיוע. האחריות לאופן וביצוע התיקון הינו על מבצעיו בלבד, אין האתר או כותב תוכן זה אחראי לכל נזק או תקלה שתיגרם בצורה ישירה או עקיפה כתוצאה מביצוע של פעולה זו.
המון תודה פשות ומדויק